Inlägg

Inlägg som cosmo_k har skrivit i forumet
Av cosmo_k

Även jag blev försatt i denna kniviga situation när google podcast lades ner. Snubblade på denna tråd och har testat Antennapod nu ett par dagar vilket verkar vara lovande, dock saknar jag synkning mellan flera enheter och alternativen för synkning i Antennapod är få.
Gpodder verkar nerlagd.
Att installera Nextcloud och börja bråka med ssl (antennapod kräver att NC har cert) enbart för detta känns jobbigt.

Har någon något annat tips?

Av cosmo_k

Har fått hem några Pi5 som jag tänkte använde som kiosker i olika typ av applikationer, med andra ord är deras uppgift att i stort sett enbart visa en websida med navigation. Tidigare har jag kört android på Pi4 tillsammans med fully kiosk och det funkar sådär då det är ganska ostabilt och behövs startas om ofta. Har någon något tips på vilken väg man ska ta om man vill köra kiosk på en Pi med Pi OS eller liknande i botten? Har försökt installera Fullpage OS men den verkar inte vara klar för Pi5. Jag har labbat lite med att köra Pi OS tillsammans med virtuella tangentbord etc men det blir för meckigt om man ska göra detta manuellt ifrån grunden på tiotals installationer.

Av cosmo_k

Nymånen går inte att dimra enligt ikea men jag kör dimning på mina och det funkar bra där dem sitter ensamma på dimmerknappen, har två i vardagsrummet på samma dimmerknapp som funkar sisådär. När jag köpte dem tog jag för givet att dem gick att dimmra men när jag slösurfa på deras hemsida förra veckan råkade jag få upp nymånen och dubbelkollade då och blev lite förvånad, mina har setat uppe i 5 år.

Av cosmo_k

Finns det tillräckligt med luftflöde (effekt) för att värma upp med ftx?
Vad är det för spetsvärme på ftxen?

Fjärrvärme ger cop på 1
Luft/luft värmepump ger en cop på 5-6

Hur som helst är det som att installera elradiatorer som att dra in fjärrvärme.
Installera golvvärme och sätta luft/vatten är en dyr investering som blir svår att räkna hem.
En luft/luft värmepump kostar 12-15k inkl installation och den har du igen på några år.

Av cosmo_k
Skrivet av Asssor:

Slog till på en ny fåtölj under Black Friday och idag så anlände den

<Uppladdad bildlänk>

Nu ska jag bara hitta något schysst bord, en läslampa och någon tavla att ha på väggen så ser det lite bättre ut

Jag har ett exakt lika dant hörn hemma hos mig där jag försökt visualisera att en läcker stol skulle kunna husera och nu fick jag ju svar på det, tack!

Jag har kikat runt lite på olika typer och märken men det är ju lite av en investering så har inte vågat slå till än, vart köpte du din? Märke?

Av cosmo_k
Skrivet av Tom76:

Ja men gör det och se vad du tycker. Det är den här varianten jag menar (Galbani gör flera, bl.a. bollad mozzarella): Galbani Cucina

Varit ett litet pizzauppehåll här men fick feeling i onsdags och gjorde deg, in på willys imorse och köpte Galbanin och vips blev det mycket bättre, tack för bra tips!

Av cosmo_k
Skrivet av Myllerman:

Jag kör Tango 2 med ELRS modul så jag kan använda båda. Inte helt smidig modd men värt det om man redan har Tangon och vill köra ELRS. Det är dock inte optimalt då den blir ganska klumpig och betydligt tyngre med en modul på baksidan men ville inte skaffa ny radio då jag är så van med Tangon efter flera år.

Jag kör ELRS på quads jag flyger nära mig och CRSF när jag flyger längre bort med mina 7-tummare.
CRSF är jag så säker på att det funkar bra i alla lägen på avstånd medans ELRS 2.4Ghz har jag inte testat hur det funkar om det blockas av ramens kolfiber eller lipo på avstånd. Går säkert bra men inte velat chansa ännu då det är mycket störningar på 2.4Ghz bandet där jag bor.

*Skulle jag börja med ny radio idag skulle det definitivt bli ELRS. Billigare mottagare och med bättre respons upp till 1000hz vs max 150hz (med sämre teknik) på CRSF. På 5" och större skulle jag köra med ELRS Diversity mottagare (dubbla antenner) men beror på var och ur man tänkt flyga. Flyger själv över vatten och grejor så då vill man inte att få problem med mottagningen.

Endast för typ bergsflygning skulle jag välja CRSF istället. Så har du tänkt flyga uppe bland bergen i typ Norge kanske CRSF är ett bättre val annars ELRS. ELRS finns i 868mhz också men väldigt skralt utbud.

Tack för utläggningen, för och nackdelar med andra ord.
Jumper eller Tango tittar jag på då det är den typen av kontroll jag är ute efter, båda verkar ha bra stöd för simulatorer.

Av cosmo_k

Tänkte börja med en radio så man kan börja träna i en sim och hittade då TBS Tango som verkar omtyckt och är den stilen jag är ute efter, men den kör Crossfire och ELRS verkar vara betydligt mer adapterad av andra tillverkare. Hittade ett klipp där det förklarades som att Crossfire var Apple och ELRS var Android men att övriga skillnader var minimala, vad kör ni för radios?

Av cosmo_k
Skrivet av Myllerman:

Tackar!
Det var en djungel att djupdyka i, perfekt nu när det börjar bli dassigt väder ute.

