Menyer och inställningar

asus_mg279q_menyer.jpg
asus_mg279q_knappsats_fram.jpg
asus_mg279q_knappsats.jpg

Skärmen använder en kombination av joystick och knappar, vilka sitter bakom ramen. Även om du inte ser knapparna hade vi inga problem att matcha fingrarna med rätt knapp. Menyn är tydlig med att visa vilken anslutning som är aktiv, vilket bildläge som körs, storlek på insignalens pixelmatris och uppdateringsfrekvens. Den anser dock att 90 Hz och Freesync är 89 Hz. Stort plus för att det senare siffran ändras dynamiskt med Freesyncs dynamiska förändring.

GameVisual: ger de olika bildlägena. Se tidigare avsnitt.
Blue Light Filter: gör bilden mindre blå och dämpar ljusstyrkan. Syftet är att skapa en behagligare bild för långa spelsessioner. När du använder Blue Light Filter ställer skärmen alltid om sig till Racing Mode-läge. Ett alternativ är att sänka Brightness-reglaget (se nedan) och att minska mängden blått under Color Temp.

Color-menyn

Brightness: styr den fysikaliska ljusstyrkan hos lysdioderna i bakgrundsbelysningen. Asus MG279Q använder inte pulsbreddmodulering (PWM) utan är flimmerfri.

  • 100: 350 cd/m2

  • 66: 250 cd/m2

  • 52: 200 cd/m2

  • 38: 160 cd/m2

  • 24: 120 cd/m2

  • 11: 80 cd/m2

  • 0: 43 cd/m2

Som brukligt är rekommendationen att ligga över 200 cd/m2 i riktigt ljusa lokaler och under 100 cd/m2 i mörka, släckta rum. För högt ställd fysikaliskt ljusstyrka är bländande och uttröttande för ögonen samt ger intryck av klen, gråblaskig svärta.

Contrast: styr signalnivån mot vitt. Över 80 och det uppstår missfärgning nära vitt och bilden fräter ut. Det som ska vara ljusgrått blir allt samma nyans av 100 procent vit. Sänker vi reglaget tappar vi bokstavligen kontrastförhållande utan att vinna något för bilden.
Saturation: utgråat i de flesta fall. Styr främst intensitets- och mättnadsnivåer på färger på de Gamevisuallägen som redan är felaktiga i färgerna.
Color Temp: Warm, Normal och Cool för snäppet blåcyan, mer blåcyan respektive väldigt blåcyan bild. User-läget ger kontroll över vitbalansen med ett RGB-reglage. Den inställningen är global och påverkar alla bildlägen.
Skin Tone: används för att introducera färgfel i återgivningen av hudtoner

Image-menyn

Sharpness: 40 är det neutrala läget. steget ovanför, 60 överdriver skärpa tydligt. Reglaget på 30 och under gör bilden mjukare. Uppdatering okt-2017: Sharpness 50 är det ”mest” neutrala läget på senare modeller.
Trace Free: Asus overdrive-reglage, se separat avsnitt om responstid.
Vividpixel: skärpefiler som verkar adaptivt på pixelnivå. Steg 0 och 25 är i princip identiska. Nästa steg 50 ger tydliga kantskuggor. Kan möjligtvis vara användbart när du matar skärmen med en lägre upplösning.
Aspect Control: Full, 4:3, 1:1-förhållande och Overscan beroende på vilka signaler och upplösningar som matas in.
ASCR: Asus dynamiska kontrastläge. Undvikes.
Freesync: aktiveras för att skärmen ska kunna använda Freesync. Du behöver ställa om grafikkortet för att köra skärmen i 90 Hz. Se separat avsnitt.

System Setup

Innehåller inställningar kring funktioner som volym, menyernas liggtid och strömparläge.