Inlägg

Inlägg som JRE har skrivit i forumet
Av JRE

Kanske värt att skaffa en sån här

https://youtu.be/ZbJHU7kIHDA?si=sjr3PWpF-ZWe7Ao3

Av JRE

Håll ut! Snart kommer tvOS 17 till Apple TV och då kommer stöd för VPN så du behöver inte fippla med dubbla routrar.

https://www.apple.com/se/newsroom/2023/06/tvos-17-brings-face...

Av JRE

Shelly H&T kanske skulle passa

https://www.styrahem.se/p/577

Av JRE

Finns de inte färdiga linux program som du kan styra din DSLR kamera med direkt ifrån Linux bash

T.ex
http://thezanshow.com/electronics-tutorials/raspberry-pi/tuto...

Onödigt att installera windows eller köpa en ny kamera.

Av JRE

SC kontakter är bland dom vanligaste i fibervärlden så du behöver inte oroa dig att det är någon udda kontakt som sitter där.

Av JRE

https://i.imgur.com/6SNPfDT.png

Fiberpanelerna som du har tagit kort på kallas för ODF och den blå färgen på SC kontakterna säger att det troligtvis handlar om singelmode fiber.

Som du är inne på så måste du ha mediakonverterare som gör om från ethernet till fiber, liknande dessa.
https://www.direktronik.se/direktronik/natverk/lan-lokalt-nat...

Sen behöver du även fiberpatchar för att koppla mellan ODF och mediakonverterare.
https://www.direktronik.se/direktronik/natverk/kablar/fiberka...

Men fiber är lite lurigt, du måste ha rätt kablar utifrån fibertyp och kontakter, sen får inte media konverteraren vara för stark i förhållande till avståndet den ska lysa upp.
Jag skulle rekommendera att du tar kontakt med någon firma som DirekTronik eller liknande så kan dom hjälpa dig att hitta rätt.

Av JRE

Om det bara är sporadiska sms som ska skickas så kanske Telia telematik abonnemang är ett alternativ.
Kom ihåg att Telia stänger ner 2G nätet 2025 så satsa inte så mycket på gammal GSM teknik.

Av JRE

Härligt att du lyckades lösa problemet, kan lätt bli rörigt när man ska skyffla trafik mellan flera olika subnät.
Jag ritade bilden i draw.io, så din gissning är helt rätt.

Av JRE

https://i.imgur.com/kPaMYKe.png

För att PC ska kunna nå Client 1 så krävs det lite routes så trafiken vet vart den ska gå, som tidigare har nämnts i tråden.

1. PC på subnät 192.168.1.0/24 måste veta att subnät för Client 1 192.168.60.0/24 ligger bakom VPN Klient 1. Detta kan oftast ställas in i VPN servern. Nu har du lagt in att båda VPN klienterna har 192.168.60.0/24 bakom sig vilket strular till trafiken, jag skulle ha tagit bort den ena så att det bara finns en väg att gå.

2. VPN klient 1 måste klara av att agera router för att skyffla trafiken mellan sina olika nät, troligtvis krävs någon inställning för detta.

3. Client 1 har Router 2 192.168.60.1 som standard väg för all sin trafik, så får den en ping ifrån ett okänt subnät som PC på 192.168.1.0/24 så provar den att skicka ping svaret till router 2. Här måste klienten ha en pekare (route) som säger att trafik till subnät 192.168.1.0/24 ska skickas till VPN klient 1 på 192.168.60.11.

För att se vilka vägar en PC har kan du skriva route print i CMD.

En fråga, är företaget okej med att du kopplar ihop ditt hemmanätverk med företagsnätverket? Du utsätter båda nätverken för en risk, samt att de på företaget kommer komma åt allt i ditt hemma nätverk och vise versa.

Av JRE

TV mätningar - tittarsiffror

Hej

Min flickvän är med i TV mätningar från ett företag som heter Nielsen. Då jag inte tror att så många vet hur detta går till så tänkte jag visa hur en installation kan se ut.

Översikt

https://i.imgur.com/jRYtkjW.png

Det är tre olika enheter från Nielsen som är installerade, jag har hittat på egna namn på dessa så som Nätverks TAP, Wifi-sniffer och person identifierare.

Person identifierare

https://i.imgur.com/Yi9sCn3.png

Varje person i hushållet är registrerad, så min flickvän är nummer 1 och jag 2. När vi ska kolla på TV så startar person identifieraren automatiskt eftersom den får ström ifrån TV:n, sen trycker vi på den medföljande fjärrkontrollen vem som tittar, kollar båda två så trycker vi på både 1 och 2.
Enheten har även en mikrofon som är fastklistrad vid en högtalare på TV:n

Nätverks TAP

https://i.imgur.com/vYbGXnH.jpg

För att fånga in vilka TV strömmar vi kollar på från vår IP-TV box och Apple TV så finns en vanlig TP-link switch installerad. Det är noga hur enheterna är kopplad i denna, Apple-TV kopplas till port 1 och sedan till routern med port 2, samma princip för digital tv boxen. Jag misstänker att de har VLAN separerat port 1-2 från 3-4, sen är port 5 konfigurerad som SPAN port där de läser av all trafik.

