Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

SweClockers underhåller kontinuerligt ett sammanfattande index för grafikkort i prestandaklassen.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
117

Geforce GTX 280

Det kan knappast ha undgått någon som besökt hårdvarusajter de senaste dagarna att Nvidia lanserat två nya grafikkort. Nu är det dags för SweClockers att testa monstergrafikkortet Geforce GTX 280 från Gigabyte och Leadtek.

27

Gigabyte 9600 GT Zalman

De allra flesta grafikkort bygger på en referensdesign, vilket gör att kylaren som skall se till att värmen inte blir för hög i regel är identisk oavsett vilket företagsnamn som står på kortet. Gigabyte har flera grafikkort där de istället använder kylare från koreanska Zalman.

71

Snabba grafikkort för datorspel

Är man ute efter det absolut värsta när det gäller spelprestanda så är det naturligtvis CrossfireX eller SLI som gäller. Vi har därför testat det översta toppskiktet när det gäller grafikkort inklusive Tri-SLI, Quad SLI och två HD 3870X2 i Crossfire.

113

BFG Geforce 9800 GTX

Redan innan lanseringen av Geforce 9800 GTX har uppgifter kring grafikkortets specifikationer cirkulerat och många har uttryckt besvikelse över att Nvidia helt enkelt höjt frekvenserna jämfört med ett Geforce 8800 GTS 512 MB. Vi skall här jämföra den nya modellen mot övriga högprestandakort och även se om Geforce 8800 GTS 512 MB har någon chans mot nykomlingen ifall man överklockar båda modeller.

115

Gigabyte Geforce 9600 GT

Idealet för många är ett ljudlöst grafikkort som ger riktigt bra prestanda, men i slutändan har måste man i regel kompromissa på något av dessa egenskaper. Gigabyte har kraftigt BIOS överklockat sin nya passivt kylda 9600 GT-modell. Frågan är bara ifall detta är ett optimalt kort för de som hatar högljudda grafikkort, eller om kortet blir för svårt att kyla.

194

Geforce 9800 GX2 mot Radeon HD 3870 X2

Nvidias senaste grafikkort heter Geforce 9800 GX2 och består av två sammankopplade grafikprocessorer. Ifall tekniken fungerar bra bör detta vara en formidabel motståndare i kampen om prestandatronen. Följ med när SweClockers testar toppmodellen i Geforce 9-serien och granskar hur grafikkortet står sig mot bland annat Radeon HD 3870 X2.

151

Nvidia Geforce 9600 GT

Nvidia har mest äldre grafikkortsmodeller ute på marknaden medan ATI nyligen har bytt ut hela sitt sortiment. Geforce 9600 GT som lanserades idag är den första i Nvidias 9000-serie och är en nedbandad version av 8800 GT. Modellen riktas mot Radeon HD 3870, som är den värsta konkurrenten i segmentet. Vi har prestandatestat 9600 GT-kort från tillverkarna BFG, Gainward och Leadtek.

227

Stort grafikkortstest – uppdaterat

Eftersom vi fick in två grafikkort lite senare än de övriga skall vi nu passa på att uppdatera vårt grafikkortstest. Förutom de tidigare testade korten finns nu även Radeon HD 3850 och Geforce 8800 GTS 512 MB representerade. Totalt rör det sig om 16 olika grafikkort som är testade i fyra spel.

116

MSI NX8800GT T2D512E OC

En av de mest intressanta grafikkortslanseringarna på länge skedde förra veckan då Geforce 8800 GT introducerades. Även om modellnamnet är likt de övriga i serien bygger den på en ny grafikprocessor vid namn G92 som använder 65-nanometersteknik. En av de stora nyheterna är att kortet använder 112 stycken shaderprocessorer vilket är en av orsakerna till att den förväntas ha riktigt bra prestanda. Vi skall här se närmare på ett fabriksöverklockat MSI NX8800GT-kort, som även ger Geforce 8800 GTX konkurrens. Inte alls dåligt för ett kort i 2000-kronorsklassen.

132

10 grafikkort - högpresterande till mellansegment

För inte allt för länge sedan introducerade Nvidia Direct X 10-kapabla grafikkortsmodellerna 8600GTS, 8600GT och 8500GT. Vi har nu haft möjlighet att testa tio olika modeller från de allra bästa grafikkorten Nvidia och ATI har ner till Geforce 8500GT och X1650 PRO. Jämförelserna sker kring spelprestanda, överklockning, energiförbrukning och temperaturer.

121

ATI Radeon HD 2900XT

De flesta har säkert sett att AMD nyligen lanserat ett Direct X 10-kapabelt grafikkort kallat ATI Radeon HD 2900 XT. Detta är ett riktigt intressant kort som i pris ligger kring Nvidias Geforce 8800 GTS-modeller. Därför har vi valt att framförallt jämföra dessa när det gäller spelprestanda, överklockning, energiförbrukning och temperaturer. Skillnaderna är ofta stora kring dessa arkitekturer på både gott och ont för HD 2900 XT.

62

MSI NX8800GTS 320 MB

Med det nya grafikkortet 8800GTS är det tänkt att Nvidia skall sätta press på ATI genom att leverera ett DirectX 10-kapabelt kort i 3000-kronorsklassen. Man har även släppt en del på tyglarna och vi kommer få se många fabriksöverklockade kort, ett av dem skall vi se närmare på redan nu.

40

Högprestandagrafikkort

Att köpa nytt grafikkort har blivit lite svårare nu när det börjar bli dags för Windows Vista och Direct X 10-spel. Hur man skall värdera detta inför köp av grafikkort låter vi vara osagt då många har väldigt olika åsikter och det är inte helt uppenbart vad val av grafikkort idag har för betydelse längre fram. Vi skall här se närmare på nio olika grafikkort där vi jämför Nvidias 8800-serie mot de bästa korten från AMD (ATI).

35

Stort grafikkortstest med Core 2 Extreme

Nu är det återigen dags för ett stort grafikkortstest där vi även tittar på hur Crossfire- respektive SLI-teknikerna presterar. En av nykomlingarna i testet är XFX 7950GT som är ett helt passivt kylt grafikkort men som förväntas prestera i närheten av 7900GTX.

74

Nvidia Geforce 7950GX2

Nu släpps Nvidia Geforce 7950GX2 med dubbla processorer, eller dubbla grafikkort i ett paket som det egentligen är. I vissa fall kan man med dubbla sådana kort möjliggöra sammankoppling av totalt fyra grafikprocessorer, men än så länge är det endast tillgängligt för OEM-tillverkare. Vi har tagit en titt på 7950GX2 och jämfört med en hel del grafikkort, både från Nvidia och Ati, samt med sammankopplingsteknikerna SLI och Crossfire.