Inlägg

Inlägg som nihilist71 har skrivit i forumet
Av nihilist71

MSI RX 6900 XT bytes mot max 31 cm långt 3070/3080/3080Ti

Undersöker intresset av om någon är intresserad av ett byte då mitt MSI 6900 XT är lite för långt för att passa i sonens dator utan större ombyggnation.

Mitt kort:
MSI RX 6900 XT Gaming X Trio, toppskick.

Sökes:
MSI eller Asus, RTX 3070 eller högre. Ett kort som går tyst och i gott skick och som är under 310 mm långt.

Kom med förslag så får vi se om vi kan komma överens.
Vill träffas för ett byte person till person i Stockholms närhet så fort som möjligt.
Tar bort annons inom något dygn om inget intresse finns, grabben vill nog inte vänta så länge innan jag tvingas bygga om hans dator för att få plats med detta kort.

Läs hela annonsen här

Av nihilist71

Jag är inte längre aktuell för ett byte, har lyckats norpa ett 4090.

Dock är jag genuint nyfiken, jag har sett flera som vill byta sitt 30xx kort mot motsvarande Radeon 6xxx serien, vad är drivkraften bakom, är det något nytt spel som funkar bättre på AMD eller nvidia?
Jag är för gammal för att hänga med så jag är mest nyfiken.

Av nihilist71

Ser väl hyffsat balanserat ut men var medveten om att du betalar ca 5-6000:- mer än motsvarande AM4 baserat system för spel utan prestandaskillnad för just spel.

Vilken upplösning är målet?

Om du bygger et AM4 system baserat på Ryzen 7 5800X3D så får du motsvarande prestanda för många tusenlappar mindre.
Om du spelar i 1440p eller 4k spelar CPU ännu mindre roll och du kan kapa några tusenlappar till med en Ryzen 5 5600.

Av nihilist71

Erfarenheter av NetOnNet "expressleverans"?

Beställde igår en artikel från NetOnNet och lade till deras expressleverans med Instabox för leverans idag ca 15:00.
I leverensbekräftelsen står det leverans fredag 18/11.
Men nu verkar Instabox ha ändrat leveranstiden till måndag istället, så ridå ner för datormekande i helgen för denna vita kränkta man.

Vilka är era erfarenheter med NetOnNets logistik, brukar dom hålla sina leveranstider?

Av nihilist71

Jag är intresserad av ett byte, jag kan erbjuda MSI RX 6900XT Gaming X med kvitto och orginalbox.
Är inte främmande för en biltur till Sundsvall vid lämpligt tillfälle, är inte omöjligt att jag ska till Östersund framöver.

Av nihilist71

Det nVidia håller på med är bara insatser för att bli av med gammalt lager av GPUer efter cryptokrashen.
Deras krumbukter och formuleringar är i klass med det som kommer från Kreml.
Återigen, det är marknadens iskalla logik som härskar här, ingen av dessa kort kommer revolutionera marknaden, varken teknisk eller ekonomiskt, det är bara ett försök att få "gammal" teknik att framstå som senaste skriket.

Av nihilist71
Skrivet av PlogarN97:

Min lur är snart 2 år gammal och har 79% batterihälsa med varningen ”service”.

Jag misshandlar batteriet duktigt. Ser det som ett verktyg som ska användas och byter batteriet snart.

Jag ser det som slöseri med tid och livskavalitet att försöka optimera batterihälsa. Lev istället och betala de där 800 kronor när det är dags för batteribyte

Jo jag kanske ska förtydliga att jag inte lider några men av detta med batterihälsa, det är mest mitt teknikintresse / nörderi som kommer in i bilden.

Jag är också intresserad av eventuella trender, t ex att Apple går ner i kvalitet på sina komponenter, ex batterier.

Av nihilist71

Tack för era svar.
Jo jag försöker hålla laddningen mellan 20 - 80% och laddar aldrig över natten.
En annan "killer" för moderna batterier ska ju vara värme, om batteriet blir varmt kan det ta mer stryk. Och numera laddar man ju mest trådlöst och jag har noterat att telefonen / batterierna blir ju ofelbart varmare vid trådlös laddning jämfört med kabelladdning.

