Inlägg

Inlägg som Ture72 har skrivit i forumet
Av Ture72

Följer den ONVIF standarden, eller är den bara lämplig att använda med deras NAS?

Av Ture72

Svår fråga att besvara…
Visst min familj hade klart sig fint utan fungerande elnät och vatten i minst en månad. Under vissa förutsättningar:
Att man får ha sina saker i fred, redan efter ett dygn kommer troligen gäng att börja roffa åt sig de det vill ha, samverkan och medborgargarde kommer vara en nödvändighet.
Att vägarna är öppna och inte blockerade av fordon som fått soppatorsk. Vi klarar oss ca en vecka i stan, sen behöver vi nog ta oss till stugan, tillgång till brunn, jakt o fiske, jordkällare, möjlighet att röka och torka köttet som låg i den nu icke fungerande frysen etc.

Av Ture72

Börjar min semester på måndag….
Då mina barn är nu vuxna, är det bättre att låta de med skolbarn få semester under skollovet.
Synd att vissa saker redan börjar att stänga/begränsa öppettiderna

Av Ture72

Helt underbart projekt. Själv uppvuxen med flipperspel tyvärr har priserna stuckit raketuppskjutning de senaste decennierna…. Man kanske skulle ta sig Ann ett renoveringsobjekt,
Hur är möjligheterna att hitta reservdelar till de äldre spelen, tänker mest på på de programmerade kretsarna?

Av Ture72
Skrivet av Überklass:

Skoj pryl! Hade varit bra att ha (men inte 900-kronor-bra-att-ha) eftersom sambon älskar att köpa USB-skräpkablar bara för att dom är flätade = "fina" = "bra"..

För att bara testa laddströmmen använde jag en som kostade betydligt mindre.
Noggrannheten är tillräcklig för att snabbt sortera ut dåliga laddkablar.
Finns mängder på Ali och ebay. Tex, https://www.ebay.com/itm/USB-Type-C-Power-Tester-Voltage-Current-Capacity-Meter-USB-C-Multimeter-4-30V-5A/204403683418

Av Ture72

UPS till mediaomvandlare

Jag har en mediaomvandlare som sitter på ett annat ställe än övrig utrustning. Till server, switch, APs etc har jag en UPS som räcker ca 75 minuter , men det hade varit trevligt att ha mediaomvandlaren också på en liten UPS.
Jag hittade denna BlueWalker PW DC UPS SecureAdapter 12V . Någon som har testat den eller något liknande?

Av Ture72
Skrivet av norrby89:

200 watt är ingenting, en tv i standby kan dra 2-5 watt, router, kyl/frys osv osv så tycker nog att 200 watt är extremt bra snarare än dåligt.

Varje Watt i grundlast kostar ca 20kr/år, låter inte så mycket. Jag hittade att min Blurayspelare drog 5W, använder den kanske 2 ggr/år, så där sparade jag 100kr/år genom att dra ut den sladden.
Det blir en avvägning mellan bekvämlighet och kostnad. Vissa saker måste vara inkopplade, men kanske inte allt…

Av Ture72

Husägare — Vilken är den LÄGSTA el-effekten ert hus drar?

Jag fick för ett tag sedan en ny elmätare, i och med det fick jag också tillgång till P1-porten.
Jag byggde en läsare, Esphome-P1mini , och kopplade den till Domoticz. Märkte ganska snabbt att den nye mätaren mäter betydligt högre förbrukning än den gamle, ca 60% 😢. Enligt de amatörmässiga tester jag gjort ser det ut som den nya mäter rätt, tex slår jag på ett 800W element ökar avläst effekt med ca 800W.
Men det som har fångat min uppmärksamhet är själva ”grundlasatsen”. Huset går inte under 200W, är det mycket eller lite??? Med en server, ett antal UNIFi AP, ett antal TV på standby samt mängder med annat inkopplat tror jag att det är en ”normal” last..

Hur mycket har ni andra som min-last?..

OBS Effekt (W), inte intresserad av årlig elförbrukning (kWh).

https://www.bildtagg.se/file/2tje0qxs34544evgadrxltig

Av Ture72

Ownit höjer min månadskostnad med 33%, vem ska man byta till?

Som sagt, fick min faktura, Ownit höjer min månadskostnad med 33%, 299 —>399, så det är dags att byta.
Finns det någon lista på vilka leverantörer som erbjuder publik IP, gratis eller till extra kostnad? Anslutningen sker via Openuniverse, om det gör någon skillnad.
Det är inte lätt att hitta den infon när man titta på deras hemsidor. Bahnhof tar 50kr/mån, Bredband2 gratis, men man måste ansöka om det….

Av Ture72

Vilken komedi-serie blir nästa succé?

Det har funnits ett antal komedi-serier genom tiderna. Lödder, Mash , våra värsta år, vänner sex in the city Office och Big Bang theory.
Serier som där set inte gör något om man missa ett antal avsnitt, man tittar bara för att fördriva 25 minuter och få skratta lite.
Efter Big Bang slutade har jag inte hittat någon efterträdare. kanske Ted Lasso, men säsong 3 är inte släppt än.

Så någon som kan tipsa om någon NY (som fortfarande spelas in) komedi att titta på?

Av Ture72

Köp ett släp. Det underlättar när man har hus. Visst kan man hyra, men har man alltid tillgång till ett, så använder man det betydlig oftare.

