Inlägg

Inlägg som Tmi har skrivit i forumet
Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av EpicBoobs
Slängt in Jaunty på laptopen nu istället för Windows 7 och för närvarande ser det ut såhär:
...

Skriv gärna att bilden är "Not safe for work" med när du postar sådant

Av Tmi

Kul att den nya versionen snart är ute. Även om Ubuntu inte längre är mitt huvud-OS så finns det alltid rum på min hårddisk för att prova en ny version

Av Tmi

Blev igår klar med Doktor Glas av Hjalmar Söderberg.

Boken är skriven som en dagbok där en doktor i Stockholm vid 1900-talets början funderar över att döda en präst för att "befria" prästens olyckliga hustru.

Det är väl lite av en "svensk klassiker" och jag var rätt skeptisk till den innan jag faktiskt började läsa. Jag blev positivt överraskad och fann den t.o.m. att vara en sådan bok som är lite svår att lägga ifrån sig.

Nästa projekt blir antingen "Gödel, Escher, Bach - An eternal golden braid" (som rekommenderades på förra sidan) eller "Open Veins of Latin America: Five Centuries of the Pillage of a Continent" av Eduardo Galeano. För de som hängt med i nyheterna den senaste veckan så är den sistnämnda den bok som Venezuelas president Chavez gav till Obama. Av titeln och en del amazon-reviews verkar det mest vara ett "vänsterverk" som fördömmer allt vad västvärlden heter, men jag vill ändå läsa den för att kanske få lite mer inblick i tankegångarna hos folk som just Chavez. Boken har seglat upp på Amazons bestsäljarlista av just denna händelse.

Av Tmi

Var väl smått underhållande att ha på i bakgrunden, men inte mycket mer. Hade inte The Unit börjat mitt i programmet så hade jag kanske kollat på det.

Av Tmi

Mediaindustrin vs. Folket: 2 - 0

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Evoedde
Tackar så mycket båda två! Fysik är klurigt, det gäller att huvudet på skaft

Visst kan det vara klurigt, men ofta är det mycket enklare än man kanske tror. Hemligheten i många mekanikproblem är just det här med att frilägga de olika bitarna (dvs att "separera" dem och behandla dem var för sig). Då ritar man på varje frilagda objekt ut alla externa krafter som verkar på föremålet. Har man fler än ett objekt, och dessa är i kontakt så är det viktigt att man tänker på att kontaktkrafterna påverkar båda objekt, men i olika riktningar.

På så sätt blir det lättare att hålla kontroll på t.ex. hur friktionskrafter och normalkrafter fungerar när man har, som i exemplet, staplade objekt.

Av Tmi

Varför en sådan "men herregud vilket löjligt problem"-attityd? Det är faktiskt lite skumt att det kan stå 11-12-åringar och sälja och hantera produkter de själva inte ens får köpa. Särskilt om det inte är under insyn.

Dock verkar det väl inte vara olagligt.
http://www.regeringen.se/sb/d/11223/a/121516

"Utredningens förslag syftar till ....." och sedan bl.a. "En åldersgräns om 18 år införs för personal som ansvarar för försäljning av tobaksvaror".

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Evoedde
Har prov imorgon och hade några frågor jag ville få svar på under dagens lektion men den uteblev så jag hoppas någon vänlig själ där orkar ta sig en titt på mina problem.

1. Formel-1 föraren Michael Schumacher kraschade under Englands Grand Prix. Innan han kraschade in i avspärrningarna så lyckade han minska bilens hastighet med 200km/h på 2 sekunder. Vilken genomsnittlig bromsande kraft kände han då av? Anta att Schumacher vägde 70kg och hans bil 630 kg.

F = m *a
a= 200/2=100km/h = 27.8m/s²

F= (630+70)*27.8 = 19kN

Enligt facit ska det vara 1.9kN, har jag tänkt fel eller är det facit som det är fel på?

