Under fredagen avtäckte AMD Radeon R9 Fury, där den stora nyheten är partner till skillnad från R9 Fury X får fria händer att ta fram skräddarsydda lösningar. Det här har Asus och Sapphire tagit tillvara på med respektive modeller, som båda fick beröm i SweClockers testlabb.

Ovanligt med dagens lansering är att endast två av AMD:s många partnertillverkare är på tåget: AMD-exklusiva Sapphire och komponentjätten Asus. Medan det är vanligt att utvalda och särskilt viktiga partner får högre allokering av grafikkretsar hör det till ovanligheten att vissa partner helt utesluts.

Varför Asus och Sapphire står ensamma med Radeon R9 Fury-grafikkort vill ingen av parterna gå in på, utan hänvisar till AMD vars representanter är lika fåordiga. Vad som däremot framgår är att de inte kommer förbli exklusiva, då andra partner också arbetar på egna designer av grafikkortet. När dessa lanseras är däremot ännu något av ett mysterium.

Inför lanseringen av R9 Fury X berättade en annan partner för SweClockers om att AMD hade problem med sina yields, det vill säga antalet användbara kretsar ur produktion, på grafikprocessorn Fiji. Att det råder brist på grafikkretsen Fiji är en möjlig förklaring till att duon inledningsvis är exklusiva lanseringspartner.

Säljstarten för Radeon R9 Fury äger rum tisdagen den 14 juli med prislappar på runt 6 290–6 490 kronor inklusive moms beroende på modell.