Logitech lanserade nyligen nya minstingen G Pro X 60, ett litet tangentbord för folk som inte vill ha ett för stort tangentbord på skrivbordet. Formatet är 60%, vilket betyder att antalet knappar är så få som möjligt och borta är bland annat funktionsraden, piltangenter och numpad. Trots avsaknaden ska tangentbordet ge en fullvärdig tangentbordsupplevelse via mjukvara som låter dig ge samtliga knappar alternativ funktionalitet.

PXL_20240419_142119652~2.jpg

Tangentbordet erbjuder klassiska knappar som A, Esc, Ctrl och Del.

1000006922.jpg

Tangentbordet mäter ungefär 3,9 cm i höjd.

Utöver storleken är Logitechs nya tangentbord företagets första som erbjuder optiska hybridbrytare som, till skillnad från mekaniska brytare, ska erbjuda snabbare aktivering vid tryck. I teorin låter ju detta fantastiskt, men i praktiken är det svårt att bedöma eller märka av rappheten om du inte är professionell spelare. Bokstäver dyker upp skärmen direkt när tangenten trycks ned, och det är ju ändå att föredra.

Det finns flera saker tangentbordet gör bra. Klickkänslan är härlig och de taktila brytarna ger en bra respons vid klick. Storleken gör det möjligt att flänga runt mer med musen på skrivbordet, vilket är syftet tangentbord i detta format, och trots storleken har Logitech gjort ett bra jobb med att göra kontrollerande knappar och reglage lättillgängliga på tangentbordets sidor.

1000006928.jpg

På vänster sida sitter volymreglage.

1000006929.jpg

På högersidan huserar brytare för spelläge som stänger av Windows-knappar.

1000006932.jpg

På undersidan kan du placera mottagaren så att den inte försvinner när du tar med tangentbordet på Esports-relaterade äventyr.

Den största uppförsbacken G Pro X 60 har är inte produkten i sig, utan prissättningen och vad som erbjuds på marknaden. Prislappen ligger på 2 300 kronor, vilket lägger tangentbordet i det högre prissegmentet. Visst, tangentbordet har mycket att erbjuda, men i slutändan är det svårt att rekommendera när det finns snarlika alternativ som är avsevärt billigare och erbjuder en betydligt högre klickkänsla, som bland annat Keychrons varianter.

Vidare är prissättningen lite problematiskt med tanke på att andra tangentbord i denna prisklass erbjuder möjligheten att byta ut brytarna mot andra. Mer flexibilitet på brytarfronten hade varit uppskattat. Inte bara för att du skulle kunna använda vilka brytare du vill, utan även för långsiktigt användande. Händer det något med de nuvarande brytarna är det inte möjligt att reparera själv, utan det måste lösas av Logitech.

PXL_20240419_144236218.jpg

Optiska hybridbrytare erbjuds i linjärt eller taktilt utförande.

Sammanfattningsvis är Logitech G Pro X 60 ett välbyggt och stabilt tangentbord med bra klickkänsla och hög funktionalitet. Avsaknaden av möjligheten att byta ut brytarna är tråkigt och hade verkligen gett tangentbordet ett ordentligt plus. Vidare är priset väldigt högt och gör att andra tangentbord känns betydligt mer lockande. Om du kan lägga vantarna på tangentbordet till ett lägre pris än lanseringspriset lär du dock inte bli besviken.

Har du frågor om Logitech G Pro X 60 som kan besvaras av någon som använt/använder tangentbordet på daglig basis? Ställ dem!