Inlägg

Inlägg som Peter77 har skrivit i forumet
Av Peter77

Tycker det är jätteroligt att skruva och meka med laptops. Har fått tag på "defekta" laptops billigt där nån kanske saknade ram eller hdd/ssd, sen har man köpt komponenter, fått fungerande laptops och gett till ungarna.

Bland det första jag gör när jag får tag på en laptop är att skruva isär den och uppgradera den till max

Har som någon annan också var inne på, råkat ut för extrem inkompetens hos datorfirmor.

F.d svärfars laptop bootade inte helt plötsligt. Han lämnade in den till en firma som drog till med att kontakterna på hårddisken "smält ihop" och att det inte fanns något att göra.

Jag tog mig an den för att se om det gick att komma åt hdd:n på ngt vis och åtminstone rädda bilderna.

Kopplar in hdd i en extern 2.5" caddy och den startar fint och snällt. Kopierar allt innehåll utan problem. Dock var disken seg, så jag satte i en ssd i laptopen istället och det var bara att installera som vanligt.

Hårddiskkontakten "smält ihop" jojo...sa bara till honom att gå aldrig dit mer, fråga mig istället.

Har skruvat i rätt många laptops vid det här läget. Men man får vara försiktig och inte bända/bryta och ha sig. Plasten är skör och efter några år med värme så spricker det lätt.

Av Peter77
Skrivet av Farbrogullan76:

Så är det såklart, komponenter är från kina de flesta det förstår jag.

men just lenovo har jag nog bara sett de billigare varianterna av.

Min jävla acer blir för det första brännhet om jag stressar den .... jag spelade faktiskt en del i början när jag skaffa den, och rakt ovanför tangentbordet blev det så man kunde tillaga ägg ungefär. numera är det bara underhållningsapparat kopplad till tv med hdmi, men den blir riktigt varm och tvär-stänger av sig ibland, då slår jag på kylplattan den står på...konstigt att det ska behövas. Streamar jag 4k så är det nära på garanterat att den flippar och stänger av

Den är förmodligen full med damm i kylflänsarna och i fläktarna. Leta fram manual för din modell på nätet, och kolla hur du tar isär den så att du kommer åt fläktar/kylflänsar.

Sen, personligen, så undervoltar jag alltid också. Det gör att laptopen inte blir så varm till att börja med = fläktarna behöver inte gå lika intensivt = det tar längre tid helt enkelt innan den har sugit i sig för mycket damm.

Sen finns andra saker man kan göra för att förebygga detta: Har du den lite överallt, i knäet osv, se till att ha fläktinsugen fria om du t.ex har den i knäet. Jag brukar ha min på matsalsbordet och då har jag en liten bok i bakkant som lyfter upp bakstycket någon cm från underlaget. Det ger fritt blås in och ej "direktkontakt" med underlaget, så dels blir det bättre luftcirkulation men även att den inte lika lätt suger in damm direkt från underlaget.

Undervolta kan du göra med throttlestop. Det kan faktiskt ge dig markant bättre prestanda eftersom CPU:n ofta är cappad på en viss TDP vilket du slår i snabbt vanligtvis, vilket i sin tur gör att cpun inte kan hålla full frekvens över alla kärnor. Jag postade lite screenshots över mina inställningar i en tråd om Cinebench R23.

Men börja med att ta isär den och få bort allt damm.

//Peter

Av Peter77
Skrivet av norrby89:

Lenovo legion, utan tvekan dom bästa datorerna med extremt bra balans av pris, kylning och design!

Kan hålla med om detta

Köpte en begagnad Lenovo Legion Y540 för något år och lite till sedan. Ja det är datorn i sign faktiskt. Sjukt nöjd med den.
Bra kvalitet. Stark prestanda. Inget strul. Kollar man nypriser så ligger de bra till jämfört med konkurrenter.

Ett STORT plus: De har inte det där typiska gamingutseendet så jag personligen starkt ogillar, utan utseendet är ganska inkognito och skulle smälta in bra på ett kontor.
Det gillar jag väldigt mycket.

