Inlägg

Inlägg som tobbe_x90 har skrivit i forumet
Av tobbe_x90

Är det verkligen någon skillnad på att handla på "rea" och inte nu för tiden? Elektronikjättarna kör ju "kampanjer", "reor", "prisbomber" och allt vad de kallar det lite hela tiden tycker jag.

Av tobbe_x90
Skrivet av Joel E:

På komplett samt webbhallen kostar den dock endast 2400kr vilket är inom mina ramar :).

En fråga till: Funderar på att endast börja med att köpa IPS skärmen och spara lite pengar då jag behöver köpa andra grejer. Fungerar denna IPS till att spela Assassins Creed Unity, Far cry 4, Dota 2 etc? Ni ser i min signatur vilken dator jag har, kommer förmodligen inte över 60 fps vid spelande om jag inte sänker inställningarna.

Kan inte uttala mig om IPS men jag har en VA-skärm som är ännu "värre" till spel och jag tycker inte ghosting och eftersläpningar är något man märker särskilt mycket i RTS, eller äventyrsspel (typ Dota2, Assassins creed). I FPS är den däremot är den hemsk... dock har jag vant mig och sitter och spelar CS med den ändå ibland.

Beakta dock att dessa saker är oerhört subjektiva hur folk upplever, har läst om folk som inte säger sig kunna spela något alls på något annat än TN, medans vissa sitter med VA-skärmar och säger att de aldrig ens märkt av någon ghosting ö.h.t.

Av tobbe_x90
Skrivet av dumbo:

Det är väl snarare deras "variant" av IPS, precis som AHVA (som inte ska förväxlas med PVA) är AU Optronics variant av IPS. Dessa är mycket lika i sina egenskaper och det är, precis som du säger, bättre att jämföra specifika skärmar istället för att titta på vad paneltypen heter.

Ja okej vidareutveckling var kanske inte bästa ordvalet då dem nödvändigtvis inte behöver vara bättre.

Av tobbe_x90
Skrivet av deefix:

Ok då är nog inte den paneltypen något för mig. Hur är PLS jämfört med IPS då? Vad är skillnaden?

PLS är Samsungs vidareutveckling av IPS, har ingen stenkoll på vad som exakt ska vara förbättrat om jag ska va ärlig men man ska ju aldrig lita blint på vad tillverkarna säger heller så det bästa är nog att leta upp recensioner på enskilda skärmar du är intresserad av.

Dessa sajter brukar ha ganska ingående recensioner av skärmar.
http://www.prad.de/en/monitore/reviews.html
http://www.flatpanelshd.com/

Av tobbe_x90
Skrivet av dumbo:

Vet inte hur dessa presterar, men den första har ju större arbetsyta. 1920x1200 vs 1920x1080. Däremot har S-PVA, om jag inte minns fel, sämre betraktningsvinklar och kontrasten varierar mer med ändrad vinkel. PVA-paneler har väl större kontrast, men i övrigt skulle jag tippa att IPS/PLS är bättre sett till bildkvalitet. (Generellt då, utan att uttala mig om dessa specifika modeller).

Helt rätt. jag har själv PVA-skärm (Eizo Foris FS2331) och märker detta ibland, framför allt vid mörka färger. Förmodligen ganska irriterande om man ska hålla på med grafisk design så jag hade inte valt VA-skärm för det ändåmålet.

Fenomenet illustreras rätt bra här.
http://hardforum.com/showpost.php?p=1038190386&postcount=10

Av tobbe_x90

Är 16:10 ett krav? I så fall tror jag inte finns många alternativ. Jag ska erkänna att jag inte hållt mig jätteupdaterad på modellerna sensate tiden så kanske finns nyare mer aktuella modeller, men rent spontant tänker jag annars att som alternativ att välja på skulle Eizo Foris FS2333 eller ASUS PA238Q kunna vara något.

Jag har själv en Eizo FS2331 som jag tycker är mycket trevlig. Eizo kör lite mildare AG än Dell vilket jag personligen uppskattar.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1364100
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=955569

Känns som att bland många nya skärmar är det prispressade mediokra paneler på bekostnad av kvalitet nu när folk har fått upp ögonen för "IPS". Då ska folk bara ha just en "IPS" för så billig peng som möjligt utan att alltid kanske lägga så stor vikt på kvalitén i övrigt.

Av tobbe_x90

Byta ut trasig kabel på tangetbord?

Tjena, jag var ute i mitt soprum idag och kan kanske ha gjort ett litet fynd i elektronikbingen. Hittade ett Steelseries 6GV2 som såg allmänt helt ut men kabeln var avklippt. Lodis som man är så tänkte jag såklart att det här kan jag ta med mig och laga!

Skruvade isär det och konstaterade att kabeln satt ansluten i kretskortet med en enkel anslutning så jag undrar om man kan få tag en ny kabel nånstand och byta den? Eller kan man skarva med vanlig USB-sladd? Har ingen lödkolv dock.

Av tobbe_x90
Skrivet av mrqaffe:

Eller så kör man ut bilden i "lägre upplösning" och har svarta kanter över och under bilden.

Funkar ju det med, men då får man väl ändå anse 16:9-skärmen starkast för just det då de flesta ser svarta kanter som något negativt.

Av tobbe_x90
Skrivet av Dunder:

16:10 funkar perfekt till spel, så jag förstår inte heller vad du pratar om... Vet inte riktigt vad 16:9 skulle kunna vara bättre till.

