Inlägg

Inlägg som silvr har skrivit i forumet
Av silvr
Av silvr

Köpte mig en Vansbrospark modell V9110 för 960:- i den lokala järnhandeln. Nu blir det åka-av på insjöisen med lillgrabben där fram

http://www.vansbrosparkfabrik.se/

http://pici.se/pictures/YLVwOgFIA.jpg

http://www.stadium.se/is-bin/intershop.static/WFS/Stadium-Sweden...

x2

http://www.stadium.se/is-bin/intershop.static/WFS/Stadium-Sweden...

Av silvr

Ja du Joki. Vi får väl se till att leva gott den tid vi har kvar helt enkelt?

Av silvr

Mja generellt så ska ju underskrifter bevittnas av oberoende personer. Testamenten kan inte bevittnas av familjemedlemmar eftersom de kan ha intresse i saken så att säga. Samma kan ju gälla vid utfärdandet av pass. Vet att det måste vara oberoende person när man skriver på papper om faderskap.

Tror inte att poliser har nån koll på det där heller ärligt talat, men då kvittar det nog å andra sidan vad som gäller eftersom det är poliser som ska ha pappret

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sockan
Satt förut på bussen bredvid en mamma med ett barn. Barnet löp amok i bussen han skrek och gjorde allt möjligt. Jag kollade på mamman först och sedan på barnet. Hon sa lite tyst till pojken, men det hjälpte inte.

När jag skulle gå ut från bussen ställde hon sig framför mig och sa att "Du borde läras av såna som mig", samt andra saker (skällde på mig). Jag sa bara "Ok" och gick ut, annars skulle jag få ett utbrott. Hon trodde att jag var rasist bara för att jag tyckte att hennes barn störde (och pojken gjorde det). Hon är afrikansk.

Det irriterade mig väldigt mycket hela dagen. Är det fel att tycka att bry sig att hennes barn löpte amok? Är man rasist då?

Det där beror ju på hur gammalt barnet var. En 2/3-åring som föräldrarna alltid har "kontroll" på har inte utvecklats normalt. Ett så litet barn ska du inte säga till heller tycker jag. En 5-åring däremot ska ju kunna bete sig hyfsat bland folk.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av gabriel15
det är inte bara tidninganas fel att det finns så dumma personer som tar livet av sig för dom tror att jorden ska gå under.

Men hur trångsynt får man bli? Man tar inte livet av sig pga "dumhet" utan pga psykisk ohälsa av nåt slag.

Av silvr

Risken är ju att du blivit för gammal för att lära dig något nytt överhuvudtaget. Rådfråga närmaste vårdcentral innan du söker. Vad säger de på PRO?

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Jag menar det är ju inte precis så att Stormare är så passa fattig att han måste sälja gamla polare för att få ihop till hyran om man säger så.

Dagens underdrift

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Haricots
När då?

Tja, tänk Kubakrisen typ. Man kan väl inte hävda att upptäckten av fission hanterades helt friktionsfritt

Av silvr

Re: Stormare & Thåström ?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av akn3
Jag har för mig (men kan ha för mig fel), att det är den som filmar/tar kort/avbildar whatever som äger och har full rätt att göra vad den vill med materialet. Oavsett om man går runt och knäpper bilder på folk på stan. Har för mig att det finns någon lag om detta?

För om det är så, så kan ju inte Thåström och hans padres "sätta sit" stormare?

Nej du har fel. Man har rätt att fotografera/filma/spela in vad man vill på ställen där man får befinna sig, kan man säga. Du får stå på gatan och fotografera folk som knullar i sitt sovrum. Du har rättigheterna till bilderna eller filmen du skapar. Däremot innebär det INTE att du har rätt att använda materialet hur som helst. Du får tex inte använda folk i reklam ofrivilligt, eller fotografera någon annan persons fotografi och sen påstå att det är din egen.

Att filma någon annans verk, typ en spelning, och sen sälja inspelningen för pengar lär inte vara korrekt. Däremot kan ingen komma fram till Stormare när han står och filmar att "Hej ge oss filmen". Men äganderätten till den fysiska filmrullen innebär inte någon oinskränkt rätt att använda filmen hur man vill.

Stormare hade ju givetvis ingen rätt att stå där och filma. Arrangören vid en spelning har all rätt att vägra filmning eller fotografering. Om nån dock lyckas smuggla in en kamera så kan ingen ta ifrån en de bilder man fått. Enda undantaget mot detta är väl militära skyddsobjekt eller om du fotar barnporr eller så.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av cloned
För att få ut fotona så borde man få legitimera sig samt redovisa en rimlig orsak till varför man skall ha tillgång till bilderna, tycker själv inte det ligger i allmänhetens intresse att detaljstudera obduktionsbilder.

Tycker du att staten rent generellt ska ha rätt att censurera vad medborgarna tar del av med hänvisning till att det saknar allmänintresse?

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MooDHooDs
Min uppfattning är att det finns fler som inte kan fotografera och som äger en systemkamera än folk som kan fotografera och äger en systemkamera. Men det är helt taget ur luften.