Av Peter77

Upprepar tyst för mig själv sammanbitet och med svetten lackandes i pannan: *måtte mitt gtx 1660ti mobile aldrig gå sönder måtte mitt gtx 1660ti mobile aldrig gå sönder måtte mitt gtx 1660ti mobile aldrig gå sönder måtte mitt gtx 1660ti mobile aldrig gå sönder*

Av Peter77

Hade en period där jag samlade på Trangia kök och tillbehör. Har även "samlat" på knivar. Inte samlat egentligen, bara långt fler än jag behöver. Är en sucker för fällknivar.

Av Peter77
Skrivet av Aka_The_Barf:

har det inte varit så rätt länge att PC versionerna av spel brukar vara lite billigare? hur kommer det sig?

Lite plåster på såren för att vi får betala mer för grafikkorten 🤭

Av Peter77

Jag blir förbannad

Av Peter77

Har alltid kunnat jobba med lite vad som helst (som är kvalificerad till). Det viktiga har alltid varit 1) Kollegorna 2) Lönen 3) Själva jobbet i den ordningen.

Har haft ett brett spektra av jobb i vad som kan tyckas vara ganska motsatta verksamheter.

Har t ex jobbat som kundtjänstmedarbetare, restaurangpersonal, skogsröjare, lastbilschaufför, IT tekniker, montör, hundskötare, däckkrängare och säkert nåt till.

Är tacksam över både den livserfarenhet och arbetslivserfarenhet, samt de förmågor det gett mig. Utan det hade jag inte varit just jag.

Med det sagt, så där jag trivs allra bäst är där jag på något vis får göra skillnad.
Service är något jag trivs med att ge och eftersom det är inom den sektorn jag spenderat längst tid av mitt arbetsliv, har jag det i blodet och är ganska skicklig på att läsa av inte bara vad folk frågar efter utan även vad de behöver, och jag går igång på dynamiken i kontakten mellan mig och den som kommer till mig. Jag trivs bra när jag får dem nöjda och får en kick av det.

Allra roligast är det egentligen när jag får kombinera service med mitt intresse för teknik, och ett sådant jobb har jag nu.

Ett tillägg: en del tänker att det skulle vara skönt att inte jobba alls och pengarna rullar in ändå. Det skulle såklart vara bekvämt, men frågan är om man hade blivit lycklig av det i längden? Vad är ens kul när man inte behöver kämpa för det, uppskattar man det då? Jag är tveksam.

Nej jag tror vi mår bäst i längden av att få kämpa lite och ha lite motstånd i livet

Av Peter77
Skrivet av Qubeista:

Skatt på skatt på skatt, man blir fan inte förvånad folk drar utomlands. Är själv 24 år gammal men planen är fanimig inga barn och dra till monaco när man är 40. "Vafan får jag för pengarna, va"?

Jag tror att när du blir äldre och får lite mer insikt i samhällets olika nivåer, så kommer du se att pengarna underhåller en hel del av vad man vid en första anblick tar för givet.

Saker som kanske inte är lika självklart i alla länder.
Skolgång t.ex. Listan kan göras lång. Men visst, ibland kan man fundera, vart går pengarna egentligen, och används dom effektivt?
Kanske en fråga för en annan tråd.
Men jag tror att för att klara sig bra som utflyttad till ett annat land så får man nog ha jäkligt fett med pengar.

Av Peter77
Skrivet av gibbon_:

Värt att notera, tycker jag, att det här är bara ett problem eftersom Skatteverket vill dalta med en ge "enkla" regler att följa, för ojj ojj stackars medborgare klarar annars inte av att hantera sina egna affärer.

Om Skatteverket bara lät en räkna vinster enligt FIFO eller egentligen vilken halv-rimligt metod som helst, och det utesluter genomsnittsmetoden, då kunde man stressfritt växla från A till B till C till SEK utan att oroa sig över oavsedda skatteimplikationer.

