Inlägg

Inlägg som Cloudy_ har skrivit i forumet
Av Cloudy_

Ok, tack. Tyvärr vet jag inte vad CMOS är, eller hur man clearar det =/

Av Cloudy_

BIOS checksum error vid OS-installation

Hej igen, nu har det verkligen kört ihop sig med min OS-installation. Jag har vid 4 tillfällen försökt installera XP (och provat med 98 också t o m), men stött på samma sorts error vid olika tillfällen i installationen, nämligen att datorn stänger av sig och piper högljutt (1 långt pip följt av 1 kort, som repeteras).

Jag har tidigare fått reda på att detta kallas för en BIOS checksum error, men jag vet inte vad som orsakar problemet. Om någon kan hjälpa mig blir jag ytterst tacksam.

Av Cloudy_

Jag fixade en provisorisk kylninglösning med vidöppna fönster och bordsfläkt för att se att inget hade hänt, och datorn startade upp normalt och jag kunde fortsätta installeringen av Win98. Men så kom jag till en punkt där jag fick ett error message: "Insufficient memory to start Windows 98.. blabla... quit one or more memory resident programs or remove unnecessary blabla... CONFIG.SYS and AUTOEXEC.BAT" (jag lyckades inte få med hela meddelandet eftersom datorn stängde av sig efter 10s.

Hur löser jag detta?

edit - datorn har 1.5gb RAM och det ska funka normalt.

Av Cloudy_

Jag ska först ha Win98, och sedan installera ett uppgraderingspaket, dvs. XP Home edition. Kortet, skärmen eller någon annan del på datorn är det inget fel på (förutom kylningen eftersom den överhettas och stänger av sig på somrarna), utan jag ville bara veta att det är ofarligt att sätta på den igen utan att skapa ytterligare problem.

Av Cloudy_

Formatering avbruten

Eftersom jag inte kan svara i min tråd om formatering igen (detta är dessutom om en helt annan sak), gör jag en ny tråd. Jag lämnade datorn på för formatering och installering av windows 98, för att sedan uppgradera till XP. Men någonstans i slutet av formateringen (tror den var klar t o m, installeringen av 98 skulle börja är min gissning) stängde datorn av sig, och när jag kom hem igen stod den och pep högljutt med svart skärm. Jag drog ur alla strömsladdar och har inte gjort något sedan dess.
Datorn har tidigare haft ett överhettningsproblem, så det kan ha varit det som gjorde att den stängde av sig.

Men det verkliga problemet är att jag inte vill sätta på den utan ny kylning (ska fixa en provisorisk bordsfläktlösning imorgon), och jag vet inte hur jag ska gå till väga för att kunna installera ett OS nu.

När jag startar datorn igen, vad kommer att hända? Jag har aldrig tidigare använt en dator utan ett OS installerat. Jag är nästan säker på att själva formateringen av C: var klar när den stängde av sig.

Av Cloudy_

åh! Ok, vart i BIOS finns de alternativen? Är inte helt van att rota runt där inne.

EDIT - Hittade alternativet i BIOS. Tack för hjälpen!

Av Cloudy_

Formatering - windows 98 -> XP upgraddering

Hej! Jag ska formatera om datorn för att få bort allt skräp som samlats i burken under året som gått, men har stött på ett minst sagt besynnerligt problem. Det är nämligen så att det OS jag använder är ett XP som kom som uppgradering till Windows 98, och när jag trycker in boot floppyn och cd-romen med setupfilerna på så vägrar tangentbordet svara på några som helst kommandon.
Jag har provat med två tangentbord (båda USB, var av ett trådlöst), och när jag ska acceptera setup med ENTER så händer ingenting.

Jag har fått för mig att det är nåt problem med att tangentborden kopplas in via USB (de fungerar felfritt annars), och ska därför imorgon köpa ett standard logitech-tangentbord med PS/2/ istället.

Sen kom jag på att det antagligen är bäst att skriva och kolla här först. Många här har varit otroligt hjälpsamma förut, och har jag tur vet någon var problemet ligger (alternativt kan någon stödja min teori om USB).