Jag tycker det är väldigt komiskt att bland annat fjortisarna använder systemkameror uteslutande till snapshots i autoläget.

Använder min D40 i autoläget för det mesta och det funkar jävligt bra. Dessutom hundra gånger bättre med en billig dslr i idiotläget än den dyraste peka och skjutkameran på marknaden.

Nikonisten: "Problemet är att de tror att de får så mycket bättre bilder från systemkamerorna."

Varför är det ett problem? Det är MYCKET lättare att få bra bilder med en systemkamera. Jag har inte and CHANS att pricka ungarna med en slö pekaåskjutkamera. Med nikons billigaste dslr i idiotläge är det verkligen idiotsäkert att fånga fartfyllda ögonblick. Dslr-kameror är det ultimata verktyget även för folk som mest kör autoläget!

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av EyEr0n
Det är ju en offentlig handlig, så det är fritt fram att publicera.

Det kan man inte säga rakt av. Det är en allmän handling som var och en kan begära ut från myndigheten, men att publicera en allmän handling kan nog i vissa fall innebära både förtal och upphovsrättsbrott och liknande. Du har inte automatiskt rätt att publicera eller flerfaldiga en allmän handling bara för att den inte är sekretessbelagd.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Faktum kvarstår ju ändå att för att få ut denna FUP så måste du ange ditt personnummer. Varför är det så om det inte finns någon slags restriktion i spridandet av den? Något annat har jag inte sagt.

Skulle handlingen gått att få ut utan några som helst problem så finns det väl inget som hindrar t.ex. TPB att sprida den. Nu är det ju så att man inte bara kan hämta ut den anonymt på "lagligt" sätt.

Verkligen säker på att de kräver personnummer? Går du till receptionen vid Köpings tingsrätt och begär ut handlingarna så har de såvitt jag vet ingen rätt att ens kräva en på namn. Dock som sagt en helt annan sak om du ska beställa per telefon eftersom de ju måste kunna ta betalt för kopiorna.

Och mjo det är inte säkert att det är tillåtet att sprida uppgifter hur som helst bara för att de är offentliga. Filmer osv är också offentliga tex och de får man inte sprida. Den allmänna handlingen kan tex innehålla text/bild där en annan privatperson har upphovsrätten och då får du inte hålla på och sprida det bara för att tingsrätten måste låta dig och andra ta del av materialet.

Av silvr

Sen får man komma ihåg att bara för att en uppgift finns tillgänglig i en allmän handling så kan man inte automatiskt sprida informationen hur som helst. Tex finns ju allas adresser, namn osv hos myndigheter och är inte sekretessbelagda men man får inte publicera detta på nätet hur som helst. TPB publicerar ju dock inte.

Av silvr

Nej det finns egentligen inget som heter offentlig handling. Vad som är en allmän handling definieras i tryckfrihetsförordningen som är en grundlag.

Med handling förstås framställning i skrift eller bild samt upptagning som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas endast med tekniskt hjälpmedel. Handling är allmän, om den förvaras hos myndighet och enligt 6 eller 7 § är att anse som inkommen till eller upprättad hos myndighet.

Att avgöra om dessa kriterier är uppfyllda är svårt ibland. Handlingar på myndigheter som inte uppfyller kriterierna för en allmän handling kan man inte begära ut. Kan gälla vanliga anteckningar, arbetsmaterial, en utredning som inte är färdigställd osv.

Men om handlingen nu är allmän och den begärs ut så görs en sekretessprövning. Vad som är sekretessbelagt regleras i Sekretesslagen. Finns det inget hinder i sekretesslagen så måste myndigheten lämna ut uppgiften. Sekretessprövningen gäller inte bara handlingen som helhet. I första hand ska man maskera de delar som sekretess gäller för och lämna ut resten. Eftersom det kan röra sig om tusentals sidor blir de lite jobb att maskera med penna, kopiera och lämna ut. (Finns JO-utlåtande ang. detta för det har hänt att handlingar lämnats ut enbart maskerade med överstrykningspenna och då kunde man läsa texten i viss vinkel. Man får alltså göra en kopia, maskera på den, sen kopiera om allt igen.)

Sekretesslagen:

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1980:...

Om du begär ut en allmän handling och den nu är sekretessbelagd så har du rätt att få ett skriftligt avslag som du kan överklaga till kammarrätten. Hm tja, finns hur mycket som helst att skriva på ämnet och många högskolepoäng att läsa om man vill

Edit: sen varierar typen av sekretess med olika verksamheter. Inom sjukvård och socialtjänst gäller omvänt skaderekvisit dvs handlingen kan bara lämnas ut om det står klart att den enskilde (som handlingen handlar om) inte lider "men". Vad som är "men" är också lite av en vetenskap. Gäller den enskilda personens egna upplevelse av men, tex lider personen kanske men om polisen hittar honom, så polisen får man inte lämna adresser till utom när det finns särskilt lagstöd för det.

Sen finns det rakt skaderekvisit som är lite lättare, då gäller bara sekretess om det kan antas att den enskilde lider men. "Bevisbördan" är så att säga omvänd.

