Nätaggregat

Här hittar du tester av de senaste nätaggregaten till datorer. Redaktionen recenserar dels enheter från populära tillverkare som Corsair, Seasonic, Cooler Master och EVGA, men är inte heller främmande att kika närmare på mer udda varianter från mindre aktörer i konsumentledande syfte.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt nätaggregat:
Alla stationära datorer behöver ett nätaggregat, vars jobb är att omvandla den 230 V växelström man får via eluttaget till lägre spänningar som är mer lämpade att driva datorkomponenter. Nätaggregat kommer i flera olika fysiska storlekar, där den absolut vanligaste är ATX. Bygger man en liten dator i ett kompakt chassi är det dock oftast den mindre storleken SFX som används.

Att välja rätt effektklass är viktigt när man köper ett nätaggregat. I princip alla komponenter i datorn drar ström, där grafikkortet vanligtvis är den i särklass mest strömtörstiga komponenten. De allra flesta klarar sig på nätaggregat i en effektklass mellan 650 och 750 W. Har man tänkt att använda det snabbaste marknaden har att erbjuda gällandes både processor och grafikkort, samtidigt som överklockning står på menyn, kan det dock vara värt att kika på något ytterligare lite mer kraftigt för att ha marginalerna på sin sida.

Utöver effekt behöver man ta ställning till vilka kontakter man behöver få ut från nätaggregatet, och huruvida kablarna ska vara löstagbara (modulära) för enklare hantering av dessa. Vidare är nätaggregatets verkningsgrad en egenskap att ta i beaktning. Verkningsgraden, eller effektiviteten, syftar till hur pass bra ett nätaggregat är på att omvandla växelström till likström. Hög verkningsgrad innebär att de sker väldigt lite förluster vid omvandlingen, vilket i praktiken innebär en lägre elräkning och mindre värmeutveckling.

I våra tester och recensioner av nätagg får du svar på det mesta om vilken PSU du bör välja.

Visa mer
47

Corsair TX550M (2017)

Corsair återupplivar sin långkörande nätaggregatsserie TX, med bland annat uppgraderade komponenter och fläktlösning, där modellen på 550 W är på besök i SweClockers testlabb.

66

Andersson Mission SG GGP 550 och 650 W

Netonnets egna varumärke Andersson Mission gör nätaggregatspremiär i SweClockers testlabb med två prisvärda enheter i effektklasserna 550 och 650 W.

30

Silverstone SX700-LPT och SX800-LTI – hög effekt i formfaktorn SFX-L

Imponerande verkningsgrad och hög effekt i litet format står i fokus när Silverstone äntrar SweClockers testlabb med nätaggregatsduon SX700-LPT och SX800-LTI.

22

Be Quiet Pure Power 10 CM 500 W

Be Quiet lanserar fjärde generationens Pure Power med löften om bättre elektrisk prestanda och fortsatt tyst drift. Modellen på 500 W slirar förbi testlabbet för en genomgång.

34

Bitfenix Whisper M 750 W

Bitfenix vill slåss mot de stora spelarna på nätaggregatsmarknaden med sin nya serie Whisper M, där gedigen elektrisk prestanda och pressad prissättning ska ge företaget en sportslig chans.

23

Gigabyte G750H 750 W

Gigabyte gör ett försök att slå sig in på ett väldigt utsatt segment på nätaggregatsmarknaden, där modellen G750H tar strid med bland annat 80 Plus Gold-certifiering under huven.

93

Seasonic Prime Titanium 650 W

Rekordhög verkningsgrad, superb spänningsreglering och tyst drift är några av egenskaperna Seasonic trycker på med sitt nya flaggskepp Prime, som idag tar plats i SweClockers testlabb.

32

Testpilot: Sleevade kablar från Cablemod

För den som varken kan eller vill sleeva kablar finns alternativ. Testpiloten DavidtheDoom utforskar färdigsleevade kablar från specialisterna på Cablemod.

47

Corsair SF450 och SF600

Amerikanska Corsair vill driva framtidens kompakta prestandabyggen med sin nya SF-serie nätaggregat. Två färska modeller tar plats i SweClockers testlabb med löften om klassledande prestanda för formfaktorn SFX.

101

Corsair RM750x

Corsair tar sikte på EVGA:s storsäljare Supernova G2 med nätaggregatsserien RMx. Modellen på 750 W tar plats i SweClockers testlabb med löften om oslagbart stabil spänningsleverans, hög verkningsgrad och semipassiv drift.

47

Cooler Master V750

Cooler Master satsar på kompakta yttermått, hög verkningsgrad och ett helmodulärt utförande med sin uppfräschade V-serie av nätaggregat, där 750 W-modellen idag besöker SweClockers testlabb.

40

Be Quiet Dark Power Pro 11 850 W

Med löften om skyhög verkningsgrad och rekordlåg ljudnivå släpper Be Quiet det nya flaggskeppet Dark Power Pro 11. SweClockers värmer upp konstlasten för en omgång i testlabbet.

31

EVGA Supernova 650 GS

Välrenommerade Seasonic står för plattformen i en ny serie nätaggregat från EVGA. Nu är det dags att ladda konstlasten med den guldklassade Supernova 650 GS

63

Chieftec SFX-500GD-C och Silverstone SX500-LG – formfaktorn SFX-L anländer

Det nya formfaktorn SFX-L ska göra kompakta nätaggregat attraktiva tack vare en större och tystare fläktlösning. SweClockers testlabb får besök av två färska enheter från Chieftec och Silverstone enligt den nya standarden.

39

FSP Aurum PT 850 W

Med sikte på krävande entusiaster introducerar FSP det nya flaggskeppet Aurum PT med huvudnummer som generösa anslutningsmöjligheter och 80 Plus Platinum. Redaktionen lägger vantarna på ett av nätaggregaten för en omgång i konstlasten.