Med det sagt, sällan behöver man göra mer än två växlingar för att nå fiat, och oftast finns typ USDT tillgängligt för mellansteget där, och då är det ganska smärtfritt ändå att bara byta X till USDT till EUR eller vad man nu har på sin exchange innan man tar ut pengarna och får SEK i kontot.

---

För övrigt, alla som gnäller på att det är så svårt, har ni funderat på att anlita en revisor?

Jag svarar huvudsakligen på det sistnämnda här. Och ja, den dagen och cashar ut så kommer jag definitivt anlita en revisor. Det finns tjänster idag också man kan anlita som specialiserar sig på detta.

Jag personligen anser helt klart att det kunde vara värt några tusen, både för att kunna sova gott och veta att man gör rätt för sig.

Av Peter77
Skrivet av Aktsu:

Jag förstår fullständigt, men jag håller bara inte med dig för du verkar inte medveten om hur valutahandel sker. Det du förespråkar är specialregler för kryptovalutor, om det beror på att du faktiskt tycker att kryptovalutor bör ha specialregler för att det är nytt eller att du inte förstår hur handeln med valutor går till vet jag inte. Du kan inte köpa alla världens valutor direkt med SEK på alla plattformar heller utan du får ofta växla i flera led där också. Vill man ändra på det är det samma sak där, ställa kraven på plattformarna för att erbjuda den möjlighet.

Jag erkänner att jag inte förstår handel med vanliga valutor till fullo, eller ganska långt ifrån. Men du förstår inte kryptohandel till fullo heller. Det är det nog egentligen få som gör om jag ska vara ärlig. Man får ta hänsyn till olika blockkedjetekniker och fan vet allt. Och det ploppar upp nya coins varje dag.
Ska jag vara helt ärlig så hade jag hellre sett en höjning av skattesatsen på kryptoförsäljning. Kanske 35-40% istället vid försäljning. Och så är det bra där liksom. Eller inte vet jag. Allt jag vet är att kryptohandel som det ser ur idag inte riktigt funkar med dagens regelverk.
Och art det hade funnits enorma pengar att få in till staten genom att se över regelverket.
Jag tycker heller inte det är rimligt att betala skatt på varje valutaväxling i handel med vanliga valutor. Om det nu är så.

Som det är nu så är det i en del fall omöjligt att få fram underlag för krypto också. Vissa wallets sparar t.ex inte värdet just då på det du fick in. Visst, man kan logga varje insättning och bokföra det. Men det är det ju långt ifrån alla som ens tänker på.

Av Peter77
Skrivet av Aktsu:

Nej man behöver inte skatta något när man växlar från SEK till annan valuta men om man har ett gäng Euro som gått upp i värde när man kommer tillbaka till Sverige och växlar till SEK med vinst så skall man ju egentligen skatta på vinsten. På samma sätt som med krypto så skulle det initiera flera händelser att deklararera om jag växlar till USD i Sverige och sedan efter en resa i USA växlar mina USD till EUR för att avsluta resan i Spanien och sedan växla EUR till SEK vid hemkomst.

Så för att det inte finns vettiga handelsplatser för alla kryptovalutor så skall skattelagstiftningen göras om så att kryptovalutor får en skatteteknisk fördel? Det är ju bara befängt, då det skapar kryphål som gör att man kan undgå den skatt man bör betala. De som vill hålla på med krypto får väl helt enkelt ställa kraven som krävs på plattformarna för att göra den handeln man vill. Jag är inte säker på att man kan köpa världens alla valutor direkt från SEK heller om jag skall vara ärlig så du har ju samma “problem” även där. Folk fick helt enkelt som de ville, kryptovalutor anses vara en valuta i skattelagstiftningens ögon, men det var visst inte så roligt när man behövde betala skatt på samma sätt som valutor…

Du betalar ju inte mer skatt för att du måste deklararera tidigare vinst när du byter från en valuta till en annan så jag ser inte var du får att skatteverket skulle håva in pengar ifrån.

Jag lägger ner att argumentera med dig. Problemet är inte att du inte förstår, utan att du inte vill förstå.

