Slutsats

Orosmolnen kring Asus MG279Q handlar inte om skärmen i sig utan om en udda begränsning. I den knöliga starten framkom att modellen stannar i det smala intervallet 35 till 90 Hz vid användning av AMD Freesync, det vill säga betydligt lägre än skärmens maximala uppdateringsfrekvens om 144 Hz. Det är dock inte hela historien.

MG279Q.jpg

Med facit i hand ger Asus MG279Q en IPS eller snarare AHVA-panel med utmärkta egenskaper, problemfria betraktningsvinklar och behaglig bild, som fungerar lika bra för arbete som i spel. Det finns förutsättningar till både det ena och andra.

Stativ och handhavande är vettig och det finns goda anslutningsmöjligheter. Tillsammans med mätutrustning kan vi också betrakta det som en i grunden färgkorrekt skärm för att täcka normal Rec.709/sRGB-färgstandard.

Latensen är låg och eftersläpningarna är milda vid 144 Hz – betydligt bättre för gaming än en genomsnittlig IPS-skärm i 60 Hz-klassen. Du kan få mindre eftersläp med en TN-baserad 144 Hz:are, men där finns inte betraktningsvinklarna, färgegenskaperna eller den överlag behagliga bilden. Så långt lever skärmen upp till förväntan.

Där Asus MG279Q inte når ända fram gäller istället de dynamiska frekvenserna. Eftersom skärmen endast täcker in 35 till 90 Hz och dessutom ger mer eftersläp blir det inte riktigt så bra som vi hade hoppats på. Freesync gör förstås sitt jobb inom detta intervall, men bör betraktas som en bonusfiness – någonting extra att slå på när det passar.

Den som är sugen på en ny gamingskärm med denna kombination av egenskaper har dock inte särskilt mycket annat att välja på. Närmast till hands står den dyrare Acer Predator XB270HU med Nvidia G-Sync, som fungerar friktionsfritt i dynamiska frekvenser, ger mindre eftersläp och dessutom klarar intervallet 30 till 144 Hz.

Asus MG279Q är en gamingskärm för många användningsområden och dessutom med god färgåtergivning.

Fördelar

  • Utmärkta färgegenskaper

  • Betraktningsvinklarna

  • 144 Hz och låg latens

  • Bra allroundkvalitet

Nackdelar

  • Freesync i maximalt 90 Hz

  • Freesync ger mer eftersläp (90 Hz)

Cirkapris vid publicering: 6 500 kronor
Lägsta pris: