Inlägg

Inlägg som Spajdermän har skrivit i forumet
Av Spajdermän

Samsung 860 EVO. Bara lite snabbare än välrenommerade föregångaren 850 EVO, men 860 klarar fördubblat antalet skrivningar innan den lägger av.

https://www.rockpapershotgun.com/2018/02/05/samsung-860-evo-r...

Av Spajdermän
Skrivet av Shakermaker:

Jag tror nästan jag kör denna men använder endast 3-pin, så jag har möjlighet att koppla till PWM om den skulle låta för mycket. Låter det som en bra idé?
Noctua NF-S12A 120mm PWM

Med den fläkten får du dessutom med en adapter med ett motstånd som sänker volten något, och därmed fläktens hastighet och ljudnivå. Så du behöver inte koppla till PVM för att få den tystare, även om PVM vore det mest praktiska.

Det mesta av det störande ljudet kommer dock från bikakegallrets orsakade turbulens.

Av Spajdermän

Vad du än använder för fläkt så kommer det bikakemönstrade fläktgallret att öka ljudnivån med ca 3 dB, d.v.s. fördubbla ljudstyrkan, på grund av turbulens.

Jag skulle klippa bort fläktgallret med tång (på ett nytt chassi kanske använda Dremel eftersom det blir snyggare gjort och metallspånen kan dammsugas bort efteråt. Man vill inte få metallspån på komponenterna!) och installera ett cirkulärt trådgaller istället:

https://www.inet.se/produkt/6990037/inet-flaktgaller-120mm-sv...

Intressant test av olika typer av fläktgaller:

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Effects-of-Grill-P...

Av Spajdermän

Jag hoppas att AMD arbetar på nästa riktiga generation grafikkort bakom kulisserna, och att de håller liknande klass som Ryzen-processorerna. Inga fler halvmesyrer, tack!

Av Spajdermän

De borde kanske ha haft belyst logotyp på sidorna istället för runt fläkten. Annars tycker jag att det här med LED-belysning överallt har börjat gå för långt. Populariteten med LED påminner mig om när glödlamporna slog igenom för drygt 100 år sedan. Då ville man att glödtråden skulle synas. Det var lyx! Inga lampskärmar eller frostade glaskolvar här inte. Mänskligheten är sig lik.

Skrivet av fermia:

Har fläkt filter under burken så inget damm dras in där och nätaggregatet går knäpptyst och svalt.Montera ett nätaggregat med led fläkten nedåt..Ja då lär man inte se mycket av färgerna..

Om du har fläkt filtret så lär det ju komma in damm.

SAOB: "FLÄKA 1) klyva l. skära l. slita upp (ngt) längs efter (dess) midtlinje i två (sammanhängande) delar (hälfter, skivor o. d.) o. (flatt) utbreda l. utvika dessa; i sht ofta med avs. på fisk; lösrycka (gren så att den skiljer sig från stammen); i södra Sv. äv. allmännare: klyva (uppifrån o. ned, ända igenom); äv. i utvidgad o. oeg. anv.: upprista, spärra ut o. d."

Men du kanske menar fläktfilter?

Av Spajdermän
Skrivet av kisumisu:

Håller med dig fullständigt annars, man blir idag helt mörkrädd hur folk förlitar sig på google och andra molnlagringar och folk som tycker facebook är backup för bilder!

Ja, fotografier och filmer har blivit lika flyktiga som hårdvaran, d.v.s. mobiltelefonen som man byter stup i kvarten bara för att det är "hippt" att ha den senaste. Å andra sidan tas det ju fler bilder än någonsin; mycket skräp som gärna får försvinna. Det är värre när möjligheterna för god arkivering minskar för oss som är rädd om datan.

Skrivet av Kotan:

Relaterat till detta ämne. Hur är det egentligen med dagens (eller snarare 5+ senaste åren) dvd-brännare.
De har ju legat kring 200 kr sen dess. Och det brukar ju vara att man får vad man betalar för i viss mån.

Så hur bra är de egentligen på att bränna skivor jämfört med för 10+ år sedan då företagen hade topp/prestige modeller utöver slit och släng?