2. Två lådor som väger 12kg vardera är staplade på golvet. I den nedre finns ett snäre fäst. Friktionstalet mellan golv och låda är och låda är 0,1, medan friktionstalet mellan lådorna är 0,3. Antag att man drar med en horisontell kraft med 120N på snöret. Beräkna vilken acceleration respektive låda får.

Understa lådan
Ffriktion= µ * Fnormal

Normalkraften borde vara massan för de två lådorna tillsammans * g, alltså 12*2*9.82= 235.68.

Ffr= 0.1 * 235.68 = 23.658N

Dragkraften blir då 120 – 23.658 = 96.432N

a = Ffr/m= 96.432/24=4.018m/s²

Här slutade jag eftersom enligt facit så är rätt svar 5.1m/s² för den undre lådan. Har jag missat något väsentligt?

Tack på förhand!

/Edde

På den första ser det ut att vara fel i facit japp.
Edit: Ah, doh, se mickets tips

På den andra har du nog räknat något fel.

Det du måste göra är att frilägga de två lådorna och räkna på dem separat.

Den övre lådan har tre krafter som verkar på den. Dess tyngd (mg), en normalkraft (som också är mg eftersom den inte accelererar i höjdled) samt friktionskraften. Friktionskraften är därmed den enda kraften i horisontell led, och den är lätt att räkna ut eftersom vi har friktionskoefficient och normalkraft. F = mg*my_l (l som i låda). Accelerationen på den övre lådan är alltså a = F/m = mg*my_l / m = g*my_l = 9.81*0.3 = 2.94 m/s^2.

Nu kollar vi istället på den undre lådan. På den verkar tre krafter i vertikal led. Dess egen vikt (mg), tyngden från lådan som ligger ovanpå (också mg , det är "equal but opposite reaction" från normalkraften på den övre lådan), samt normalkraften (som måste vara lika med 2mg eftersom lådan inte accelererar vertikalt.)

I horisontell led verkar tre krafter. Dragkraften (120 N) åt ett håll, och TVÅ stycken friktionskrafter åt det andra hållet. Friktionen från den övre lådan är lika stor men i motsatt riktning som friktionskraften på den övre lådan (återigen equal and opposite reaction). Den vanliga friktionskraften får du som vanligt, under beaktande att normalkraften är 2mg.

<--- F_friktion_från_övre_lådan = mg*my_l
---> F_dragkraft = 120 N
<--- F_friktion_låda_golv = 2mg*my_g (g som i golv, kanske en lite dum beteckning :/)

Totalt i F_dragkraft:s riktning fås resultanten F_res = F_dragkraft - mg*my_l - 2mg*my_g och därmed accelerationen:

a = (F_dragkraft - mg*my_l - 2mg*my_g)/m = 5.1 m/s^2.

Hoppas det gick att följa.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av phz
14" CRT!? Det är häpnadsväckande att du ens har en sådan i fungerande, den måste ju vara antik..? Senast jag såg en 14" måste vara mer än 10 år sen. 1024x768 är inte fy skam att kräma ur en sån, speciellt inte om du samtidigt hävdar att det är behagligt att titta på.

Var bara tvungen att utbrista något, blev överraskad .

Ojoj, har visst blivit lite felskrivet. Det är en 17":are och inget annat

Av Tmi

Som andra nämner så skulle det inte förvåna mig om försäljningen faktiskt har ökat (kanske t.o.m. markant) den senaste tiden. Dock tror jag inte att det är en bestående förändring. Folk är helt enkelt nojjiga och avvaktande för att se hur IPRED tillämpas och är villiga att betala en slant extra medan de väntar på de första artiklarna om folk som sätts dit m.h.a. IPRED.

Av Tmi

Läste klart Solaris av Stanislaw Lem idag.

Kan väl inte påstå att jag gillade den direkt. Lite väl dyster och händelselös för att hålla mitt intresse uppe.

Edit: Biblioteksreserverade Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid som tydligen rekommenderas varmt här

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av =ultrafox=
Gillade flygplansbilden på den andra bilden. Du har inte den i större upplösning?