Min ipad pro är drygt 3 år och dess batteri börjar bli lite trött så jag överväger att byta batteri i den för en tusenlapp för den fyller mina behov väl fortfarande.

Av nihilist71

Apple iphone, watches och batterihälsa.

Även om jag inte betraktar mig som en Apple fanboy så måste jag säga att jag uppskattar deras ekosystem mer och mer. Jag har varit en "windows / linux guy" i 30+ år och min första apple produkt var en iphone 4 det år de kom ut.

Sedan dess har jag ägt en massa av deras produkter och bytt iphone med intervallen 2-3 år.

MEN nu till frågan.

Mellan min första iphone 4 och min iphone Xs Max hade jag aldrig problem med batterihälsan, efter 2-3 med försiktig laddning så låg jag altid på ca 98-100% i batterihälsa.

Men nu, min senaste iphone 12 pro som är 1,5 år gammal är redan nere på 97% och min apple watch series 7 som är enbart 1 år gammal är nere på 94%. Jag kollade snabbt på min gamla apple watch series 3 som jag köpte 2018, den har fortfarande 100% i batterihälsa.

Mina barn tar kål på sina iphones efter bara ett år och är ofta nere på 80% eller under eftersom dom alltid har sina telefoner på laddning.

Vad är era erfarenheter med mobila enheter och batterier, ser ni någon trend med att de blir sämre, bättre eller same same?

Av nihilist71

Vi kan vara helt lugna för att AMD inte kommer att vara någon välgörenhetsorganisation för gamers. Det är enbart kapitalismens kalla spelregler som gäller så släpp era drömmar om "billiga" eller "prisvärda" datorkomponenter från endera laget.
Det enda som skulle sänka priserna är att konsumenter inte kan eller vill köpa produkterna i fråga, och då på global basis.

Av nihilist71

"Inflationen gör det svårt för det svenska hushållen"
"Energikrisen blah blah blah"
"Den nya generationen grafikkort är extremt dyra p g a den svenska kronkursen och inflationen"

10 minuter senare:

SLUTSÅLT!   😂

Av nihilist71
Skrivet av rickardj:

Jaha, suck... Nu får man börja räkna med 8 Gb också för det verkar räcka fint till det lilla användandet jag ska göra..
Tack, beslutet blev just ännu svårare! :D..

Tvärtom, du kan hitta M1 8 gb för under 10000:- vilket är extremt prisvärt, jag tror ditt val är enkelt med tanke på det användningscenario du målat upp.

Av nihilist71
Skrivet av rickardj:

Ah.. så pass.
Då har jag lite is i magen för att se om jag lyckas hitta någon beggad M1 pro 2021 inom några dagar och annars beställer jag en Air M1.
Tack för svar!

Sen en sak, OM du ska spara pengar med en air M1 kolla dessa videos först så kanske du kan spara ytterligare några tusenlappar:

https://youtu.be/h487I_5xOZU

https://youtu.be/5ftHdsmf2C0

Av nihilist71
Skrivet av rickardj:

Jag måste bara dra upp denna fråga igen då jag kliar mig mer i huvudet för varenda dag som går...

Air M1 2020, 16 gb, 256 ssd = 15.000:-
Air M2 2022, 16 gb, 256 ssd = 19.000:-
Pro M1 2020, 16 gb, 256 ssd = 18.500:-

Någon som har lust att bestämma åt mig?

Snålheten vill välja Air 2020 för att spara lite pengar men om jag klarar mig i fler år och samtidigt får märkbart bättre prestanda så kan det vara värt 3-4000 kr till att gå upp... Men helt gör jag inte det
Nöjer man sig med en Air från 2020?
Endast till lightroom-redigering av 40-50mb raw-filer.

Ja det är extremt rörigt i MacBook produktstacken just nu.
Det som adderar till förvirringen är att kronan kraschat mot dollarn under det senaste året vilket påverkar M2 priset en hel del eftersom Apple sätter priset mot kronan vid lanseringen av produkten i fråga och därefter sällan eller aldrig justerar sina priser under produktens livslängd.
Om det är dom där det står mellan skulke jag välja Air M1 2020.
Saken är den att M2 air har halva lagringsprestandan för sin 256 Gb modell p g a att dom skriver/läser från SSD via en kanal.
Det problemet har inte M2 512 Gb och över.