Många spel är standardiserade efter 16:9 och gör att du kan se mest (i spelet då) med det formatet. I sådana spel blir det istället för att du ser mer på höjden med 16:10 så zoomas hela bilden in en aning.

Av tobbe_x90

För mina användningsområden så får jag nog säga 16:9, och den absolut största anledningen till detta är att jag kan klona bilden till min TV så att jag enkelt kan sätta på en film eller surfa från min säng. Köra utökad vy blir så jobbigt om man råkar ha fönster på "fel" skärm.

För surf och arbete skulle jag dock säga att 16:10 är att föredra. PDF:er är också ett helvete på 16:9.

Av tobbe_x90

Huvudfunktionen ska vara gaming men vad prioriterar du högst när du ska gamea med din skärm? Väldigt förenklat i valet av paneltyp är det väl snabbhet vs färgåtergivning och betraktningsvinklar.

Av tobbe_x90

Samsungen har ju PLS-panel (annan version av IPS typ) vilket generellt sett ger bättre och mer realistiska färger samt betydligt bättre betraktningsvinkar, har dock ingen koll på just den modellen. Benqen lär ju vara snabbare vilket kan vara fördelaktigt i diverse spel med snabba rörelser, typ fps. Det verkar dock vara väldigt personligt hos folk om man märker någon skillnad på snabba skärmar i spel.

Till en "arbetsskärm" för programmering och sånt hade jag dock övervägt en 16:10-skärm. Alltså ett bildförhållande som ger mer höjd kontra bredd än "vanlig" widescreen (16:9).

Av tobbe_x90

Alla verkar ju bry sig olika mycket om ghosting, respnstid osv så enda sättet att avgöra själv är ju nästan att prova själv och jämför. Tyvärr är det ju inte helt lätt när man bestläller över internet och fysiska butiker brukar erbjuda väldigt begränsade möjligheter till att få "testa" skärmar så utförligt.

Jag själv sitter på VA-skärm (Eizo FS2331) som är den långsammaste typen av skärm gällande ghosting och sånt och för RTS och moba (Dota2, SC2, AoE2 är väl det jag kört mest) tycker jag inte det märks mycket alls. Inget jag stör mig på eller märket av när jag spelar om jag inte anstränger mig för att se det.

Vid FPS däremot tycker jag det är riktigt störigt. Man märker direkt hur skärmen känns lite suddig så fort man vrider kameran (vilket man gör ganska fort i FPS). Sitter jag och spelar ett tag så "vänjer" jag mig dock och tänker kanske inte så mycket på det med det är ändå där och FPS-spel blev mindre roliga efter jag skaffade denna skärm. Dock spelar jag FPS så lite och bilder i övrigt är så suverän så jag har behållt den.

Nu var det ju inte VA du tänkte köpa utan IPS men när man inte kan testa själv så kan ju folks erfarenheter av olika skärmar va lite nyttigt för att åtminstonde få lite perspektiv. Men tänk på att alla har olika preferenser, jag har läst folk sitta med samma skärm som jag och påstått att de inte stör sig ett dugg på saker som ghosting och sånt och jag har även läst om folk som inte kan spela nånting med annat än 120 Hz TN.

Av tobbe_x90
Skrivet av blackeagle:

Va? Du menar att en fördel med 16:9 är att man kan klona till TV, väl? 16:10 på TV lär inte vara vanligt X)

Ja men oj, blev visst lite fel där. Precis menade 16:9, editerat nu.

Av tobbe_x90

En en annan fördel med 16:9 tycker jag är att man kan klona datorskärmen till TV:n utan att få att få fel bildförhållande eller upplösning.

Beror ju givetvis på hur man använder datorn men jag bor i ett litet studentrum och ligger ofta i sängen och surfar sätter på filmer från sängen, då är det ganska soft att inte behöva köra extended och så ligger kanske massa fönster på datorskärmen och man måste resa sig upp för att kolla på den... kanske ett i-landsproblem men jag tycker det är jobbigt när det blir så.

Av tobbe_x90
Skrivet av At The Gates:

40500 brutto med oavlönad övertid och 6 veckors semester. Mekanikkonstruktör.

Då jag själv pluggar maskinteknik blir jag lite nyfiken, hur lång erfarenhet och inom vilken bransch?

Av tobbe_x90

Skattefinansiera skiten bara, då kan man dessutom spara in all jävla administration där man ska betala folk för att ringa upp Svenssons och fråga "Hej har du TV/dator/surfplatta/smartphone/Playstation/Tvättmaskin/Brödrost/Miniräknare hemma?"

Av tobbe_x90

5:an, lite skön känsla av en gammaldags målning.

Av tobbe_x90
Skrivet av Dejch:

Som jag skrev ovan, en viss skillnad är det. Du mister rätten till reklamationsrätten. Så du har alltså ett års garanti hos LG i Sverige

Är du säker? Jag trodde konsumentköplagen gällde i hela EU? Och KKL säger ju 3 års reklamatiosnrätt.

Av tobbe_x90

Har inte handlat så mycket elektronik detta år men både Webhallen och Inet har fortsatt ha bra sortiment och priser, har inte själv behövt vända mig till deras service men man har ju nästan bara hört bra om dem. Tungan på vågen fick bli att jag tycker jag ser mer grejer i lager hos Inet, och sen är pingvinstängerna faktiskt jäkligt najs också.

Uppstickare fick bli NetOnNet, har fått upp ögonen mer och mer för dem vad det gäller datorkomponenter senaste tiden och de har bra priser och sortiment.