Inlägg

Inlägg som Sennahoj har skrivit i forumet
Av Sennahoj
Skrivet av jonataan.host:

Någon får gärna rätta mig om jag har fel men 3570K är inte nödvändig till det moderkortet för det är inte gjort för att överklocka med. Då ska du ha ett moderkort med chipset z77 inte h77

Bra info, då skippar jag det helt enkelt.

Av Sennahoj

Är det någon större skillnad mellan k-modellen och den jag valt? EDIT:Läste på lite och tror nog jag kör på 3570K istället.

Ingen speciell anledning till MSI-kortet, kollade bara upp att GTX660 verkade prisvärt och körde på. Någon anledning att välja bort MSI?

Råd har jag, så budgeten är inte satt i sten, men vill väl egentligen inte lägga mer än ~10k totalt, tycker det är ett bra prisspann bara, där man kan få rätt mycket för pengarna om man håller tungan rätt i mun. Windowslicens har jag så det är lugna puckar.

Större SSD är noterat, ska nog ta och bumpa den till 120Gb.

EDIT2: Såhär ser alltså kundvagnen ut nu: http://www.inet.se/kundvagn/visa/2667049/2012-12-11

Av Sennahoj

Speldator, kommentarer innan jag trycker på knappen?

Hallå,

Har efter mycket om och men lyckats knåpa ihop ett datorpaket jag är nöjd med. Blev bestulen på den gamla för ett tag sedan och investeringen har dragit ut på tiden, men here goes:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/2666695/2012-12-11

Är fortfarande lite osäker på framförallt bildskärm och nätagg. Räcker 530w till tror ni?

Något annat ni skulle ändra på om det var till er själva? Inom samma prisbild då rimligtvis.

Av Sennahoj

Ska inte ha någon dvd-spelare, så tänkte det kanske kunde få plats där. Är inte en främling för att dra fram dremeln vid behov. Kanske blir det för tight ändå?

Ser ändå ut att vara hyffsat med plats.

Skulle egentligen kunna skippa idén på att spela helt och hållet och bara satsa på att bygga den så liten och strömsnål som möjligt. Spelar egentligen bara lite rekreationell sc2 någon gång då och då..

Några förslag på billiga pyttechassin?

Av Sennahoj

Längesedan jag satte ihop en dator, har swec några kommentarer.

Tänkte sätta ihop en billig mitx dator, sedan min laptop försvunnit efter ett inbrott. Tanken var att försöka komma riktigt billigt undan just nu, men ha möjlighet att uppgradera senare.

Vad tror ni om:

Inet kundvagn

Tanken var att kunna slänga in en extra 4gb sticka och kanske ett diskret grafikkort om andan att spela lite mer skulle falla på.

Är detta en vettig tanke? Några andra idéer?

Av Sennahoj

http://img391.imageshack.us/img391/7845/screenshotrz4.th.jpg

Postar i tråden för första gången. Fixade runt lite i en ren installation av ubuntu och är rätt nöjd.

Av Sennahoj

Spänningsmarginal för transformatorn?

Tjo,

Har råkat åka ifrån min laddare som är specad för 16V 4,5 A. Har hittat ett gäng på jobbet, med rätt kontakt, men fel spänning, hur stor marginal är det rimligt att laptopen klarar? Har hittat en på 18,5V 3,5A, vilket jag antar blir lite galet med såpass mycket mindre ström. Hittade också en på 19V 4,8A, tror ni det skulle gå bra?

Annars blir det att köpa en, vilket känns lite onödigt.

Av Sennahoj

Ar det mojligt att detta skulle kunna vara ett test for att sen fasa in en grafikkrets dar den fjarde karnan normalt skulle fatt plats? Vore spannande!

Av Sennahoj

En del av er verkar tro att AMD ar pavag att ga under, hur kan ni fa for er nagot sa urbota dumt? De som sitter pa ett sant har forum och diskuterar prestanda ar en forsvinnande liten del av marknaden.

Nar deras serverarkitekturer nu borjar ta fart bland foretagen kommer det sakert ocksa oppna dorrar in bland stora foretag som tidigare haft ett motstand for att de varit mindre och lite obskyra.

De miljontals datorer som snurrar pa kontor varlden, de behover ingen prestanda att tala om, de gor inga tunga berakningar, dar ar det kontorsapplikationer som galler. Far de ett erbjudande om att kopa datorer med AMD's prylar i som ar konkurrenskraftigt ifraga om pris skiter de fullstandigt i om Intels ar battre pa att rakna ettor och nollor. De kollar pa pris, support, tillganglighet och energiforbrukning. Sa lange de ar av den senaste generationen och kan kora de applikationer foretaget sysslar med och far den hjalp de behover nar de ska uppgradera sin maskinpark sa skiter de fullstandigt i om Intel eller AMD haller prestandatronen. (Jag har av bekvamlighetsskal tagit bort faktorn vana och att OEM tillverkarna sjalva valjer vad de stoppar i de alternativ de sen erbjuder foretagen, men ni forstar.)