Det har inte hänt mycket med DVD-brännarna. Blu-ray-brännarna är fortfarande bra mycket dyrare, men så har de ju en annan laser och precision också. Denna klarar M-Disc:

https://www.inet.se/produkt/7100126/asus-intern-bw-16d1ht-blu...

Av Spajdermän
Skrivet av Falcon_Bayerskt:

Du tror inte det blir för tight att blåsa ut luft under chassit, det är ju inte alltför stort avstånd mellan chassi och fötterna?

Nej, luften träffar ju golvet/bordet och blåses ut åt sidorna. Nätagg kan ju ta in luft från botten utan problem.

Citat:

Sen skulle jag egentligen vilja få ut lite varmluft som GPU'n alstrar som hamnar mellan GPU'n och PSU-shrouden, men det är knepigare då det inte finns nån fläktplats där, bara PCI-slot-skydden. Läste om nån som lyckats montera en utblås-fläkt istf skydden och han tyckte det funkade bra, så det kanske kan vara ett alternativ.

Jag vet inte om det skulle göra så mycket. Luften kommer ju in via fronten och blåses ut bak upptill, så det skapar ju ett sug som drar med sig varmluften från grafikkortet. Dessutom stiger ju varm luft. En idé vore kanske att ställa en fläkt på nätaggshöljet som blåser uppåt mot grafikkortet? Gärna luta fläkten en aning så att den suger luft från fronthållet och blåser lätt bakåt. Då får grafikkortet mer koncentrerad "friskluft".

Det är ju bara att prova och se om det påverkar temperaturerna.

Av Spajdermän
Skrivet av Falcon_Bayerskt:

Ett annat sätt är ju att sätta en 120mm i botten men det får man inte riktigt luftflödet fram-bak...

Du kan låta bottenfläkten blåsa ut. Då tar den in friskluften via fronten.

Jag antar att du bara är lite irriterad över varmluften som kommer ut på "fel" ställe, och att extrafläktar varken gör till eller från för komponenterna, men fläkt- och kylningsexperiment är alltid roligt.

En 40mm-fläkt är för svag för att göra skillnad i ett chassi.

Av Spajdermän
Skrivet av Extal:

@Spajdermän: Hur f*n ska jag lyckas att inte få en stöt? Kan liksom ingenting om hur man plockar isär en PSU

Jag har bytt fläkt i två agg och överlevt, men det är riskabelt så låt bli om du är det minsta osäker.

Du kanske känner någon som kan det här med elektronik och som kan hjälpa dig? Låt annars bli datorn tills du får råd att köpa ett nytt nätagg.

Om agget har luftintaget pekandes uppåt så kan du tillfälligt lägga en vanlig chassifläkt ovanpå som blåser in i agget. Det skulle hjälpa med kylningen, men förstås inte ta bort missljudet.

Av Spajdermän

Het elektronik doftar fenol, som faktiskt påminner lätt om whisky. Byt ut fläkten till att börja med. Det finns beskrivningar på nätet att finna. Var bara försiktig så att du inte får en livsfarlig stöt från en kondensator. De kan bära laddning även när agget inte är inpluggat.

Av Spajdermän

Det finns ju olika programvaror och utrustning för att föra över video från VHS till DVD, så jag råder att man läser alla recensioner man hittar. Det finns även tjänster man kan anlita, allt från billiga till professionella som denna: https://imaginefilm.se/vhs-till-dvd/ .

För arkivering av filmer och video rekommenderar jag M-DISC (Millennial Disc), som är DVD- och Blu-ray-skivor som påstås ska hålla i århundraden. Finns hos bl.a. Komplett. Man behöver dock en Blu-ray-brännare som klarar av denna typ av skivor. De kan läsas i vilken DVD- och Bly-ray-spelare som helst.

Givetvis bör man även arkivera filerna på hårddiskar, och gärna även andra vis, samt spara originalen.

