Hewlett Packard Enterprise (HPE) har skickat upp sin första kommersiella edge computing-server med AI-stöd till den internationella rymdstationen ISS och har utfört 24 olika experiment där. Experimenten är knutna till ett flertal olika forskningsprojekt som pågår på stationen, många som förbättrar livskvaliteten för forskarna ombord på ISS.

HPE har delat med sig av ett flertal exempel på vad företagets nya datorsystem har lyckats åstadkomma. Till exempel har forskarna kunnat samla meningsfull data från ett experiment där de samlat in rå DNA-sekvenseringsdata och processat den på plats, istället för att skicka all data till jorden för behandling. Det innebar att forskarna kunde skicka 92 Kilobyte med data, vilket tog två sekunder, istället för 1,8 GB vilket skulle ha tagit 12,2 timmar eller som HPE skriver i sitt pressmeddelande – en förbättring på 20 000 gånger.

HPE_Spaceborne_Computer-2_on_ISS.jpg

Datorsystemet som används kallas för Spaceborne Computer-2 eller SBC-2 och skickades upp i slutet på februari 2021 till ISS. Systemet är byggt runt HPE:s Edgline Converged EL4000 Edge-system och Proliant DL360-server, med ett ospecificerat grafikkort installerat. De huvudsakliga arbetsuppgifter som SBC-2 ska användas för är att upptäcka skogsbränder genom att analysera blixtnedslag, olika medicinska experiment med ultraljud och röntgen, olika projekt relaterade till att odla växter i rymden, samt för modellering och prognoser av sandstormar på Mars.

Andra saker som SBC-2 ska användas till är automatisk tolkning av satellitbilder efter olyckor, utökning av nätverkskapaciteten på ISS och testning av 5G i rymden. SBC-2 ska också användas till att simulera 3D-utskrifter i rymden, samt för att göra beräkningar av bränslebehov vid rymdresor. Datorsystemet har varit ombord på ISS i lite över ett år nu och har enligt HPE visat sig vara pålitligt och uppfört sig som väntat under den tiden. HPE har inte delgivit något pris, men intresserad parter kan ta kontakt med HPE för ett kostnadsförslag.