PBO, Eco-läget och undervoltning

När vi testade Ryzen 9 7950X och 7 7700X upptäcktes det rätt tidigt i testprocessen det nya beteendet hos Precision Boost 2 (PBO) resulterar i att processorn nästan omedelbart blir värmebegränsad. Med det i åtanke bedömdes en sida dedikerad för överklockning som svårmotiverat, eftersom det i våra tidiga försök med Precision Boost Overdrive tillsammans med en AIO-kylare i princip inte gjorde någon som helst skillnad i prestanda.

Med resultaten från förra recensionen färskt i minnet och begränsat med tid väljer vi att helt enkelt stryka den dedikerade sidan för upplåst strömbudget i den här recensionen. Resultaten var precis som sist identiska jämfört med stock-inställningarna, med skillnaden att den här gången dessutom bjöd på nästintill identisk strömförbrukning.

Ryzen7000-35.jpg

Istället begränsar vi testerna till enbart Ryzen 9 7900X, som först testats i standardläge. Processorn ställs sedan mot sig själv med PBO aktiverat med moderkortets gränser implementerade, i 65 W Eco-läge samt i undervoltat läge.

Eco-läget är en funktion som AMD tryckt på väldigt hårt som en metod för att demonstrera hur energieffektiv den nya Zen 4-arkitekturen kan vara, något som kunde bekräftas i recensionen av Ryzen 9 7950X. Det nya flaggskeppet kunde i många fall trumfa förra generationens toppmodell Ryzen 9 5950X – även när den begränsades till ett TDP-värde på 65 W.

Ryzen7000-118.jpg

Vi väljer att även genomföra en undervoltning på Ryzen 9 7900X, för att kunna nå en given frekvens vid en lägre spänning och på så vis kunna gå ner i temperatur och låta PBO-algoritmen få lite mer spelrum. Undervoltning fungerar kortfattat genom att med manuella inställningar sänka spänningen för varje angiven frekvensnivå i den förinställda kurvan i moderkortets BIOS. Metoden har blivit allt vanligare desto strömtörstigare och varmare komponenterna blivit, särskilt när de till följd av det blir väldigt begränsade av höga temperaturer.

Vid enkeltrådad belastning är skillnaden inte enorm, men det går ändå att se en högre poäng både för processorn i undervoltat läge och när den är begränsad till 65 W. Vid 65 W finns det fortfarande tillräckligt utrymme för en kärna att nå sin maximala frekvens och det är väntat med en poängen i samma spann som i standardutförande.

I flertrådad belastning märks det direkt att den 10 °C lägre maxtemperaturen tillåter boost-algoritmen att skruva upp prestandan och det blir ett lyft på 400 poäng ställt mot standardtestet. Precision Boost Overdrive bidrar inte med särskilt mycket extra prestanda och poängen är istället lite lägre än standard. Eco-läget hamnar inte helt oväntat sist i tabellen. Precis som Ryzen 9 7950X lyckas även 9 7900X prestera bättre än sin föregångare 9 5900X.

I Blender sker en förbättring när processorn undervoltas, med marginellt kortare renderingstid än i standardutförande eller med Precision Boost Overdrive aktiverat. Eco-läget resulterar även det i en helt klart godkänd tid och vid en väldigt låg temperatur.

Trenden fortsätter i testerna för allmän prestanda, där enkeltrådad prestanda är nästan identisk över hela spektrumet, men förändras med förväntad magnitud när vi går över till flertrådat. Att det enbart skiljer cirka 14 procent i flertrådad prestanda i Geekbench är onekligen en fjäder i hatten för AMD.

Även i 7-Zips komprimeringstest är skillnaden mellan toppen och botten relativt liten, däremot växer den sig något större i uppackningstestet där det är ungefär 25 procent upp till toppen.

I videokodning fortsätter det på utstakad väg och den undervoltade processorn tar en ledarställning i både Handbrake och Da Vinci Resolve. Det ska tilläggas att det är med knappa marginaler, men det är ändå en märkbar förbättring. Det är fortsatt imponerande resultat för 65-wattsläget och Ryzen 9 7900X presterar mycket väl även vid ett såpass strypt TDP-värde.

När vi testar spelande i 720p stämmer resultaten väl in vid vad vi väntat oss, nämligen mycket liten skillnad mellan de tre översta placeringarna och den TDP-strypta processorn på fjärde plats med en liten marginal. Det är mycket imponerande att det trots begränsad upplösning och med processor som flaskhals är så pass liten skillnad mellan de olika lägena.

I 1080p blir skillnaden som väntat ännu mindre, eftersom grafikkortet tar över en större del av lasten. I båda de testade spelen är skillnaden i princip icke-existerande och det får ses som en stor seger för Eco-läget – särskilt när det tas i beaktande att den är betydligt strömsnålare och går svalare.

Till slut är vi framme vid effektmätningen, där det inte går att göra annat än konstatera att det är fortsatt imponerande siffror för Eco-läget. Med lite drygt 43 procent lägre effektuttag i Blender tappar processorn enbart 19 procent i prestanda. Även i undervoltat läge imponerar Ryzen 9 7900 X, som med 8 procent minskat effektuttag ger nästan 4 procent snabbare renderingstid. Det som kan tilläggas är att det finns utrymme att förbättra både effektuttag och prestandaökning givetvis ytterligare genom att finjustera kurvor och frekvenser i BIOS.