Sammanfattning

AMD har gjort en otrolig resa på processormarknaden sedan de introducerade första generationens Ryzen år 2017. För varje iteration har företaget tagit kampen närmare ärkerivalen Intel, för att under förra året lägga in det som nästan kunde liknas vid en dödsstöt med Zen 2 och Ryzen 3000-familjen. Spjutet missade dock något, vilket lämnade det blå laget skadat men dock ståendes med både mästartitel för spelprestanda och tillräckligt höga klockfrekvenser för att fortsätta regera bland flertalet enkeltrådade laster.

amd_ryzen_5000-20.jpg

Med processorerna i Ryzen 5000-familjen återvänder AMD till slagfältet med siktet inställt på prestandadominans oavsett om det gäller spel, flertrådade laster eller enkeltrådade scenarion, och denna gång vill vi faktiskt påstå att de går vinnande ur striden. Det är svårt att inte bli imponerad över vad företaget har åstadkommit på prestandafronten med den nya arkitekturen Zen 3 och att de dessutom gör detta så tätt inpå framgångssagan med förra årets Zen 2.

Sett till instruktioner per klockcykel gör AMD enorma framsteg med den nya arkitekturen, där företaget nu ligger upp emot 25 procent bättre till än Intels Skylake. Redan vid Zen 2 hade AMD ett övertag gällandes flyttalsberäkningar ställt mot Intel, men med Zen 3 ser vi även ett rejält uppsving vid heltalsberäkningar, vilket innebär att företaget nu är markant snabbare än det blå laget.

amd_ryzen_5000-9.jpg

De stora IPC-förbättringarna hos Ryzen 5000-processorerna kombineras även med en förmåga att hålla klockfrekvenserna uppe under laster med ett fåtal trådar, vilket ger modellerna ett mer konsekvent prestandaövertag som inte bara är begränsat till fall där de kan utnyttja sitt utökade kärnantal. Enkeltrådad prestanda har under många år varit Ryzen-familjens akilleshäl, men i och med dagens lansering är detta inte fallet längre då AMD numera istället tar ledningen.

Detta för oss osökt in på Intels ständiga trumfkort – spelprestandan. Ryzen 3000-serien gjorde stora framsteg på den fronten, men låg dock fortfarande i underläge ställt mot Intels toppmodeller i många spelscenarion där processorn agerade flaskhals. Detta var ett område som AMD verkligen ville åtgärda med Ryzen 5000, och här kan vi glatt meddela att de numera levererar prestanda som inte bara tangerar utan även går om Intel i flertalet spel.

amd_ryzen_5000-26.jpg

De nya Ryzen-processorerna ackompanjeras denna gång inte av några nya styrkretsar, utan istället är det 500-serien som gäller även denna gång. Detta ser vi inte som någon nackdel då moderkort med styrkretsarna X570 och B550 vid det här laget är väldigt välpolerade samtidigt som de erbjuder mycket goda anslutningsmöjligheter med moderna höghastighetsgränssnitt som PCI Express 4.0.

Den som sitter på ett äldre moderkort ur 400-serien kommer därtill under början av nästa år kunna ta del av en BIOS-uppdatering som implementerar stöd för Ryzen 5000-seriens processorer. Detta innebär en trevlig uppgraderingsväg för den som investerade i andra generationens Ryzen, där ett enkelt processorbyte kan ge markanta prestandaförbättringar utan krav på moderkortsbyte.

Prismässigt tar de nya modellerna i Ryzen 5000-serien ett mindre kliv upp mot sina föregångares introduktionsnivåer, vilket vi tycker kan motiveras med det markanta prestandapåslaget mellan generationerna. Sen ska det dock sägas att Ryzen 3000-serien kommer att samexistera med nykomlingarna, och med de prissänkningar som skett under det senaste året kommer det finnas goda chanser att göra klipp där om man anser att prestandan räcker till för ens behov.

Sammanfattningsvis är Ryzen 5000 och arkitekturen Zen 3 en triumf för AMD. Företaget har stängt prestandagapet i spel mot Intel och tar därtill en stark dominerande position gällandes både flertrådad- och enkeltrådad prestanda. År 2017 hälsade vi AMD välkommen tillbaka till processormarknaden, och nu tre år senare kan vi hälsa dem välkomna tillbaka till den absoluta prestandatoppen.

AMD Ryzen 9 5950X

amd_ryzen_5000-25.jpg

Det nya flaggskeppet i Ryzen 5000-serien är ett prestandamonster utan dess like. Med 16 kärnor och 32 trådar tuggar sig Ryzen 9 5950X genom flertrådade laster som en kung samtidigt som höga klockfrekvenser vid enkeltrådade scenarion ger modellen en klar fördel över Intels erbjudanden i konsumentklassen. Den som vill blanda nytta med nöje kan även se fram emot imponerande hög spelprestanda med denna processor.

Då det rör sig om ett flaggskepp är det inte helt oväntat den dyraste processorn i uppställningen. Av den anledningen skulle vi troligtvis råda de flesta att kika närmare på lillebror Ryzen 9 5900X, då prestandan som erbjuds där känns fullt tillräcklig för merparten. För den som är i behov av det ökade kärnantalet och kan tänka sig punga ut de extra tusenlapparna är dock Ryzen 9 5950X utan tvekan en processor i toppklass.

AMD Ryzen 9 5950X är en processor i toppklass med imponerande prestanda över hela brädet

Fördelar

  • Klassledande flertrådig prestanda

  • Enkeltrådig prestanda i toppklass

  • Spelprestanda i toppklass

  • Klassledande plattform

  • Klassledande effektivitet

Nackdelar

  • Ryzen 9 5900X känns som ett mer prisvärt alternativ för de flesta

  • Ingen kompatibilitet med X470/B450 vid lanseringen

Pris vid publicering: 8 890 kronor inklusive moms

AMD Ryzen 9 5900X

amd_ryzen_5000-24.jpg

Den starkast lysande stjärnan i AMD:s nya uppställning stavas Ryzen 9 5900X. Denna processor erbjuder bäst förhållande sett till pris per kärna och kan utan problem tackla tunga flertrådade laster med imponerande resultat. Med marginellt lägre klockfrekvenser än flaggskeppet hålls även prestandan vid enkeltrådade scenarion på riktig höga nivåer samtidigt som den lämpar sig alldeles utmärkt för spel med siktet på hög bildfrekvens.

Modellen känns som ett perfekt val för den som vill bygga ett ruskigt högpresterande system till vintern och kanske även matcha denna med någon av höstens nylanserade grafikkort i prestandaklassen. Kort och gott, en processor i den absoluta toppklassen.

Oavsett om det gäller produktivitet- eller spelprestanda är Ryzen 9 5900X en processor i toppklass

Fördelar

  • Extrem flertrådig prestanda

  • Enkeltrådig prestanda i toppklass

  • Spelprestanda i toppklass

  • Klassledande plattform

  • Klassledande effektivitet

Nackdelar

  • Ingen kompatibilitet med X470/B450 vid lanseringen

Pris vid publicering: 6 090 kronor inklusive moms