När ögruppen Mauritius blev självständig 1968 ingick inte alla öar som sedan länge hade räknats som en del av landet. Storbritannien hade tre år tidigare knoppat av Chagosöarna och lät USA bygga en militärbas på ön Diego Garcia, samtidigt som invånarna tvingades flytta.

Länderna har tvistat om Chagosöarna sedan dess – tills i förra veckan då den nya brittiska regeringen meddelade att ett avtal har träffats som innebär att hela Chagosöarna lämnas tillbaka till Mauritius. Storbritannien och USA får ett 99-årigt hyreskontrakt på Diego Garcia, men resten av öarna ska återbefolkas.

Vad har det här med internets toppdomäner att göra? Jo, Chagosöarna – som Storbritannien har kallat British Indian Ocean Territory – har en egen ISO-landskod: IO. Men eftersom ”landet” nu försvinner när det blir en del av Mauritius väntas ISO raskt ta bort landskoden.

IANA baserar sin lista över toppdomäner för olika länder och regioner (”ccTLD”) på ISO:s lista, och när IO inte längre finns lär IANA följa efter och lägga ned .io-toppdomän, skriver historikern Gareth Edwards på Every.to. Organisationen har faktiskt en detaljerad process för hur det går till.

Det tar normalt fem år för en toppdomän baserad på landskod att försvinna efter att beslut om att ta den ur bruk fattas, men administratörer kan be om en förlängning på upp till fem år så totalt kan .io-domäner få vara kvar i tio år. Reglerna säger dock att nyregistreringar av domäner med den pensionerade toppdomänen ska upphöra så snart som möjligt.

Gareth Edwards skriver att inget är skrivet i sten och att IANA skulle kunna besluta att göra ett särskilt undantag för .io. Kanske kan Mauritius ta över koden som en alternativ toppdomän för ögruppen. Vad som talar för någon form av uppgörelse är att det finns tusentals företag som använder toppdomänen. Det som talar emot är att IANA har bitter erfarenhet av liknande incidenter, bland annat när .su-domänen (för Sovjetunionen) behölls och gavs till Ryssland som ett alternativ vid sidan av .ru. Den toppdomänen har med åren blivit något av ett vilda västern, skriver Gareth Edwards.