Tro det eller ej, men det ar har pengarna finns. Jag tror knappt nagot av foretagen gar plus pa att tillverka sina prestandamonster. Det ar ett satt att vinna uppmarksamhet och att utveckla infor framtiden. Pengarna tjanar de nar stora organisationer, statliga saval som privata foretag, ska uppgradera maskinparken och koper tusentals billiga OEM datorer.

Nu har AMD redan borjat ta fart pa den marknaden och med deras nya initiativ pa grafikkortsmarknaden drojer det nog inte lange forren de kan skeppa kompletta losningar, med styrkretsar, processor och grafikkort pa ett chip. Moderkortstillverkarna lar inte vara sena att haka pa; billiga, enkla moderkort de kan tillverka hogvis av med obetydlig utvecklingskostnad som HP, Dell och alla andra kan kopa billigt och sen kranga av som aldrig forr. Intel kommer naturligtvis gora samma sak, det utvecklas nog paralellt i detta nu.

For att inte tala om barbara datorer, dar den typen av teknik som nu mojliggors kommer vara mycket popular. Har finns annu mer fordelar med kompakta, svala, energisnala och billiga losningar.

Intel ar ekonomiskt sett forkrossande overlagsna och kan darmed utova ett tryck pa foretagen som AMD inte kommer i narheten av. Att trots detta enorma motstand fortsatta att leverera halvledarteknologi likvardig Intels ar en bedrift i sig. Far de bara lite battre fotfaste bland de riktigt stora (bara en fraga om tid om jag far gissa) sa kommer det handa saker.

Jag sager inte att AMD kommer komma ikapp Intel ifraga om omsattning vinst etc. pa mycket, mycket lange, men att saga att de ar pavag att do ar en grov overdrift.

Nu later ju hela det har inlagget som ett varsta sortens pro-AMD inlagg, sa ar inte fallet. Jag forsoker bara belysa det faktum att saker vi inte ser ar viktigare an det som far uppmarksamhet.

Satan vad langt det blev, overlagset langsta jag skrivit pa ett forum nagonsin.

EDIT:

Kom pa en sak. Tank om de bara skeppar ut den har som ett test, for att kunna fa plats med andra saker an rena processorkarnor pa sina kiselplattor? Ingen aning om huruvida det ar platsbrist pa en processor och jag antar att de kan gora dem storre. Men, det skulle kunna vara ett forberedande test for en kombinerad CPU/GPU, med ett enkelt grafikchip dar den fjarde karnan normalt skulle sitta.. Vad tror ni?

Av Sennahoj

Det jag sett av id Tech 5 sa verkar den overlagsen DX. Bade for utvecklare och spelare. Hoppas manga hoppar pa det taget!

Samma spel pa pc (win och linux), mac, xbox360 och ps3 - I teorin helt utan skillnader i framerate osv. Spannande tider!

Hoppas fler foljer i AMD's fotspar och visar att de ar beredda att offra lite hemligheter for anvandarnas skull!

Av Sennahoj

Thinkpad X-31 hardvarufel?

Tjo!

Kopte for en tid sedan en beggad x31'a i Hongkong for kaffepengar och nar garantin gick ut borjade datorn krangla. (Storskrall!)

Symptom:

Nar jag flyttar datorn hanger den sig, for det mesta (99%). Sa lange den ar helt stilla och far gora sin grej klarar den sig vanligtvis. Hangningarna innebar vanligtvis att skarmen fryser och det finns ingenting att gora forutom att halla inne powerknappen tills den stanger av sig.
Sen kan det ta en tre-fyra forsok innan den gar igang igen efter en hangning.

Om jag bojer och bander lite latt i vanstra hornet pa datorn hanger den sig ocksa, men da brukar det dessutom komma ett grafikfel, det blir massa fargglada rander over hela skarmen. Men de kan man fa bort genom att banda lite till. (Formodligen halvdan koppling mellan skarm och mammakortet).
Ibland komprimeras det som fanns pa skarmen till halva ytan, men den hanger sig alltid.

Den klarar sig igenom nagon timme prime utan att hanga sig (orkade inte vanta mer), memtest gar ocksa fint.

