Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost

Jag klarade precis Space Exploration-modden för Factorio, och då är det obligatoriskt att berätta det för internet

Ja, 865 är antalet timmar det tog, utspritt över ungefär ett år. Är man bra på Factorio så kan man klara av SE på mindre än hälften av det, men jag spelade igenom Factorio en gång och hoppade sen direkt på SE. Det är något som kanske är svårt att rekommendera, men det är ändå en av de bästa spelupplevelser jag varit med om.

Av perost
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Skriv gärna vad inställningen är också, så man slipper se en hel video för att få reda på det…

Baserat på video-thumbnailen så är det minnesintegritet, vilket Sweclockers har testat tidigare.

Av perost

Deras C++-del är dock inte särskilt bra, den använder omodern C++ och består mest av korta exempel som hoppar över viktiga koncept och lär ut dåliga vanor. Vill man lära sig C++ så är Learn C++ en mycket bättre sida.

Av perost

L vill förbjuda anonyma konton för partier, det känns som ett mindre kontroversiellt förslag och det enda jag tycker är konstigt med det är att det inte redan är förbjudet. ID-krav för privatpersoner kan man diskutera, men att politiska partier, oavsett parti, tillåts gömma sig bakom anonyma konton känns väldigt konstigt.

Av perost
Skrivet av frong:

Wtf. Varför? Något skattemässigt skäl eller?

Det verkar otroligt nog som att kreditkort i USA sällan har PIN-kod, så vissa bensinmackar använder postnummer för att göra det lite svårare att använda ett stulet kreditkort.

Av perost
Skrivet av NordhNet:

Var det inte en myt? Har hört den förr men inte lyckats hitta något konkret. Var dock ett tag sedan jag letade

Det finns en sektion om det på Wikipedia. Det var inte S som ville förbjuda paraboler, bara en av deras riksdagsledamoter, och det var inget som någonsin togs upp i riksdagen.

Av perost
Skrivet av Sinery:

Men vill man inte att det ska frysa så man vet att något är fel?

Det verkar rätt vanligt med frysningar i just det deltestet med Memtest86 även med minne som i övrigt fungerar bra, så att det fryser just där är inte nödvändigtvis en indikation på att något är fel. Om det faktiskt är fel på minnet så vill man hellre att minnestestet rapporterar det istället för att bara frysa.

Av perost
Skrivet av nu1mlock:

Det kanske är en myt att deras CE-märkning står för "China Export", men det finns många bevis på felaktigt tryckta CE-märkningar från många produkter från Kina. Det var väl någon sådan uppe i forumet för någon vecka sedan här gällande någon produkt från Biltema - produkten innehöll typ ett batteri som hade en uppenbarlig fake CE-märkning? Hittar inte tråden just nu.

Det är dock tillverkaren själv som sätter dit CE-märket, och det är inte som att de kan undvika ansvar genom att använda ett felaktigt märke. Det är samma regler som gäller oavsett om tillverkaren lyckas reproducera märket korrekt eller ej.

Man måste komma ihåg att ett CE-märke inte är en kvalitetsmärkning, det innebär bara att tillverkaren lovar att produkten lever upp till EU-standard. Vill någon tillverkare fuska med det så kan de lika gärna sätta dit ett korrekt märke, det blir inte mer olagligt för det.

Av perost
Skrivet av jri87:

Såhär såg det ut när memtest frös senast. Då med båda stickorna i. I slot 1 och 3<Uppladdad bildlänk>

Det verkar inte helt ovanligt med frysningar under just Hammer-testet. Möjliga lösningar är att uppdatera BIOS eller använda Memtest86+ istället (Passmark köpte upp det ursprungliga Memtest86 för ~10 år sedan, men open source-varianten återuppstod senare som Memtest86+).

Skrivet av jri87:

BIOS version har jag inte koll på. Har inte mycket erfarnhet av att uppdatera BIOS och skulle helst slippa.

Jag skulle rekommendera att du ändå uppdaterar BIOS, det kan lösa alla möjliga konstiga problem och är nu för tiden relativt riskfritt. Standardsättet brukar vara att ladda ner senaste BIOS från tillverkaren, lägga det på ett USB-minne, och sen bara välja uppdateringsverktyget inne i BIOS.

Av perost
Skrivet av ronnylov:

Det är bra av Apple att ha stoppat dessa, men de kanske skulle fundera på säkrare betalningssätt än kreditkort om det är så lätt att använda stulna kort? Jag har ingen direkt åsikt om hur man gör det säkrare men uppenbarligen har kreditkort säkerhetsbrister.

Stulna kreditkort är väl i stort sett ett löst problem med säkra kortbetalningar, d.v.s. att man måste bekräfta med t.ex. BankID när man handlar på nätet. Problemet är att större delen av världen inte använder den lösningen än, men det är mer ett politiskt än tekniskt problem.

Av perost
Skrivet av FX9:

Nu börjar vi komma in på faktiskt matte och inte bara vanlig slutledningsförmåga.

Men nån som klarade kursen "statistik" får hoppa in här

Jag har förvisso läst nån kurs i statistik, men det var länge sen. Hur sannolikt det är att få 100 klave är dock enkelt att räkna ut, det blir bara 0.5100 (ca 7.9*10-31, a.k.a. "omöjligt").