Orginalbilden finns här: http://www.defenselink.mil/dodcmsshare/homepagephoto/2008-08/...

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av neX
Varför svara på min fråga när ni kan ställa en motfråga som inte har ett jota med det jag undrar om.

Det jag givetvis frågar är om det vore rimligt att anta att detta sammarbete kommer fortsätta, även när det gäller mindre fall, så som, Olof Svensson i jönköping som har laddat ner "Marley och Jag" till sin dotter.

*edit*

Eller det kanske bara är jag som tycker att det låter ganska långsökt? Mycket slit för knappt någonting tillbaka.

Det är nog inte orimligt att anta att det kommer fortgå. Det är ju de stora amerikanska bolagen som anser sig förlorar så mycket pengar på piratkopieringen, så de kommer nog försöka att hålla uppe "rädslan" hos gemene man. Det är något man just kan åstadkomma genom att sätta dit t.ex. Olof Svensson. Internettrafiken visar ju redan nu att folk är nojjiga och avvaktande, vilket APB och dylika ser som en stor framgång i deras kamp.

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av EpicBoobs
Första var trevlig, rent och cleant, men varför en 1024x768?

Det är min gamla 17" crt, så jag föredrar er låg upplösning på den.
Jag vet faktiskt inte varför men crt:n känns mycket mer skonsam för mina ögon, och därför föredrar jag att surfa och så på den även om det är lägre upplösning.

Edit: Hade råkat skriva 14" istället för 17".

Av Tmi

Skärm 1 (främst för filmtittande):

http://pici.se/thumbs/t_tkZRvKlhx.gif

Skärm 2 (surfning och sånt då den är lite skonsammare för mina ögon):

http://pici.se/thumbs/t_eZnilthkN.gif

Lite flygplan är aldrig fel

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av neX
Undrade väl mest om det är någon som säkert vet med sig om att utländska företag har representanter i Sverige som kommer att hålla koll, och isf om det finns en källa till den informationen.

IFPI och Antipiratbyrån är väl just sådana representatner?

Av Tmi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Det räcker väl med att de säljer en skiva mer än de skulle ha gjort annars (och man behöver inte bara räkna dessa dagar, detta år eller den närmaste framtiden) för att deras ekonomiska situation skall förbättras?

Men om de bara säljer lite mer än tidigare så kommer nog många fråga sig om en lag som IPRED verkligen är värt det. Särskilt om de börjar bötfälla ungdomar och barnfamiljer till personlig konkurs.

Av Tmi

Har precis blivit klar med min utbildning och har väl sökt jobb hyffsat aktivt i en månad nu. Jag är inriktad mot relativt konjunktur-okänsliga områden, men som Regert skriver är det ändå svårt eftersom man inte har erfarenhet. Det här är ju dock inte något nytt problem, utan snarare ganska vanligt bland nyutexaminerade.

Krisens största verkan kommer väl av att det blir svårare att hitta extrajobb att sysselsätta sig med under tiden man söker efter en kvalificerad tjänst. Jag hade själv planerat att jobba extra som montör på Volvo i övergångsperioden, men det blir ju inte så mycket av det nu...

Jag har börjat söka mer brett nu för att öka chanserna att hitta något, och har även fått komma på en intervju för en kvalificerad tjänst som inte stämde överens med min inriktning (jag är F:are, vilket verkade vara det enda de brydde sig om).

Den känslan jag fått en så länge av mitt sökande är dock att det nog kan ta en ganska lång tid innan jag får något. Som tur var kom jag förberedd med sparade pengar så att jag iallafall klarar åtminstone ett år helt utan inkomst. Dock kommer jag nog försöka att jobba lite på skolan med som övningsledare för att få in lite extra pengar.

Vi får helt enkelt se hur det går. Så länge man inte ger upp så löser det sig förr eller senare. Låt oss hoppas på förr

Av Tmi
Av Tmi

Läste färdigt Frank Herberts klassiker Dune under helgen.