Funderar pa kortslutning av nagot slag, men har inte lyckats hitta nagot an. Ska ge mig pa det sa fort jag far tag pa ett vettigt bord och lite verktyg. (Ar pa resande fot).

Kommer ni pa nagot annat det kan vara, beratta er teori.

Tack for eventuella svar!

Av Sennahoj

Tack larryd för det klargörandet och stort tack till ni andra som hjälpt till!

Av Sennahoj

En fundering dök upp. Är det skillnad på SATA och SATAII kablar? Iofs fungerar det inte när jag byglat ner disken heller, men det står SATA150 på kablarna...

Har testat olika rails och att minimera strömanvändningen i stort utan framgång.

Det finns inte överdrivet mycket kräm i den, men det fungerar fint med två vanliga PATA diskar, men inte med bara SATA disken.

Börjar misstänka att det är dags att fundera på att skicka tillbaka disken och hålla tummarna för att det inte är moderkortet.

Nätagget är specat enl. följande:

+5V 2A - 30A
+12V 1 2A - 16A
+12V 2 2A - 16A
-12V 0A - 0.8A
+5VSB 0A - 2.5A
+3.3V 1A - 28A

Det är ett Hiper HPU-4S435 - 435w

Andra komponenter är: Radeon 1950GT, X2 3600+ och 2gb ram.

Tror ni att det är för klent?

Av Sennahoj

Den syns inte i diskhanteraren och Samsungs diagnostikverktyg kräver en floppy och det har jag ingen.. Kommer du på något annat får du gärna svara igen, tack!

Av Sennahoj

Ännu ett sata problem...

Tjo!

Sitter och bygger dator åt en vän och som vanligt är det en sak som inte fungerar, den här gången hårddisken.

Varken bios eller windows lyckas hitta den.

Har uppdaterat bios, nyaste sata-kontroller-drivisarna och testat att ställa ner till SATA-I utan framgång.

Har provat att byta både strömförsörjning och SATA kabel till de som bevisligen får brännaren att fungera felfritt.

Den lyckas utan problem med DVD-Brännaren, så kontrollern verkar fungera.

Så nu vänder jag mig återigen till er.

Glömde skriva: Windows är redan installerat på en annan disk, så det är inte det klassiska med att behöva drivrutinerna för att få in windows. Utan det är bara en ny lagringsdisk.

Moderkort: MSI K9N NEO
HDD: Samsung Spinpoint T166 400GB SATA-II

Tack för er tid!

EDIT: Förtydligade lite.

EDIT2: Nu börjar jag verkligen få damp på det här. Sjukt irriterande.

Den startar, den blir varm, men den vägrar att erkänna sin existens. Har provat allt jag kan komma på, om den inte är död så borde det verkligen fungera nu. Så snälla rara själar, om ni har någon idé på vad jag kan göra för att få det att fungera eller för att bekräfta DOA'n så droppa en rad eller två.

EDIT3: Har hittat ett till symptom, så fort disken är inkopplad tar det sjukt lång tid att boota, när den inte är inkopplad tar det ingen tid alls.

Av Sennahoj

En bra idé kan ju vara att skriva vilka program du använder, det finns nästan alltid minst lika bra alternativ till OS X. Det enda området där det här inte gäller är spel, där är det riktigt skralt på macsidan tyvärr.

Men så länge du sysslar med sånt som man för det mesta gör: Mail, Office saker, tittar på film, laddar ner semesterfilmer, musik, photoshop osv. Så finns det riktigt bra alternativ, tycker jag.

Edit: För seg...

Av Sennahoj

sennahoj@jabber.se

Har lagt till alla nu tror jag, kul initiativ!

Av Sennahoj

Med mitt förra nätagg var jag tvungen att dra ut sladden på modermodemet och sen tillbaka, trycka på knappen -> fläktarna snurrar i en sekund. Repetera tills den startade. Det berodde på att det fastnat så mycket hår i nätaggsfläkten så att den stannat och körts utan ett par dagar, kondingarna var bruna och uppsvällda. Men den fungerade! Otroligt nog funkade det helt ok ända tills jag orkade köpa ett nytt och byta, blev jobbigt att det tog en timme att starta den varje gång.

Av Sennahoj

Den tjockleken som blir aktuell är väl 19mm skulle jag tro, kommer inte ihåg vad det kostar men lite mer än motsvarande spånskiva är väl en kvalificerad gissning.

Av Sennahoj

MDF är ljusår bättre än något enskilt träslag skulle jag tro. Lättare att jobba med och i princip resonansdött. Lyssna på skillnaden när du knackar på en mdf jämfört med att knacka på valfri ekskiva, ljusår i tell you!

Förmodligen rejält mycket billigare och lättare att få tag i dessutom.