En gammal vedertagen sanning är att det inte finns några dåliga produkter, bara dåliga priser. För den som är på jakt efter grafikkort finns dåliga och ännu sämre priser att tillgå, i de fall produkter överhuvudtaget finns att köpa. I början av nästa år ska dock utbudet öka något, när grafikkortsmarknaden utökas med Intel som tredje aktör.
Teoretisk prestanda och tidiga prestandatester av första generationens Intel Arc-kort, som har kodnamnet "Alchemist", antyder att prestandan för bolagets topprodukter kan konkurrera med Nvidias Geforce RTX 3070. Via det kinesiska forumet Baidu har Videocardz nu fått tag på en presentationsbild, där Intels toppskikt även prismässigt går upp mot RTX 3070 och AMD:s Radeon RX 6700 XT. Detta innebär maximalt riktpris strax under 500 USD.
Huruvida bilden härstammar från en officiell Intel-presentation är oklart, varför informationen bör tas med en näve salt. Videocardz anmärker exempelvis på avsaknaden av "RX" i produktnamnen från AMD som ett konstigt misstag, medan omnämnandet av ett Radeon RX 6500 XT-kort också förvånar. Värt att understryka är dock att att bilden är skapad innan lanseringen av RX 6600 XT, eftersom effektuttaget beskrivs som okänt. Ännu ej avtäckta RX 6500 XT är därför sannolikt endast en kvalificerad gissning från bildens skapare.
Presentationsbilden lämnar en del öppet för tolkning, där Intels kolumn endast innehåller två DG2-märkta varianter med namnen SOC1 och SOC2. Detta kan betyda att bolaget släpper två grafikkort och att prisnivå samt effektuttag ännu inte är spikade, något som dock går stick i stäv mot många tidigare uppgifter. Alternativet är att Intel planerar att använda två grafikkretsar som grund för flera grafikkort i olika segment, där toppkretsen huserar i grafikkort i spannet 300–500 USD. Enklare kort med SOC2-bas spänner från 100 till drygt 200 USD.
Intel Arc-priserna i linje med Radeon RX 6700 XT och Geforce RTX 3070 kan sättas i perspektiv med de officiella svenska riktpriserna, som är 5 099 respektive 5 625 kronor. Att dessa priser endast använts för ett fåtal kort är en annan femma, men kan ses som en fingervisning på vad Intel har i kikaren.