Den franska motsvarigheten till Konkurrensverket ska utreda Nvidia för sin roll som marknadsledande inom AI-kretstillverkning, skriver nyhetsbyrån Reuters. Myndighetschefen Benoit Coeure säger att Nvidia kommer straffas "om utredningen bär frukt" men nämner inte exakt vilken typ av straff som bolaget kan möta.

Tidigare i månaden rapporterade nyhetsbyrån att den franska konkurrensmyndigheten ville utreda Nvidia. Enligt Reuters har myndigheten tidigare uttryckt sin oro över att Nvidia kan missbruka sin dominerande roll på marknaden för AI-kretsar.

Bland konkurrensmyndighetens främsta orosmoln är AI-sektorns beroende av Nvidias Cuda-mjukvara, som används i grafikkretsar för accelererade beräkningar. Myndigheten oroar sig även för bolagets investeringar i AI-fokuserade molntjänstförmedlare som Coreweave.

Det är inte första gången som franska myndigheter har haft ögonen på Nvidia. Förra året utförde myndigheterna en razzia på Nvidias kontor i Frankrike som del av en större utredning mot molnbolag.

Företag kan behöva betala en bot som motsvarar uppemot 10 procent av sin globala omsättning om det visar sig att de bryter mot fransk konkurrenslagstiftning.

Franska konkurrensmyndigheten är inte ensamma om att utreda Nvidia. På andra sidan Atlanten ska det amerikanska justitiedepartementet tillsammans med FTC utreda bolaget samt OpenAI och Microsoft för deras inflytande över AI-industrin.