Att räkna ut sannolikheten för att få lika många av varje är däremot klurigare, men att skriva kod som simulerar myntkast är enkelt. Så jag kodade ihop ett program lite snabbt som singlar 100 mynt en miljon gånger. Resultatet blev att man får lika många krona som klave i ungefär 8% av fallen när man singlar 100 mynt. Någon som är bättre än mig på statistik får gärna räkna ut det mer exakt

Av perost
Skrivet av Lucifer1978:

Då är det precis som jag var säker på. Om vi istället ställer frågan vilken av dessa alternativ som är störst sannolikt, att vid hundra singlingar singla 100 st klave eller att få 50 st klave och 50 st krona?

Eftersom det är 50/50 så bör man få ungefär lika många klave som krona, d.v.s. 50 klave och 50 krona är det mest sannolika av alla fall medan 100 klave eller 100 krona är det minst sannolika (i stort sett omöjligt).

Av perost

Det spelar som sagt ingen roll hur många gånger myntet singlats innan, men chansen att få klave 99 gånger i rad är 1 på 633825300114114700748351602688. Vid det laget kan man nog anta att myntet har klave på båda sidorna

Av perost

@Rikurt: Försöka att vara väldigt noga med hur du indenterar koden, så att t.ex. varje par av måsvingar matchar varandra. Varför är t.ex. den sista måsvingen i koden indenterad två nivåer när den ska avsluta main?

En bra vana är att alltid avsluta { med } omedelbart (en del utvecklingsmiljöer gör det åt dig), innan du börjar skriva resten av koden inne i blocket. Annars blir det lätt fel när du har en massa kod mellan och ska försöka matcha } mot {, om du ens kommer ihåg att göra det (du har t.ex. missat några } i din nuvarande kod).

Av perost
Skrivet av Rikurt:

får även upp att just denna rad är too big for character:

addressBook[3] = { "Rikard", "0721237654", "R\x86dsvägen 11, Huddinge" };

Fast den är skriven på exakt samma sätt som övriga namn/adresser/inputs så är just den den varnar för.

En std::string använder char för att lagra karaktärerna, som normalt kan ha värden i spannet [-128, 127]. Det hexadecimala värdet 86 = 8*16+6 = 134, så det är större än vad en char kan lagra.

Om du vill använda svenska tecken så skulle jag rekommendera att bara använda dem som vanligt och se till att filen är sparad som UTF-8, och sen hoppas på det bästa.

Av perost

Om man tar bort det mesta av koden och bara lämnar kontrollstrukturerna så blir det:

int main() { { do { switch (choice) { } while (choice != 4); return 0; }

Av perost

Enligt t.ex. denna Reddit-tråd så är det samma TV, bara olika modellnamn beroende på region. Det är rätt vanligt, och troligtvis handlar det bara om att Webhallens leverantör börjat köpa in dem från ett annat ställe.

Av perost
Skrivet av mechersmith:

Antar att densiteten och tillverkningskostnaden är såpass mycket lägre för HDD. Ska du ha en hårddisk i ett datacenter är det i lagringssyfte bättre med hög densitet, just hastighet brukar ändå vara begränsad av nätverket så spelar ingen större roll SSD vs HDD.

Densiteten är inget problem, dagens 2.5" SSDer innehåller mest luft så det går att trycka in mycket mer minne i dem om man vill. Det finns 2.5" enterprise-modeller på minst 32TB, och säkert ännu mer vid det här laget.

Det riktiga problemet är kostnaden, minneskretsarna står för större delen av priset så trycker man in dubbelt så mycket minne så blir SSDn också ungefär dubbelt så dyr. Så de vanliga konsument-SSDerna stannar runt 8TB eftersom marknaden för SSDer som kostar 15-20k eller mer är för liten för att någon tillverkare ska bry sig.

Av perost
Skrivet av Cr4zyt0e:

Tack. Vad händer om man råkar starta datorn med nya cpu, utan att ha uppdaterat bios?

Ingenting, datorn kommer inte boota då.

Av perost
Skrivet av Cr4zyt0e:

Jag behöver hjälp med 2 saker. När jag tar av kylaren från gamla CPU, då måste jag rensa den från kylpasta innan den åker ner i kartongen? Antar att det blir den här: https://www.inet.se/produkt/6302475/inet-isopropanol-115-ml och kaffefilter som gäller då innan jag lägger ner gamla CPU i kartongen?

Jag brukar bara torka av med vanligt hushållspapper, men isopropanol kan vara bra om kylpastan sitter fast eller man vill göra det ordentligt rent.

Skrivet av Cr4zyt0e:

Sen var kan jag ladda ner bios version för Moderkort: B450M PRO-M2 MAX (MS-7B84) när jag ska uppdatera för nya CPU? Ska man uppgradera BIOS före eller efter bytet? För detta är inköpt nu: https://komponentkoll.se/bygg/enPmh

Ladda ner från MSIs produktsida. Du måste uppdatera innan du byter CPU, moderkortet har inte stöd för att uppdatera utan en fungerande CPU.

Skrivet av Cr4zyt0e:

Tror du kylpasta finns på nya CPU för det brukar väl vara på fläkten som medföljer?

Ja, kylpasta är alltid förapplicerad eller följer med till kylare.