Vilka märken på ESC, FC samt motorer är ansedda som bättre?

Av cosmo_k

Tänkte det kunde vara ett kul projekt att ha i höst/vinter att bygga en drönare men jag har problem med att hitta butiker i Sverige som säljer delar, dem flesta som dyker upp på google är hobby butiker med ett hyffsat skralt utbud. Tips?

Av cosmo_k
Skrivet av Tom76:

Antingen det, för mycket tomat och topping eller både och skulle jag gissa.

Använder du den ”vanliga” mozzarellabollen? Den är inte jättebra för pizza då den gärna släpper vätska som du själv märkt. Mozzarella i block är att föredra. Fior di latte om man är bokstavstrogen neapolitansk pizza. Testa Galbanis mozzarella cucina som ett bra, lite billigare alternativ.

Den bollade mozzarellan passar enligt mig bäst att toppa med efter att pizzan är ute ur ugnen. Mycket gott det också.

När jag ändå använt mozzarellaboll som smältost har jag skurit den och låtit den rinna av i kylskåpet över natten. Det hjälper lite mot den värsta vattnigheten.

Testade att köra med mindre tomatsås nu men blev samma resultat så det måste vara mozzarellan, Ska testa Galbani, måste ha missat den helt i butiken, tack för tips!

Av cosmo_k

Är det någon som har erfarenhet av att det blir väldigt mycket vätska och att pizzan blir jäkligt saggig?
Jag misstänker att boven i dramat är mozzarellan, dock kör jag den i salladsslungan innan och får bort en hel del av vätskan tycker jag.

Av cosmo_k
Skrivet av diizzy:

@cosmo_k
Bortsett från att RAID5/6 fortfarande är trasigt så visst...
https://btrfs.readthedocs.io/en/latest/mkfs.btrfs.html#multip...

Nu använder Unraid varken raid 5 eller 6 så det spelar ingen roll. BTRFS har varit under utveckling i många år och jag vetefasen när dem tänkt att det ska komma en stabil version, jag har kört XFS i 20 år i olika servrar och har sällan stött på problem men det saknar vissa behändiga features som finns i btrfs.

Av cosmo_k
Skrivet av mambans:

Ahh. Vilken RAID/filsystem kör du med?

XFS. Men jag tror btrfs har kommit längre i utvecklingen nu så jag hade nog tittat på det om jag gjort om allt nu.

Av cosmo_k

Jag var i samma sits som dig för några år sedan och valde Unraid vilket jag har varit väldigt nöjd med hitils. Väldigt simpelt uppbyggt, grym community man kan använda om man har problem/frågor med snabba svar samt att det finns en community appstore med mycket trevliga appar. I grunden kör den Slackware vilket är bland den stabilaste Linux disten som finns, jag har 1140 dagar uptime på min Unraid server just nu och har inte haft något problem under den tiden.

Unraid är en mångsidig NAS med många olika funktioner utöver nas delen och det blir då svårt att vara 100% på allt, te.x så är hypervisorn väldigt simpel, den går absolut inte att jämföra med vmware eller proxmox men är helt okej om du inte ska köra mer avancerade VMs.
Docker delen har jag ingen större koll på hur avancerad den är då jag inte är spceciellt bevandrad i docker, jag kör 3-4st men det har funkat kanon hitils.

Av cosmo_k

Just opensource och bra support är något jag värdesätter högt. Hur fördelaktigt är en corexy plattform egentligen för hobby bruk?

Av cosmo_k
Skrivet av Shimonu:

Vad är dina önskemål och prioriteringar?

Har ingen erfarenhet av någon men utifrån vad jag läst och hört så känns Prusa som det robusta säkra alternativet som brinner för utvecklingen och Bambulab är mer det prestandaorienterade som vill pusha gränserna och tjäna pengar. Prusa kanske inte är något banbrytande även om det utvecklas, så kanske väldigt säkert men tråkigt. Bambulab kan ge coola funktioner och prestanda men går något sönder kommer man få betala för det.

Exakt ett sånt typ av svar jag vare ute efter, tackar. Det känns som att Prusan har lite mer slipad slicer har jag fått intryck av.

Mitt mål just nu är väl att lära mig. Säljs Prusa ifrån någon svensk butik? Googlar jag är närmsta Norge vilket iof funkar om kronan inte hade varit så värdelös.

Av cosmo_k

Det börjar dra ihop sig nu känner jag och har tittat på Prusa MK4 och Bambulab X1 Carbon, någon som har erfarenheter av dessa? Verkar vara en blandad kompott av åsikter på youtube.

Av cosmo_k

Jag har varit inne på en outback då jag varit sugen på att byta till en fyrhjulsdriven lite mer robustare bil, det föll dock på att dem saknar en el-hybrid variant. Kör en KIA Optima idag som verkligen är perfekt för mina vardagsresor, har tankat 1 gång i år och har halvtank just nu.

Av cosmo_k

Jag tänkte att 3d printing kunde vara ett fint projekt att ha på jobbet i sommar när alla har semester och det är lungt. Kan någon tipsa på en bra sida/youtube kanal där jag kan lära mig allt från grunden?
Är även intresserad av möjligheten att scanna av trasiga delar och kunna printa nya om det saknas cad/stl ritningar att få tag på, vad skulle detta innebära? Vet att vissa apple lurar har inbyggd lidar, skulle detta kunna fungera på något vis?