Sammanfattning

Med hela Ryzen 7000-serien testad lämnas undertecknad med väldigt blandade intryck. Det är fyra stycken väldigt bra processorer som uppfyller löften om förbättrad IPC, tydligt förbättrad flertrådad prestanda och väldigt god spelprestanda. Med ovan nämnda aspekter borde matchen vara färdigspelad och rekommendationen given, men det finns några saker som gör det mer komplicerat än så.

Ryzen7000-102.jpg

Samtidigt som AMD:s kliv över till den nya sockeln AM5 och en helt ny plattform ger fördelar som stöd för både PCI-Express 5.0 och DDR5 är kostnaden för plattformen hög, vilket gör en bedömning av prisvärdhet svårnavigerat. Om vi blickar tillbaka på testen av Ryzen 9 7950X och 7 7700X kvarstår flera av de orosmoln som beskrevs redan då.

Det är helt enkelt en minst sagt kostsam plattform, där det i skrivande stund endast finns moderkort med styrkretsarna X670 och X670E att tillgå. Det är visserligen enklare modeller med styrkretsarna B650 och B650E på gång, men för närvarande är varken lanseringsdatum eller svenska priser kända. Som grädde på moset tillkommer potentiellt dyra DDR5-minnen.

Det vi till slut landar i är de båda Ryzen 9-modellerna är de som är lättast att motivera i dagsläget – trots att de ligger högst i pris. Ryzen 9 7950X kammade hem högsta möjliga utmärkelse för att den trots priset är så pass dominant i sitt segment. Det gör den till en given rekommendation för användare som är ute efter den absolut bästa flertrådade prestandan som finns tillgänglig. För 7 7700X var det svårare, eftersom priset i relation till konkurrenterna gör att den blir svårmotiverad för den som inte nödvändigtvis behöver alla funktioner som den nya plattformen erbjuder.

Ryzen7000-101.jpg

Bedömer vi Ryzen 9 7900X och 5 7600X på samma grunder kommer vi slutligen fram till att Ryzen 9 7900X är en riktigt kompetent processor som erbjuder mycket god spel- och flertrådad prestanda, på samma eller högre nivå än vad Intels dyrare Core i9-12900KS presterar. Ryzen 5 7600X å andra sidan presterar överlag lika eller något sämre än Intels nuvarande mellanklassare Core i5 12600K – men till ett högre pris.

När det sedan läggs samman med prisläget för plattformen i helhet, åtminstone i dagsläget, förloras den prisvärdhet som Ryzen 5-produkterna brukar förknippas med. Den svenska kronkursen är ingenting som AMD kan råda över, men det är trots det en faktor som absolut måste tas med i helhetsbedömningen. Blickar vi framåt är lanseringen av Intels Core 13000-serie "Raptor Lake" nära förestående. Därtill ska AMD utöka Ryzen 7000-serien med 3D V-Cache-modeller framöver, som med största sannolikhet ger fler mycket intressanta spelare i kategorin spelprestanda.

AMD Ryzen 9 7900X

Ryzen7000-86.jpg

AMD Ryzen 9 7900X erbjuder användaren kraftigt förbättrad prestanda ställt mot sin föregångare i alla testade arbetslaster. Prestandan är bättre eller jämförbar med dyrare processorer från konkurrenten Intel.

Likt övriga processorer i Ryzen 7000-serien reagerar den väl på undervoltning och det går att pressa ut mer prestanda med relativt lite handpåläggning. Tillsammans med Eco-läget ger det möjlighet för användaren att anpassa processorn efter användningsområde förhållandevis fritt. Ska processorn köras med standardinställningar i ett konventionellt chassi rekommenderas en AIO-kylare, eftersom processorns opportunistiska boost-algoritm gärna pressar upp temperaturen till 95 °C.

Den svaga kronkursen har jagat upp priset på Ryzen 7000-serien, men för den som är ute efter en modern plattform och prestanda i toppklass är Ryzen 9 7900X ett väldigt bra alternativ.

AMD Ryzen 9 7900X ger utmärkt prestanda i spel och flertrådade laster

Fördelar

  • Utmärkt flertrådad prestanda

  • Ordentligt förbättrad enkeltrådad prestanda

  • Mycket god spelprestanda

  • Modern plattform

Nackdelar

  • Strömtörstig i standardutförande

  • Högt instegspris för plattformen

Pris vid publicering: 7 499 kronor inklusive moms.

AMD Ryzen 5 7600X

Ryzen7000-87.jpg

Ryzen 5 7600X har likt sina syskon i Ryzen 7000-serien fått ordentliga lyft i alla testade arbetslaster, i linje med vad AMD utlovat. En ordentlig ökning i IPC och bra enkeltrådad prestanda sällskapas av riktigt bra spelprestanda.

Där skon klämmer och det som i dagsläget gör Ryzen 5 7600X svår att rekommendera är dels högt lanseringspris i Sverige, dels kostnaden för plattformen i nuläget. I grunden är Ryzen 5 7600X en riktigt kompetent processor i mellanklassen, men som i dagsläget hämmas av ett högt pris, hård konkurrens och en dyr plattform och därför väljer vi att inte dela ut någon utmärkelse.

Fördelar

  • Bättre flertrådad prestanda än föregångaren

  • Bra enkeltrådad prestanda

  • Bra spelprestanda

  • Modern plattform

Nackdelar

  • Dyrare och ibland långsammare än närmsta konkurrent

  • Högt instegspris för plattformen

Pris vid publicering: 4 099 kronor inklusive moms.