Ett läckt diagram visar att Intels nästa generationsarkitektur Arrow Lake kommer att ha 16 PCI Express 5.0-banor för grafikkort, ytterligare fyra banor för lagring samt fyra PCI Express 4.0-banor för äldre standarder. För att bana väg för 5.0-standarden kommer processorn och dess LGA 1851-plattform slopa PCI Express 3.0-banor och istället erbjuda som lägst PCI Express 4.0 via styrkretsen.

I samma veva kommer plattformen – och processorn i förlängningen – inte att ha stöd för DDR4-minnen. Enligt Toms Hardware hade beslutet kunnat väcka känslor för två år sedan, men i samband med DDR5-minnenas senaste tapp i pris kommer beskedet inte att ha någon större påverkan.

Arrow_Lake_Diagram_Leak.jpg

Här är det läckta diagrammet. Bildkälla: Chiphell

Vad gäller portar kommer Arrow Lake-processorerna ha en integrerad Thunderbolt 4-kontroller och erbjuda stöd för fyra skärmar genom den integrerade grafikkretsen. Du kommer även att kunna välja mellan att koppla in kretsen via en DisplayPort 2.1- eller HDMI 2.1-port.

Diagrammet bekräftar även att styrkretsen kommer att ha stöd för USB 3.2 Gen 2×2, USB 3.2 Gen 2×1 och USB 3.2 Gen 1. För nätverk gäller en 1GbE-port samt en valfri 2.5GbE-port, och enligt diagrammet ska även Arrow Lake ha stöd för Wifi 7.

Tidigare har vi rapporterat om att Arrow Lake med högsta kommer att lanseras i oktober i år. Några prisuppgifter har ännu inte kommit fram.