Det är tråkigt att optisk media börjar försvinna. Det är ju fysisk lagring av datan, som i princip är säkrare än elektronisk lagring (USB, minneskort, SSD) och magnetisk dito. Är man rädd om sina foton och filmer vill man inte heller att utomstående företag sköter lagringen, då företag förr eller senare läggs ned.

Av Spajdermän
Skrivet av Bloodstainer:

SSHD är bra om man t.ex. ska ha dne i en laptop som du inte vill lägga pengar för en SSD på.

Ja, speciellt för de bärbara som endast har plats för en disk och man vill både ha snabb prestanda och gott om internt lagringsutrymme. 1 och 2 TB är dock lite snålt.

En SSHD kan förstås vara bra för lagring i en stationär dator, om man vill kunna öppna de oftast använda filerna/programmen snabbt, även om man har en vanlig SSD för operativsystemet.

Av Spajdermän
Skrivet av Alling:

Nej tack.

Personligen släpper jag aldrig in en mekanisk disk i någon av mina datorer igen. De lämpar sig mycket bättre i en NAS eller i form av externa diskar.

Skrivet av rektor:

Ointressant då mekaniska diskar ändå är förlegade.
Jag har ingen intresse av en mekanisk disk, förutom att dom är långsamma så har dom andra nackdelar som hög värmeutveckling, ljud, och känslig mot stötar.

Finns ju inget som säger att just ni måste vara intresserade av en dylik produkt, eller att den inte kan sitta i en NAS, extern disk eller server.

Personligen använder jag både SSD och mekanisk hårddisk i datorn. Den senare inte för att vara "gammaldags", utan för att ha gott om plats för fotografier och film m.m, och inne i datorn för att spara plats och ha snabb tillgång till filerna. Dessutom extern hårddisk, som oftast inte är inkopplad, för säkerhetskopior.

Än så länge är mekaniska hårddiskar fortfarande både billigare och säkrare för lagring. Ett simpelt fel på en SSD kan radera all data, medan det krävs rätt mycket för att det skall ske på en HDD. Men tekniken och mjukvaran går ju framåt även för SSD:er.

Men inte heller jag är personligen inte i behov av, eller intresserad av, denna produkt. Jag får fram filerna snabbt nog ändå.

Av Spajdermän

Möss vägrar funka?

Farsans flera år gamla Logitech MX310 verkade ge upp. Scrollen gav ojämnt resultat på skärmen, och muspekaren frös. Ibland hjälpte det att knacka musen på bordet.

Nu tänkte han att det var dags för en ny mus, och han inköpte en Logitech G302. Han pluggade in den i ett USB-uttag, men bara loggan lyser. Muspekaren står frusen mitt på skärmen. Bytte USB-uttag. Samma sak. Får meddelandet "Installerar drivrutiner för enheten", och det pågår i minst fem minuter och sedan "Drivrutinerna installerades inte".

Tog den gamla musen och den vägrar att fungera i USB-uttag, men funkar halvtaskigt med adaptern for den gammaldags gröna muskontakten på moderkortet (där han alltid haft den).

Med hjälp av gamla musen hjälpte jag honom att ladda ned Logitech Gaming Software, installerade och pluggade in nya G302, men programmet ger meddelandet "Ingen kompatibel hårdvara hittades". Muspekaren står frusen på skärmen.

Intressant är att vi testade Control+Alt+Delete medan muspekaren var frusen, men inget hände.

Operativsystem: Windows 7.

Några idéer om vad som kan vara fel? Vi testade även mössen i USB-kontakterna framtill på chassit utan resultat. De fungerar annars med USB-minnen m.m.

Av Spajdermän

Det beror på vad du använder datorn till. Du kommer inte att märka någon skillnad alls om du bara surfar på internet eller spelar spel som inte kräver mycket minne. Om du däremot spelar krävande spel och har andra minneskrävande program igång samtidigt, eller redigerar film, så kan 16 GB minne göra nytta.

Kör de program och spel du brukar använda och kolla i Aktivitetshanteraren hur mycket minne de använder.