Ingen har pratat om skattetekniska fördelar. Jag tycker du borde söka jobb på skatteverket, för din och deras förståelse ligger på samma förlegade nivå.

Du pratar om att köpa olika valutor i syfte att spekulera. Du köper sek - usd för att sedan sälja med vinst. Inga problem.
Jag pratar om att man inom krypto ofta är tvungen att växla i flera led. Utan att ha målet att göra vinst i varje led.
Beroende på vilken valuta du vill ha. Det är inte så jäkla enkelt som att "öhh ja men då får ni ställa krav på plattformarna öööh".

Och ska du överhuvudtaget diskutera något på någon som helst nivå så bör du ha en grundläggande förståelse för vad du diskuterar. Det har du inte, därför är du inte kvalificerad heller.

Av Peter77
Skrivet av SweViver:

Så länge bankerna ser handlande av kryptovalutor som nåt sorts brott, och därav blockerar transaktioner för att köpa/sälja krypto med vanliga personkonton (Nordea, Swedbank mm) så förstår jag inte hur man kan begära att folk ska skatta för det heller. De kan väl börja med att beskatta alla narkotikaförsäljare först, som är ett större problem. Bisarrt nog klassas krypto lika mycket olagligt som droghandel idag.

Ja och en direkt effekt av detta, blir ju att folk vänder sig till externa banker såsom Revolut, Binance, Crypto.com mfl.
Så genom att säga nej till folks pengar (i praktiken) så säger de också nej till kontroll och skatteintäkter.
Man skjuter sig själv i foten helt enkelt.

Att bete sig som bankerna gör, att dra alla över en kam och säga nej rakt av för att det i en fåtal % används i brottsliga ändamål, blir ju lika löjligt som att de skulle säga nej till vanliga pengar "för det har hänt att pengar används i kriminell verksamhet". Eller om bilhandlare skulle sluta handla med bilar med förevändningen att "det har hänt att bilar har varit med i rån, därför tar vi inte in begagnade bilar".

Jag kan visserligen köpa argumenten från t.ex Danske Bank, att man i dagsläget har en negativ hållning då det finns outredda frågor kring det hela, det ger ju ändå en liten öppning framåt.

Men att generellt säga nej är att säga nej till pengar för att man tycker det är jobbigt att titta på individbasis, "var kommer pengarna ifrån, kan du uppvisa underlag" osv.

Oavsett vad man tycker om krypto så är det här, och det viktiga är att ha en gemensam samsyn på det och bestämma sig i alla led hur man ska förhålla sig till det.

Någon statstjänsteman jämställde krypto med frimärken för ett tag sen. Någon annan förståsigpåare menade att krypto har inget värde.

Samtidigt behandlar skatteverket det som pengar och vill ha in skatt.

Landet bakochfram.

Av Peter77
Skrivet av Aktsu:

Fast det är ju rätt enkelt, det är ju samma regler som för annan valutahandel. Man bör helt enkelt göra handeln på en handelsplattform som ger bra som kan användas vid beskattningen. Det har folk klarat av i många år varför skulle inte de som handlar med kryptovaluta klara av det?

Det som skiljer kryptohandel från vanlig handel är att inom vanlig valutahandel är du inte tvungen att växla mellan 2-3 olika par, för att kunna köpa krypton man vill ha i slutändan.

Därför bör man inte applicera samma regelverk heller, vilket är ett exempel på där reglerna borde uppdateras eftersom marknaden och sättet att handla på skiljer sig.
Annars blir det bara ett sätt för skatteverket att luta sig tillbaka på gamla regler och därmed enkelt kunna håva in en massa pengar.

Man skulle kunna dra argumentet att "ja men då får handelsplattformarna anpassa sig".
Men det blir också svårt eftersom alla länders skatteregler ser olika ut.

Men Sverige är generellt ofta långt bak vad det gäller förändringar i samtiden och man tror mer på att straffa och göra det svårt, vilket skapar en motvilja, än att hjälpa och modernisera regler och förhållningssätt.