Tack på förhand.

Av Cloudy_

Nej nej, det är med 110% säkerhet bildskärmsuttaget i datorn som jag vill stoppa in VGA-kabeln i (sitter redan i skärmen i ena änden). Jag kollade på min gamla dator, och det är samma sak där. Uttaget i datorn har pinnar, och eftersom VGA-kabeln är hona i båda ändarna (dvs. pinnar), så har jag satt dit en liten plastgrej med två uttag (hål för båda) som sitter i datorns VGA-out för att man ska kunna sätta dit VGA-kabeln.

Av Cloudy_

Bildskärmskontakt

Hej! Har köpt mig en ny acers-skärm till min dator, men har stött på ett problem. Sladden från skärmen till datorn har nämligen två kontaktändar som passar i skärmen, men ingen som passar i datorn. Båda ändarna har "pinnar" och inte "hål" som behövs eftersom datorkontakten har "pinnar", om ni förstår vad jag menar.
Jag vet att min gamla dator hade en slags extrakontakt som man satte på bildskärmskontakten för att den skulle passa, men någon sådan följde inte med skärmen, och eftersom jag inte har någon susning om vad något av detta kallas går det inget vidare att googla eller kolla på nätsidor (komplett, datorbutiken etc.)

Är det någon som vet vad jag söker? Ett namn skulle hjälpa i jakten efter en.

Av Cloudy_

Detta är det som finns i burken just nu vad gäller grafikkort, moderkort, ram och nätagg:

Grafikkort: Geforce 6600 GT
Moderkort: Abit NF-7-SG2
Ram: 1.5 gigabyte DDR
Nätagg: Macron MP T-350
HDD: 120gb

Ska tilläggas att den funkar bra nu på vintern då det fortfarande är kallt, men det är på sommaren den brukar krångla. Det kanske handlar om något annat än nätagg.?

Hur som helst vore det inte fel att byta ut det heller antar jag, tips är välkomna. Helst under 500kr.

Av Cloudy_

Flytta jumper - verktyg??

Hej! Sitter här med min 120gb Seagate Barracuda 7200 som vanligtvis sitter i mitt Playstation2, och har fått ett problem.
Det är nämligen så att jag måste flytta på jumpern så att hårddisken fungerar som slave istället för master (ska koppla in den i datorn istället), men det är HELT omöjligt att rubba den. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Det är för lite uttrymme för att pilla med fingrarna och när jag använder pincett glider den bara av, och naggar kanterna på jumpern (och jag är rädd för att den skadas av det).

Är det någon som har ett knep för att få bort den? Skulle hjälpa mig nåt otroligt.

Av Cloudy_

Val av nätagg. till halvskruttig burk

Har köpt loss en dator av en kompis för ganska lite pengar där det är nåt knas med kylningen. Varken jag eller han är experter, men tydligen ska nätaggregatet varken vara utbytt de senaste åren eller speciellt bra, så vi bestämde oss för att problemet antagligen ligger där.

Just nu har han ett på 300W, och med utträknaren som finns i en av de klistrade trådarna kom vi fram till att ca 450W borde bli ett säkert kort. Men sen blev det lite svårare, för ingen av oss vet hur man får reda på vilka nätagg. som passar i datorn.

Skulle gärna klistra in alla komponentnamn och så, men den listan har jag inte tillgång till just nu eftersom jag sitter hemma. Men vad är det vi bör leta efter för att få reda på vilka nätagg. som passar?

Av Cloudy_

Tack, den är inte allt för dyr. Står dock under produkten att datorn kanske inte tillför tillräckligt med ström, men det kanske bara gäller bärbara datorer?

Av Cloudy_

Mycket billig extern för överföring sökes

Hej! Är trött på att behöva radera alla filer från datorn vid formatering och datorbyte och skulle därför behöva lite råd. För det första så ska jag ENDAST använda det jag nu köper som en överföringsenhet och kanske som en nöd-back-up någon gång i framtiden för det allra viktigaste. Det jag söker ska vara så billigt som möjligt och jag har absolut inga krav på prestanda (t.o.m. ett fickminne med kapacitet över 1gb, om det nu finns såna, skulle funka). Att det ska vara lätt att sätta i en dator, föra över, och sitta in i en annan dator är också viktigt. USB, t.ex, vore bra eftersom jag inte är någon höjdare på att koppla komponenter och grejer.

