Det blåser upp till strid på grafikkortsfronten. För ovanlighetens skull handlar det inte om nya Maxwell-baserade modeller utan om AMD:s kontring med nästa generation Radeon. Nvidia tänker dock inte luta sig tillbaka och titta på utan kan mycket väl planera att stjäla rampljuset med ett nytt flaggskepp i 900-serien.

Enligt uppgift till SweClockers är referensmodellen av Geforce GTX 980 Ti redan färdig och Nvidia sägs nu enbart vänta på rätt tillfälle att introducera det nya grafikkortet. Spekulationen är att Nvidia kommer att använda nykomlingen för att försöka krascha AMD:s lansering av nästa generation Radeon, där flaggskeppen i serien väntas anlända i samband med mässan Computex i början på juni.

Än så länge kvarstår dock den ursprungliga planen med en lansering av Geforce GTX 980 Ti framåt sensommaren, sannolikt i september. Det skulle innebära att partnertillverkarna får tid till att ta fram egna modeller med exempelvis skräddarsydda kylare och påkostade kretskort. Skulle lanseringen däremot tidigareläggas gäller det enbart referensdesignen.

Likt Geforce GTX Titan X väntas Geforce GTX 980 Ti bygga på den fullständiga versionen av grafikprocessorn GM200 med alla 3 072 CUDA-kärnor intakta. Däremot väljer Nvidia att halvera mängden minne från 12 till 6 GB GDDR5 för att pricka in en lägre prisklass.