Av Peter77

Inte konstigt att folk smiter med skatten när det är så krångligt att göra rätt för sig. Sveriges regelverk är t.ex hopplöst utdaterat och man måste hänga med lite och uppdatera reglerna och göra det enkelt.

Vill man att så många som möjligt skall följa reglerna får man göra det enkelt och tydligt och inte känna sig rånad på kuppen. 30% skatt på vinst tror jag de flesta inte har något problem med. Däremot skatt vid varenda valutaväxling (en del obskyra altcoins handlas in tradingpar) ? LOL. Orimligt.

Man missar miljarder i skatteintäkter genom att ha snåriga regelverk där man tillochmed kan få en skattesmäll trots att man gått med förlust pga att man gjort ett par växlingar. Någon idiot tycker säkert att det är korrekt eftersom lagen och reglerna säger så, men är det rimligt eller moraliskt korrekt? Nej.

Nuvarande regelverk är lite som om jag skulle sälja en tjänst till någon. Denne frågar vad det kostar. Jag (skatteverket) säger "Va? Lol? Det får du räkna själv?"

Motparten säger "Men va, om jag gissar fel då?".
"Skatteverket: "Du får böter, haha".

Av Peter77

Klarade Journey tillsammans med sonen, 8 år. Vackert och annorlunda spel. Kan varmt rekommendera, och jag kommer att spela igenom det igen. Det lämnade mig med en sällsam känsla.

Klarade Abzù från samma skapare för några veckor sedan. Skulle dock säga att Journey var bättre. Mycket mer gripande.

Av Peter77

Jag är ganska nöjd med 0/10 men okej kag kanske hade kunnat få 1-2 om jag inte varit lite för snabb

Av Peter77
Skrivet av Alling:

Drabbas ofrivilligt av insikten att det förmodligen finns en hel del medlemmar här på SweClockers som är för unga för att ens minnas FRA-debatten … jag är 27 och FRA är för mig något som var aktuellt "när jag var liten".

Jag minns debatterna och oroligheterna både innan det klubbades igenom, och uppgivenheten som inföll sig när det stod klart att det blev verklighet.

Minns att många tyckte det kändes som ett otroligt svek att lagen klubbades igenom samtidigt som det föregick ett stort fotbollsmästerskap som gick på tv (minns inte vilket).

Många av de som tog mest illa vid sig var väl individer som var involverade i olika former av ljusskygg verksamhet (fildelning, droger eller vad det kan vara).
Men överlag infann sig en känsla av att en del av ens frihet på internet hade försvunnit. Livet gick såklart vidare ändå och jag har i efterhand aldrig kännt mig hotad på något vis av närvaron av denna lag - men ja, jag var med och minns hur det var.

Är 43.

Av Peter77
Skrivet av NutCracker:

Alldeles för mycket! Har nu nära på nollvision. Visst - orealistiskt, men skall vara mycket mer restriktiv, endast gå på vad jag VERKLIGEN BEHÖVER. Handlar både om den egna plåboken och miljötänk, vi måste radikalt sänka vår prylkonsumtion!

Detta är såklart en sidodiskussion, men ja du har rätt i att vi borde sänka prylkonsumptionen lite. Och framförallt etablera något slags cirkulär ekonomi i att prylarna, när vi är nöjda med dom, går vidare i större utsträckning än vad som sker idag. (Skänka eller sälja begagnat).

När man kollar i backspegeln ibland så blir man lite smått generad när man inser att man faktiskt behövde ganska lite av det man köpte.

Och lite smått förbannad när man tänker på att om man istället lagt den summan på fondkontot istället - så hade den både varit kvar och varit större.

Av Peter77

Det korta svaret är - mer än vanligt

Begagnad gaminglaptop: 7000kr
2x16GB SoDimm: 1550
2TB NvME SSD: 1750
2TB SSD: 1549

Sålt av en del gamla delar som jag bytte ut motsvarande ovan mot:

512GB NvME: 350
2x8GB SoDimm: 500

Gammal laptop HP Probook 650 G2: 1900
Plus lite annat småkrafs ~400
‐-‐------------

Netto: 7149:-