Av Spajdermän

Knepigt läge, då i5 2500K fortfarande är en duglig processor och borde väl går att överklocka något? Byter du till t.ex. en 7600K så måste du byta både moderkort och minnen. Om det är värt det beror på hur processorkrävande spel du kör.

Av Spajdermän

2017 verkar bli ett intressant år i datorsfären. 7600K verkar intressant, men jag inväntar mer information om AMD:s kommande processorserie innan jag ens börjar tänka på att uppgradera.

Av Spajdermän

Det är populärt att allt skall vara nytt och man bryr sig inte mycket om att spara fotografier, filmer och ljudinspelningar nu för tiden. När minneskortet eller hårddisken slutar fungera, eller uppladdningstjänsten på internet lägger ner så är allt borta, men man tar det med en axelryckning. Det var ju bara gammalt skräp. Det viktigaste är ju att man följer den senaste trenden och köper den senaste elektroniken.

För min del så har jag fotografier som jag vill spara, och har dem på negativ i pärmar. Digitala bilder har jag på minneskort, flera hårddiskar (ifall någon går sönder) samt på optiska skivor. Papperskopior skadar inte heller.

Ljudinspelningar har jag på kassetter (de äldre), på minneskort och hårddiskar, samt på CD. Vissa digitala inspelningar har jag t.o.m. för över till kassetter (har ett bra kassettdäck)!

Filmer på minneskort, hårddiskar och DVD.

Eftersom jag har inspelningar, filmer m.m., på släktingar och husdjur som inte finns i livet längre, så vill naturligtvis släktingar ha dem, så de får dem på passande optiska skivor. Eftersom vi inte har 90-talister i familjen så har de flesta möjlighet att spela upp dem.

Besöker jag någon kan jag ibland ta med en USB-sticka med bilder/ljud/filmer som de får föra över till sin dator.

Jag ämnar införskaffa en Blu-ray-brännare som klarar av M-Disc. M-Disc är DVD-skivor som är ämnade för arkivering, och beräknas hålla upp till 1000 år.

Av Spajdermän
Skrivet av Mahkizmo:

Det har blivit mer av en statusgrej i samhället där man anses låta viktigare än vad man egentligen är, man försöker "stajla" inför sina vänner och bekanta för att det ska låta som man har en högre status eller är viktigare än någon annan individ i samma rum.

Precis. Engelska titlar och uttryck inom "businessen". Stå vid "whiteboarden" och kladda med sin blå "Sharpie" och snacka om att "outsourca" och "management".

Det påminner om perukstockarna under sent 1700-tal och deras bruk av franska uttryck. Ju mer "fransk" man var desto "finare". Ju mindre pöbeln förstod vad man sade desto bättre.

Jag tycker att det är tvärtom; att man visar sig mer självständig om man talar och skriver på svenska. Britterna tog åt sig många ord från latinet liksom från fornnordiskan när de var ockuperade av romarna och vikingarna. Vi är inte ockuperade av USA:s krigsmakt och behöver inte använda deras språk i onödan eller ta åt oss deras traditioner som "Bläck Frajdäj" eller "Hällåvin". Kanske är vi kulturellt ockuperade?

Jag har inget emot readagar i handeln, men "Black Friday" hör ihop med amerikanska "Thanksgiving" som inte har ett dyft att göra med våra traditioner eller historia:

Citat:

Traditionen säger att en grupp puritanska pilgrimer utvandrade till Nederländerna efter förföljelser i England. Inte heller i Nederländerna fann sig pilgrimerna tillrätta, utan man lyckades chartra ett skepp att åka med från Plymouth i England. Skeppet, som hette Mayflower, anlände i december 1620 till det som sedan 1776 är USA. Efter svårigheter med skördarna tvingade man ursprungsbefolkningen att hjälpa till, och när en god skörd äntligen kom, ordnade man en tacksägelsefest till Guds ära

Av Spajdermän
Skrivet av Hugligan:

Klart att man kan, skönt att man är en fri medborgare och får göra som man vill.

Ja, men du kränkte mig.

Äsch, överdriver man småsaker upplevs man själv som besvärlig att ha att göra med.