Effektmätning

Energiåtgång är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

För processordelen snappas det högsta stabila toppvärdet upp efter en minuts körning dels under rendering med Blender, dels under videokodning i Handbrake. Det innebär att processorerna utsätts för hög belastning, utan att det handlar om artificiellt uppskruvade nivåer.

Likt vad vi såg med det två tidigare testade modellerna ur AMD:s Ryzen 7000-serie ger den uppskruvade effektbudgeten utslag i mätningarna för testsystemet i flera olika scenarion. Vid belastning över alla trådar slår Ryzen 9 7900X i sin värmegräns rätt omgående och når tillsammans med luftkylaren vi använder oss av inte hela vägen upp till sin maximala PPT. Trots det är även detta en effekttörstig processor och vi mäter 80 W högre effektuttag i Blender ställt mot föregångaren.

Ryzen 5 7600X är även den betydligt mer krävande än sin föregångare och når ett effektuttag på 205 W under Blender-renderingen, vilket är ett ordentligt kliv upp från föregående generation. Närmare bestämt visar mätningen en ökning på 65 W i Blender och 60 W i Handbrake. Ryzen 5 7600X blir däremot inte värmebegränsad lika snabbt och pendlar oftast mellan 89 och 95 °C vid belastning över alla trådar.

Energieffektivitet

En fördel med Blender ställt mot videokodning i Handbrake är att siffrorna är betydligt stabilare under hela testrundan. Det innebär möjlighet att experimentera med andra typer av presentationer, till exempel hur mycket energi som totalt går åt för att rita upp scenen.

För tabellen nedan plockar redaktionen renderingstiden respektive effektmätningen från deltestet med Blender. Ett schablonavdrag på 20 watt görs från samtliga plattformar – mellan tummen och pekfingret motsvarande Geforce RTX 3090-kortet vid vila.

Då samtliga av de testade "Rocket Lake"-processorerna drar betydligt mer effekt under arbetslastens första 56 sekunder är det missvisande att använda ovanstående effektmätningar rakt av som mall för uträkningen av energieffektiviteten. Med anledning av detta har vi räknat in det ökade effektpåslaget för de påverkade modellerna under scenens första 56 sekunder.

När vi tar oss en titt på totala energiåtgången uppenbarar sig två rätt olika perspektiv. Ryzen 9 7900X är helt klart väldigt effekttörstig, men den är inte mycket mindre effektiv i standardutförande än 9 5900X – tvärtom är den faktiskt marginellt bättre. Förbättringarna i flertrådad prestanda resulterar i ett bra resultat och en placering högt upp i tabellen.

För lillebror 5 7600X är det inte ett lika smickrande resultat och energiåtgången är nästan motsvarande Intels mycket törstiga Core i9-12900K. Den tar visserligen sig igenom testet snabbare än sin föregångare, men det ökade effektuttaget försämrar effektiviteten avsevärt.