Innosilicon är en kinesisk tillverkare av grafikkretsar för datorer baserade på Imagination Technologies IMG B-Series BXT-arkitektur. Företaget passerar nu en viktig milstolpe genom att deras Fenghua No.1 certifieras för operativsystemet Tongxin UOS. Det innebär att företaget nu kan sälja sina grafikkretsar och grafikkort baserade på dem till kinesiska myndigheter.

Den intressanta biten här är att Fenghua No.1 är den första nya grafikkretsen för datorer baserad på Power VR-arkitekturen från Imagination Technologies sedan 2002. Visserligen använde sig Intel av integrerad grafik byggd på Power VR-arkitekturen, men bara i några Atom-processorer fram till runt 2014. Den stora skillnaden här är att Innosilicon har diskreta grafikkort med stöd för moderna Linux-baserade operativsystem.

Enligt Tom’s Hardware har Fenghua No.1 stöd för ett flertal inhemska kinesiska processorer, såsom Zhaoxin (i samarbete med VIA), Sunway och Loongson. Själva grafikkretsen ska vara tillverkad på 12 nanometersteknik enligt IT Home och har stöd för GDDR6 och GDDR6X i kapaciteter från 4 till 16 GB. Stöd för HDMI 2.1, Displayport 1.4 samt VGA är också inbyggt.

Det är i dagsläget oklart hur bra prestanda Fenghua No.1 levererar, men tillverkaren säger att prestandan ska vara snarlik ett Geforce RTX 3060. Innosilicon kallar det således för det första inhemska grafikkortet med stöd för 4K. Däremot ser det inte ut att vara en produkt som vänder sig mot konsumenter, eftersom det ska vara en högprestandaprodukt som riktar sig mot server och datacenter.