Finns också absolut sekretess där uppgiften aldrig lämnas ut. Gäller tex präster och vid familjerätten.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gräs-Mannen
Detta om hur offentlig en offentlig handling bör vara är ju ingen ny debatt. Senast gällde det väl information från skatteverket. Genom att ringa Skatteverket kan man få reda på hur mycket vem som helst taxerat för (alltså årsinkomst). Under en tid gick denna information att få tag på från en hemsida men då var det helt plötsligt för enkelt att få tag på informationen och folk blev sura över att grannar och vänner visste precis deras inkomster t. ex.

Därför beslöts det att denna metod var för offentlig och man återgick till telefon. Vilket väldigt mycket färre människor orkar använda sig av.

Slutsatsen är väl att båda metoderna fungerar för offentliga handlingar men telefonmetoden säkerställer väl på något vis att de som verkligen vill ha handlingarna får dem, och många som är nyfikna avstår.

(Obs ordbajseri, men det heter allmän handling. Det är en hel vetenskap ibland att fastställa om en handling är en allmän handling men det har inte med offentlighet/sekretess att göra. Sen sker sekretessprövning separat och egentligen vid varje tillfälle handlingen efterfrågas.)

Sen är ju tanken att alla medborgare ska kunna gå till en myndighet och få ta del av allmänna handlingar där, och kunna få ut kopior. Det innebär ju inte automatiskt att man vill att företag (som i ditt exempel) ska upprätta register och erbjuda sökbara databaser med personuppgifter etc.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Nej men just i det här fallet så om du vill ta del av FUP så måste du ange personnummer för att få tillgång till det. Har då inte alla slags FUP en viss del av sekretess även efter att förundersökningen släppt. I vart fall när det handlar om brottsmål?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av djonn
Om det krävs talar vi om allmänna handlingar behäftade med någon sorts sekretess. Offentliga allmänna handlingar kräver inte att du identifierar dig. Det är grundlagsfäst.

Jag kan inte uttala mig om det här enskilda fallet. Jag har bara läst rubrikerna innan jag konstaterat att jag är långt från att vara intresserad av vad som hänt.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Så varför krävs ditt personnummer om du ska ha ut t.ex. FUP i det här fallet?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av djonn
Jodå. Det är exakt vad offentlighetsprincipen innebär enligt TF 2:14 3 st. Den efterforskning som lagrummet säger är tillåtlig handlar om sekretessbelagda handlingar som kan lämnas ut i vissa fall, t.ex. passbilder eller patientjournaler.

Kolla t.ex. JO 2000/01 s. 578.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sentenced
Men offentlighetsprincipen betyder inte att man kan ta del av allt anonymt. En del av principen är just att man som en del av det offentliga rummet tar till sig av informationen som finns men även att man gör detta offentligt. Dvs du registreras att du velat ta del av detta.

Om en allmän handling inte är sekretessbelagd så är den offentlig och du har rätt att begära ut den. Det kan du göra anonymt. Dock har ju myndigheten rätt att ta ut en skälig avgift för materialkostnaden. Alltså om du ringer och vill ha några tusen sidor hemskickade går det ju inte att göra anonymt, och de måste försäkra sig om att du betalar osv. Kostar ju lite att skriva ut en förundersökning på några tusen sidor!

Men går du till tingsrätten och begär ut handlingarna och betalar kontant så kan du göra det anonymt.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MIffOPS
herregud google "spionerar" ju enbart för att få statistik över hur vi söker osv för göra bla söktjänsten bättre, så jävla paranoid behöver man ju inte vara...

Eh nej. Google "spionerar" för att kunna sälja riktad reklam, eftersom företag givetvis betalar bättre för sådan. Det är därför de fejkade kontaktannonserna du ser på vissa tveksama sidor påstår att flickorna kommer från just DIN hemort. Eller gick du på det?

Surfar du mycket på sweclockers tex kan det tänkas vettigt (lönsamt) att exponera dig för datorreklam även när du besöker sidor med andra inriktningar. Information om dina sökvanor innebär alltså ökad lönsamhet i reklamförsäljningen.

Av silvr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Possan
FRA är en civil myndighet som inte har någonting med militären att göra.

Angående Chrome så ser jag ingen anledning att byta, de flesta tester visar att den inte är extremt mycket snabbare och det känns inte jättekul att lägga allt i Googles händer (även om det bara är löjlig paranoia som spökar).

Mjo FRA definieras som civil, men det betyder inte att den inte har något med militären att göra. Verksamheten regleras av Lag (2000:130) om försvarsunderrättelseverksamhet och FRA har tätt samarbete med militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST).

Kollar du på FRAs hemsida hittar du listan på dess uppdragsgivare:

* Regeringen
* Försvarsmakten
* Rikspolisstyrelsen
* Inspektionen för strategiska produkter
* Tullverket
* Försvarets materielverk
* Totalförsvarets forskningsinstitut
* Krisberedskapsmyndigheten

Alltså som jag skrev innan, FRA är ett av statens verktyg för att upprätthålla det nationella våldsmonopolet (läs: uppdragsgivare rikspolisstyrelsen, alltså samarbete med säpo) och för att möta yttre hot (läs: uppdragsgivare försvarsmakten/must etc).