Av Ture72
Skrivet av KplSteiner:

Chattade just med deras support, eftersom jag beställde den i torsdags och den fortfarande behandlas, medan jag beställde ett skärmskydd i lördags som redan anlänt till en box. Han sa att den inte finns i lager och att han inte har en aning om när den kan komma in igen. Att den fortfarande går att beställas är ett fel på hemsidan sa han.

Kanske är ett sätt att få oss att avbeställa? Vänta med att skicka den tills vi tröttnar?

Vilken färg beställde du?

Av Ture72

Jag har börjat bränna mer och mer den senaste tiden.
Det blir allt vanligare att företag blockerar användningen av USB-minnen på deras datorer, då är CD/DVD ett smidigt (enda) alternativ om datorn nu har en läsare dvs.

Av Ture72
Skrivet av DasIch:

Gigahertz är helt enkelt för TikTok-generationen. Tidigaste "överklockning" jag själv kan minnas var när datorn hade en turbo-knapp.

Kommer ihåg den. 12 MHz istället för 5 (eller va det 8). De egenprogrammerade ”bilspelen” blev mycket svårare..

Av Ture72

Efter 25 år i yrket vet min mor fortfarande inte vad jag jobbar med…..
Sitter man på ett bröllop, sidan om en okänd person, brukar jag säga att jag är en reparatör som jobbar inom kemiindustrin. Sällan någon som ej jobbar inom samma bransch är mer intresserad än så. Om mot förmodan de är, så kan man nämna att instrumenten används till utveckling av läkemedel, för narkotika test, i dopinglaboratorium, analys av kemiska stridsmedel, etc.

När jag startade så var branschen väldigt liten, vi var tre ingenjörer som täckte Norden +Baltikum. Det ledde till att det blev Mycket resande (150 hotellnätter och över 100 flygningar /år). Då man inte vet när saker går sönder eller hur lång tid det tar att laga, är det inte lätt att planera min fritid. Har tappat räkningen på hur många konsertbiljetter jag har gett bort för att jag har vart tvungen att åka iväg. Då kunderna har 48 timmars responstid är det bara boka flyget och åka. En vecka lyckades jag att arbeta i samtliga Länder i Norden, när jag vaknade på fredagsmorgonen Helsingfors visste jag inte var jag var någonstans.
När man är borta och jobbar är arbetsdagen ofta 10-14 timmar för man vill ju komma hem så fort som möjligt. Är där inget som behöver göras tar man telefonen i bakfickan och gör vad man vill, och det är det som kompisarna ser:” Du har det så bra som kan spela golf på arbetstid ”. Intressant hur selektivt man kan se på saker…
Nuförtiden finns det betydligt fler instrument och därmed fler ingenjörer som är utspridda runt om i mitt territorium, så mitt resande är betydligt mindre. På gott och ont, det blev en livsstil att resa, det är lite svårt att vänja sig att sova hemma nästan var natt..men frun står fortfarande ut med mig (23 år and counting)

Av Ture72
Skrivet av Tanari:

Det finns ett dataspelsmuseum i Berlin:

https://www.computerspielemuseum.de/1210_Home.htm

Har inte varit där själv, men planerar i höst!

Det är väl värt ett besök. Har varit där ett flertal gånger. Rekommenderar att komma dit lite senare på dagen/kvällen annars kan där vara ganska mycket folk

Av Ture72

Ett ställe jag gillar att besöka är RAF museum in London . Ligger i Norra London, tar ca 35 min från centrum. Perfekt ställe att spendera en halvdag medan frugan springer i affärerna i centrum.
Där finns flyg från RAFs begynnelse till nutid

Av Ture72

iPhone visar inte vem som ringer när jag är utomlands

Jag har fått ett problem med min iPhone. Det börjad för ca 1 år sedan.
När jag är utomlands så visas inte vem som ringer, utan bara nummer. Går jag efter samtalet, in i samtalsloggen så står namnet .
Är jag i Sverige så fungerar det, då visas vem det är som ringer.

Någon som vet hur man kan fixa det så man ser vem det är som ringer?

Av Ture72
Skrivet av Deriveh:

Yepp, är på elbil nummer 2!

Elbil nummer 1 var en Hyundai Ioniq Electric (2018), sålde den nu i våras då jag behövde med räckvidd (den hade 18 mil på vintern och 21 mil på sommaren). Hade den samtidigt som en Peugeot 3008 (2017).

Elbil nummer 2 är en Hyundai Ioniq 5 (2021), kört den 1400 mil nu. Helt förälskad! Den ersatte även vår Peugeot 3008! Ungefär samma kvalitet på inredning etc som min Passat (som vi också har) men avsevärt mkt trevligare tekniska lösningar. Räckvidd i vintras var ca 33-34 mil och nu när det börjar bli varmare är jag uppe i ca 37 mil.

Elbil + solceller är underbart måste jag säga!

Vad har du för räckvidd vid motorvägsfart (110-120 km/h)

Av Ture72
Skrivet av dlq84:

Du kan inte ha letat, gissar jag?

Förtydligade mitt inlägg att det är ett internt kort jag är ute efter , ingen USB-adapter.
Har du några exempel får du gärna dela med dig….

Netonnet hade inga.
Webhallen hade ett Tp-Link
INet hade samma TP-Link
Dustin hade samma TP-link