Tack på förhand! /Molnigt

Av Cloudy_

Jo, jag har luskat lite på forumet och de flesta verkar tycka AMD är bättre. Problemet ligger väl i att jag inte får datorn på avbetalning om jag ska ändra i paktetet, och antagligen blir allting dyrare. Är processorn så dålig? =/

Av Cloudy_

Ska investera i en ny dator

När jag köper dator ser jag det som en investering; har man råd att köpa en dyrare dator så kan man ha den ett par år istället för att skaffa nya stup i kvarten.
Nu har min gamla dator några år på nacken, och i lagom tid har jag fått ett erbjudande från jobbet om att "hyra" en ny dator i 3 år, för att sedan kunna köpa loss den billigt efter de 3 åren. Såhär ser det paketet ut:
_____________________________________________________
Processor: Intel Pentium P4 630
3,4 GHz HT, 2 MB, 775

Moderkort: Grönt moderkort med INTEL i915PP

RAM-minne: 1536 MB DDR RAM 400 MHz (2x 256, 2x 512)

Hårddisk: 500 GB SATA (7200 rpm)

Grafikkort: 256 MB ATI Radeon X850XT, DVI, ViVo, TV-ut, PCIe x16

Ljudkort: Audigy 2 ZS Platinum inkl. frontmodel och fjärr

+ en massa krimskrams såsom brännare, mus+tangentbord, WLAN osv. osv.
_____________________________________________________

Detta skulle kosta mig ~700kr i månaden x36, dvs. 23'200kr + 2'000kr = 25'200kr

Eftersom jag inte kan så mycket mer än rent grundläggande saker om de olika komponenterna så uppskattas kommentarer. Om det är prisvärt är väl den största frågan.
Det bör tilläggas att jag spelar en del spel, såsom Battlefield 2, World of Warcraft och Guild Wars. Att datorn räcker till just nu för de spelen tar jag för givet, men som sagt, det är en dator jag tänker behålla ett par år.

Av Cloudy_

Inte riktigt säker på modell, men någon typ av GForce4

Av Cloudy_

Problem

Hej hej! Nästan alla spel jag någonsin testat på min dator har fungerat utan problem utom två - The Sims och BF2. Två helt olika spel, samma problem; spelet startas upp (skärmen går över till svart, som innan de flesta spel går igång), fryser ett tag och går tillbaka till skrivbordet. Det vägrar helt enkelt gå igång.
När jag först stötte på problemet var det med grannens exemplar av The Sims, och eftersom jag inte tänkte göra mer än att testa spelet så struntade jag blankt i problemet och spelade Civilization, som vanligt. Nu har det gått två år sen dess. Fortfarande samma dator och purfärska drivrutiner för grafikkortet.
Är det någon som har stött på samma problem som jag? I sådana fall, hur löste du det? Ser ingen annan utväg än att retunera spelet som det ser ut nu.

Tack på förhand.

Av Cloudy_

Stort problem

Hej hej! Nästan alla spel jag någonsin testat på min dator har fungerat utan problem utom två - The Sims och BF2. Två helt olika spel, samma problem; spelet startas upp (skärmen går över till svart, som innan de flesta spel går igång), fryser ett tag och går tillbaka till skrivbordet. Det vägrar helt enkelt gå igång.
När jag först stötte på problemet var det med grannens exemplar av The Sims, och eftersom jag inte tänkte göra mer än att testa spelet så struntade jag blankt i problemet och spelade Civilization, som vanligt. Nu har det gått två år sen dess. Fortfarande samma dator och purfärska drivrutiner för grafikkortet.
Är det någon som har stött på samma problem som jag? I sådana fall, hur löste du det? Ser ingen annan utväg än att retunera spelet som det ser ut nu.

Tack på förhand.