Wifi-sniffer

https://i.imgur.com/R45AkGf.jpg

Hjärtat av hela installationen är en TP-Link AC1750 där de har en egenutvecklad mjukvara. SPAN porten från nätverks TAP:en är kopplad mot denna. Sen har den en Bluetooth dongel inkopplad för att kunna kommunicera med Person identifieraren. De vill även kunna fånga upp om vi kollar på videoströmmar via mobiltelefoner eller surfplattor, detta har de löst genom att sniffa av wifi nätet. När de installerade utrustningen så behövde de veta vårat SSID och lösenord för wifi.
Denna enhet är kopplad via WAN porten till routern, jag tror att detta är vägen som den rapporterar upp allting till Nielsens servrar.

Så vad tycker ni om att ha en sådan installation hemma? Min flickvän är supernöjd för hon får trisslotter av Nielsen någon gång i månaden, själv är jag lite mera nojig och har VPN påslaget konstant på mina enheter.

Av JRE

Har en Synology DS415+ Som dog i vintras, men lyckades rädda den genom att löda dit ett extra motstånd på moderkortet.

Av JRE
Av JRE
Skrivet av storbacken29:

Klarar den 30 meter med väggar ?

Sven Åke

Har blivit förvånad hur bra täckning dom har, men enklast är ju om du kollar så du får in wifi på telefonen när du står vid frysen.

Av JRE

Köp en sonoff TH10 med tempsensor, sen flashar du in tasmota på den så har du en avancerad tempgivare som du fritt kan interagera emot.

Av JRE

Har hållit på med smart hem i många år nu och gått igenom lite olika versioner.
Från dag ett har jag velat ha all kontroll själv, så jag har undvikit saker som kräver externa molntjänster. Sen vill jag att systemet ska vara fysisk flexibelt så man lätt kan göra om när man t.ex flyttar, så inga inbyggda prylar i väggar eller liknande.

Började med några Nexa brytare och en Telldus, men tröttnade efter ett tag på att det var envägs kommunikation och ibland gjorde inte brytarna som dom blev tillsagda. Bytte till ett system från Plugwise där brytarna har dubbelkommunikation och kan byggas upp i ett mesh-system liknande zwave. Men även här strulade kommunikationen och kontrollern var en Windows programvara med ett hemskt webbsystem som kan kunde kommunicera emot med scripts.

Kände att jag ville var helt fri från någon viss typ av kontroller och att använda det befintliga wifi nätet som redan har bra täckning istället för att bygga upp ett nytt radio nät, därför använder jag idag billiga Sonoff brytare som jag har flashat om med tasmota firmware. Brytarna kan styras via webb anrop eller MQTT, och kopplar inte upp sig emot någon extern molntjänst med tasmota. Sonoff brytarna fungerar över förväntan och är väldigt pålitliga.

Har en server med MQTT broker och Domoticz dit alla prylar rapporterar sin status, och som man även kan styra ifrån. Gränssnittet är inte det vackraste med det spelar inte så stor roll då mitt mål är att få systemet att fungera så självständigt som möjligt utan att jag styr det. Jag vill t.ex inte öppna telefonen för att slå av eller på belysningen, systemet vet när solen går upp eller ner och kan tända lamporna i fönstren själv. Sen har jag ett script som pollar min Unfi kontroller och kollar om min mobiltelefon är uppkopplad, är den det så tänder den även all annan belysning inomhus när solen går ner. Logiken bygger jag i Linux med bash script.

Gjorde även en motorvärmare funktion till bilen som startar motorvärmare x antal minuter före avfärd beroende på temperaturen utomhus. Övervakar kyl och frys med en nodemcu som har två tempgivare inkopplad, blir temperaturen för hög så får jag larm på telefonen.

Hur framtiden blir återstår att se, har redan börjat fuska med mig regel att inte använda molntjänster genom att köpa en Alexa dot, har lärt den att slå av och på belysning, dator, och tv med styrning av ingång samt ljud i förstärkaren. Sen saknar jag möjligheten att kunna dimma en lampa då det bara är av och på idag med Sonoff.

Av JRE

Telia kanske har ändrat från publika ip till svarta, och så har du i bockat i pfsense att den ska blocka svarta ip på wan interfacet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av JRE

Är själv lite sugen på en sån här
http://www.icd.se/index.php?main_page=product_info&cPath=65_7...

Men den klarar nog inte av 100 Mbit/s OpenVPN trafik, för de behöver du nog kliva upp i hårdvara och strömförbrukning.

Skickades från m.sweclockers.com

Av JRE

Kan ni inte skaffa ett telia telematik abonnemang? Dom kostar inte många kronor i månaden.

Skickades från m.sweclockers.com

Av JRE

Är det inte risk för kondens om man tar kall luft utifrån och direkt blåser in mot servrarna?

Skickades från m.sweclockers.com

Av JRE

Bra artikel som alltid Jörgen!

Sen är det fortfarande rent ut sagt pinsamt att en så stor sajt som Sweclockers saknar en it-säkerhet del i forumet.