Nätaggregat

Här hittar du tester av de senaste nätaggregaten till datorer. Redaktionen recenserar dels enheter från populära tillverkare som Corsair, Seasonic, Cooler Master och EVGA, men är inte heller främmande att kika närmare på mer udda varianter från mindre aktörer i konsumentledande syfte.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt nätaggregat:
Alla stationära datorer behöver ett nätaggregat, vars jobb är att omvandla den 230 V växelström man får via eluttaget till lägre spänningar som är mer lämpade att driva datorkomponenter. Nätaggregat kommer i flera olika fysiska storlekar, där den absolut vanligaste är ATX. Bygger man en liten dator i ett kompakt chassi är det dock oftast den mindre storleken SFX som används.

Att välja rätt effektklass är viktigt när man köper ett nätaggregat. I princip alla komponenter i datorn drar ström, där grafikkortet vanligtvis är den i särklass mest strömtörstiga komponenten. De allra flesta klarar sig på nätaggregat i en effektklass mellan 650 och 750 W. Har man tänkt att använda det snabbaste marknaden har att erbjuda gällandes både processor och grafikkort, samtidigt som överklockning står på menyn, kan det dock vara värt att kika på något ytterligare lite mer kraftigt för att ha marginalerna på sin sida.

Utöver effekt behöver man ta ställning till vilka kontakter man behöver få ut från nätaggregatet, och huruvida kablarna ska vara löstagbara (modulära) för enklare hantering av dessa. Vidare är nätaggregatets verkningsgrad en egenskap att ta i beaktning. Verkningsgraden, eller effektiviteten, syftar till hur pass bra ett nätaggregat är på att omvandla växelström till likström. Hög verkningsgrad innebär att de sker väldigt lite förluster vid omvandlingen, vilket i praktiken innebär en lägre elräkning och mindre värmeutveckling.

I våra tester och recensioner av nätagg får du svar på det mesta om vilken PSU du bör välja.

Visa mer
145

Nätaggregat i lyxklassen

En av årets hetaste trender är nätdelar med extra hög verkningsgrad. SweClockers undersöker modeller med 80 Plus Gold-certifiering - nätaggregat i lyxklassen.

118

Nätaggregat i budgetklassen 2010

Inte mindre än 15 nätaggregat i budgetklassen har fått sig en omgång i testlabbet. Med facit i hand kan vi stolt presentera SweClockers mest ambitiösa nätdelstest genom tiderna.

115

Video: Corsair AX1200

Corsair lanserar ett nytt nätaggregat med specifikationer utöver det vanliga, eller vad sägs om 1 200 W effekt och 80 Plus Gold-certifiering. SweClockers tar en titt på prestandan.

419

Nätaggregat från Ace of Sweden

Svenska Ace of Sweden säljer några av de populäraste budgetmodellerna på marknaden. SweClockers kontrollerar om nätaggregaten för enstaka hundralappar verkligen lever upp till kraven.

159

Nätaggregat i mellanklassen

Efter månader av ingående tester är det dags för SweClockers att återigen dyka in i nätaggregatens omtumlande värld. Vi inleder bevakningen med 11 modeller i den övre mellanklassen.

53

Fem nätaggregat

Många nya nätaggregat har på senare tid lanserats, men håller de verkligen vad tillverkarna lovar? För att ta reda på detta har vi testat fem nätaggregat vars effekt är inom intervallet 700–850 W.

31

Förhandstitt på Gigabyte Odin GT 800 W

Många tillverkare som tidigare inte har sysslat med nätaggregat har de senaste åren börjat att producera sådana, främst till entusiaster. Tillverkaren Gigabyte är inget undantag och introducerade för en tid sedan sin Odin-serie nätaggregat. Vi har lyckats få tag i ett exemplar och skall ta en snabbtitt på det i denna artikel. Läs vidare!

119

13 nätaggregat

En ofta översedd komponent i datorn är nätaggregatet, men det är en av de viktigare i systemet. Här kan valet av modell vara mer viktigt än man tror. Även om processortillverkarna nu arbetar för att sänka förbrukningen har kraven på att leverera en hög uteffekt (W), och att ge stabil spänning, ökat mer och mer. Framförallt är det grafikkorten som kräver en hel del. Därför är det nu dags att se närmare på 13 nätaggregat från 500 till 700 W.