Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

SweClockers underhåller kontinuerligt ett sammanfattande index för grafikkort i prestandaklassen.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
44

MSI Radeon HD 6950 Twin Frozr III Power Edition

När SweClockers recenserar grafikkort är det ofta de tidiga referensmodellerna som ligger på testbänken. Nu är det dags för en serie tester där partnertillverkarna har tillfälle att glänsa. Först ut är MSI Radeon HD 6950 Twin Frozr III Power Edition.

440

Nvidia Geforce GTX 590

Efter en lång väntan är det äntligen dags för Nvidia att lansera Fermi med dubbla grafikprocessorer. Geforce GTX 590 möter Radeon HD 6990 och gör upp om prestandakronan.

75

Nvidia Geforce GTX 550 Ti

Ett nytt grafikkort från Nvidia är på väg ut på marknaden i den lägre prisklassen. Geforce GTX 550 Ti möter kompakt motstånd, både från konkurrenten AMD och föregångaren GTX 460.

234

AMD Radeon HD 6990

Klockan är slagen och det är dags att presentera den första recensionen med AMD:s purfärska flaggskepp Radeon HD 6990 "Antilles". SweClockers testar världens snabbaste grafikkort.

153

Nvidia Geforce GTX 560 Ti

Med klassiker som Geforce 8800 GT i färskt minne hoppas Nvidia på nytt vinna över gamers som håller hårt i slantarna. SweClockers testar den nya mellanklassaren Geforce GTX 560 Ti.

409

AMD Radeon HD 6970 och HD 6950

Efter Barts kommer Cayman. AMD lanserar en ny serie grafikkort i prestandaklassen och SweClockers kontrollerar resultatet. Låt oss presentera den rykande färska Radeon HD 6900-serien.

94

Nvidia Geforce GTX 570

Det är hektiska tider i grafikkortsbranschen. Nytt från Nvidia ytterligare en modell i Geforce GTX 500-serien. SweClockers hårdkör nya Geforce GTX 570 och visar upp resultaten.

437

Nvidia Geforce GTX 580

Grafikkortskriget fortsätter i oförminskad styrka och senast att ladda om bössan är Nvidia som lanserar det nya flaggskeppet Geforce GTX 580. SweClockers har resultaten.

480

AMD Radeon HD 6870 och HD 6850

Efter månader av väntan är det äntligen dags att dyka på Radeon HD 6870 och HD 6850. SweClockers ställer upp inte mindre än 21 konfigurationer i 150 prestandatester.

92

Nvidia Geforce GTS 450

Ett nytt grafikkort från Nvidia har anlänt till SweClockers testlabb. Geforce GTS 450 utmanar Radeon HD 5700-serien och tar Fermi till lägre prisklasser.

258

Grafikkort hösten 2010

Höstens uppställning grafikkort ställs på prov i SweClockers kanske största test genom tiderna. Geforce GTX 400 eller Radeon HD 5000? Här är svaret.

163

Kantutjämning i Starcraft II

Starcraft II saknar inbyggd kantutjämning men både AMD och Nvidia har lagt till stöd för funktionen i drivrutinerna. SweClockers undersöker vilken tillverkare som klarar uppgiften bäst.

1401

Nvidia Geforce GTX 480

Klockan har slagit tolv och nu ska hemligheterna avslöjas. Det är dags att presentera Geforce Fermi, Nvidias nya generation grafikkort för DirectX 11. Häng med!

127

Radeon HD 5830

En ny medlem i Radeon HD 5800-serien gör entré på marknaden. Denna gång handlar det om en nedskalad variant för användare på jakt efter pris och prestanda. SweClockers kontrollerar vad nykomlingen går för.

42

Radeon HD 5450 och 5570

Att köpa ett nytt grafikkort för spel är ofta en dyr historia, men vad har de billigare modellerna att erbjuda? SweClockers gör en annorlunda recension av fyra färska grafikkort i budgetklassen.