Färgåtergivning

Asus använder bildlägen kallade "GameVisual" och från början är MG279Q ställd på "Racing Mode" som är skärmens standardläge. Vi gissar att någon på Asus gillar racingspel?

asus_mg279q_tir.jpg

Det som utmärker de olika "Gamevisual"-lägena är att de ger olika möjligheter att påverka bilden. Vissa reglage slås av eller på och det är framför allt olika tonkurvor/gamma på de olika lägena. Därför är en del lägen mer eller mindre användbara. Några lägen låser (gråar ut) en del inställningar och andra är mer öppna för vad du kan ändra.

asus_mg279q_matning_fabrik.jpg

Direkt ur kartong med något cyanblå bild

asus_mg279q_matning_srgb.jpg

sRGB Mode är mer färgkorrekt men låser ut dig som användare

asus_mg279q_matning_cinema.jpg

Cinema Mode har inte ett skvatt med filmåtergivning att göra

asus_mg279q_matning_kailbr.jpg

Racing Mode RGB-justerad med mätning i förhållande till 2.1-gamma

Racing Mode är alltså det läge som är skärmens ursprungliga. Det enda du inte kan ändra är Sharpness-reglaget utan Racing Mode är neutralt. Skulle du uppleva att text är lite mjukt på datorn, ändra detta med Clear Type-inställningarna i Windows.

Racing Mode gäller

sRGB-läget hos Asus MG279Q (mätbild två) är mer färgkorrekt men dras istället med andra nackdelar. Därför är det Racing Mode som har förutsättningar till mest färgkorrekt bild och går vi på RGB-reglaget får vi utan problem till en vitbalans som överensstämmer med D65 och en potensgamma på 2.1, alltså en gnutta mer uppljusad än vad som är de facto-standard om 2.2-gamma. Nivåerna klipper lite nära vitt och bilden är lite för mörk i botten. Contrast-reglaget hjälper inte mot detta och MG279Q saknar reglaget för att korrigera svartnivå.

Uppdatering Oktober-2017: Efter diskussion i forumtråden för Asus MG279Q har vi på redaktionens köpta exemplar konstaterat att Racing Mode ger aningen oskarp bild och inte kan regleras. FPS-mode med Sharpness 50 och Vididpixel på 0 ger korrekt skärpa. Då blir dock tonkurvan ljusare och därför försämras färgkvaliteten i bilden. Det som troligtvis skiljer sig är att den testade modellen är ett väldigt tidigt exemplar och senare köpexemplar har ett annat beteende.

Dessa sista problem åtgärdar vi med AMD:s Catalyst Control Center och Brightness-reglaget på +7 och Contrast-reglaget på 97. Då lyfter vi fram rätt toning mot vitt och en vettig nivå på skuggnyanser. Vi tappar lite kontrastförhållande men ligger fortfarande kvar kring 1000:1 i kontrastförhållande. I praktiken inga förluster.

Efter dessa justeringar (mätbild fyra ovan och tre nedan) mäter MG279Q exemplariskt precis på gränsen med en snittavvikelse på Delta-E 1,01. Detta räknas som färgkorrekt utom för ögat synliga avvikelser. Allt detta sker också helt utan synlig posterisering. Asus MG279Q kan med rätt skruvar på reglagen och ihop med mätutrustning alltså bli en utomordentligt bra skärm som fungerar för långt mer än spel!

asus_mg279q_cc_fabrik.jpg

Nyanseringsförmågan direkt ur kartong

asus_mg279q_cc_srgb.jpg

sRGB-lägets nyanseringsförmåga

asus_mg279q_cc_kalibr.jpg

Efter RGB-justering och nivåkorrigering i grafikkortet

Gamevisual-lägena

Övriga bildlägen av "Gamevisual" är därför mindre intressanta:

  • Scenery Mode: Överskärpt med kraftig s-gamma för överdrivet kontrastintryck samt överdrivet ljusa pastellfärger.

  • Cinema Mode: Påminner i grunden om Scenery mode med liten annan variant av s-gamma, en cyanblå vitbalans samt pastellfärger. Vi presenterar mätning på detta läge mest för att visa hur det ser ut när det är tokfel.

  • RTS/RPG Mode: Plattar till tonkurvan en aning och ljusar upp svarta nyanser. Pastellfärger och överdriven skärpa.

  • FPS Mode: Det läge som är närmast Racing Mode i fråga om färgåtergivning. Skuggnyanser är däremot kraftigt uppljusade, troligtvis med syfta att göra det lättare att urskilja fiender som döljer sig i skuggorna.

  • sRGB Mode: Inte alls tokigt och är mest färgkorrekt innan vi går på med mätutrustning. Du kan dock inte påverka något hos bilden i detta läge och du är till exempel låst vid en ljusstyrka på cirka 180 cd/m2. Därför mindre användbart.

Det vi saknar är valmöjligheten att köra en djupare eller ljusare tonkurva än motsvarande 2.1-potens. För de flesta fallen bör FPS Mode fungera för att ljusa upp spel men om du vill ha en mer naturlig tonkurva har du egentligen inget alternativ till vad Racing Mode erbjuder. Det betyder att ifall du strävar att få MG279Q så färgkorrekt som möjligt måste tonkurva ändras via grafikkortet.