Med pro modellerna får du lite mer GPU och CPU prestanda överlag men då rekommenderar jag starkt att du istället tittar på macbook pro m1 2021 14 tums, den har det nya chassit och är bättre på allt.

Summering:

Spara pengar:
Macbook air m1

Mest bang for the buck:
Macbook pro m1 2021 14”

Av nihilist71

Köpte en MacBook Pro M1 14" för någon månad sedan på rea, jösses. Det känns som den förlöjligat allt jag byggt i PC väg under de senaste 2 åren, åtminstone från ett bild- och videoredigeringsperspektiv. Och den gör allt knäpptyst, vid de få tillfällen fläkten startar så hörs den inte ens om man inte sätter örat mot fläktutblåset.

Och en OWC Thunderbolt 4 hub som jag köpte begagnad, den är jag mycket nöjd med.

Av nihilist71

Jag har Lightroom Classic på både en MacBook pro M1 och en PC med nedanstående spec, hastighetsmässigt är dom ungefär lika snabba men medan min desktop PC slukar 200-300 watt så använder min Macbook pro M1 max 30 watt för samma jobb.

Om du skaffar en laptop PC som kan hantera Lightroom med stora RAW mediafiler så kommer ditt batteri att räcka max 1/3 av macbooken och den kommer dessutom att vara varm och låta som ett hårfön, been there done that.

Mitt starkaste tips är att hitta en MacBook Pro M1 14 eller 16 tum, dom reas ut och säljs även begagnade för mellan 15 000 - 25 000:-

Så länge du inte ska spela så är det ett enkelt val, jag har ännu inte träffat en bärbar PC som håller måttet efter 20+ års sökande, så för bärbar är det Mac som gäller, då får du även en otrolig skärm och slipper oroa dig över det.
Sök på reviews på MacBook Pro M1 14" 2021 på youtube så finns det en stor hyllningskör, jag kan vara stämma in, jag kan redigera 8K video på min mac, min PC vägrar att ens spela upp den, mediahantering är MacOS bread and butter.

Detta är den billigaste i MacBook Pro M1 2021 serien, sedan stiger dom i pros beroende på hur många kärnor, RAM och lagring du vill ha, men den billigaste duger gott och väl för all bildredigering:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5882412

Gör inte misstaget att köpa MacBook Pro M2 i grundutförandet med liten SSD (256 Gb) Den throttlar och har sämre skärm, inte alls lika prisvärd som M1 2021.

Av nihilist71
Skrivet av ChristofferC:

Microsoft Flight Simulator

OK, så MSFS ställer högre krav på CPU än övriga spel, gäller det för högre upplösningar också?

Av nihilist71
Skrivet av Mordekai:

Verkar bara vara jag som tycker detta var den bästa keynoten från ett stort IT-företag på åratal. Mänskligt, ödmjuk, informativt och en gläntning på dörren till framtiden. Till skillnad från toppstyrda AMD är det verkligen kul att se alla ingenjörer.

Ja det var väl inget större fel, kändes lite oförberett i vissa delar och det var kanske just för att det var lite cringe som det kändes mänskligt och ödmjukt i jämförelse med nVidias och Apples sterila och över-regisserade event.

Av nihilist71
Skrivet av zather:

Hittade detta på Reddit.

Tack.

Det ser ju ut som CPUerna är överlag väldigt jämna med varandra.

Alla ni som lägger så stor vikt vid själva CPU:n för spelande, spelar ni i 1080p med 360Hz som mål eller vad är grejen, genuin fråga?

Jag har funderat på det här länge, för mig tappade CPUn i betydelse för spelandet för flera år sedan, känns om 90% hänger på GPU men det är väl för att jag mest bara spelar single player 4K spel.

Av nihilist71

All teknik oaktat, vilken cringe-fest den här presentationen är....:P

Med det sagt, gav dom någon hint om var deras flaggskepp i 13000 serien ligger prestandamässigt?