Ger inställningar som påverkar färgerna och deras karaktär. Notera att Game Color-reglaget är ytterligare ett reglage som påverkar färger. De olika Game Mode-lägena påverkar också färgåtergivningen.
LowBlue Mode (LowBlue-Läge)
Funktionen dämpar nivån av blått ljus i bilden och det finns fyra nivåer utöver off som inte påverkar ljuset. Multimedia, Internet, Office och Reading gör alla skärmen mindre blå. Detta uppfattas av ögat som att skärmen blir gulare, men detta ”varmare” ljus kan också upplevas som mer behagligt, särskilt på kvällar.
Ifall skärmen upplevs som för stark för ögonen bör man i första hand sänka Brightness-reglaget. Detta så att skärmen helt enkelt skickar ut mindre ljus då detta är vad som oftast är grundproblemet med moderna och ljusstarka skärmar.
Vad skärmen gör rent praktiskt är att den gör vitbalansen mindre blå och alltså låter grönt och rött dominera allt mer över vitbalansen. Gult är blandningen av rött och grönt och därför upplevs skärmen som gulare när skärmen används. Detta påverkar också färgåtergivningen och är alltså en mindre lämplig åtgärd för dig som behöver ha kontroll över färgåtergivningen.
Color Temp (Färg)
Detta reglage påverkar skärmens vitbalans, alltså hur rött, grönt och blått blandas för att ögat ska uppleva det som vitt. Målet är D65 som är standarden för vitbalans inom all färgstandard som normalt används på skärm, exempelvis sRGB-standarden och HDTV-standarden Rec.709 som sRGB bygger på.
D65 baseras på dagsljus vid mulet väder och har en färgtemperatur om 6 504 Kelvin. Färgtemperaturer som är högre än 6 504 Kelvin domineras allt mer av blått och kallas därför för att den är kallare. Färgtemperatur under 6 504 Kelvin domineras av mer rött och kallas då varmare, trots att temperaturskalan säger det omvända. Color Temp-Reglaget har fem lägen:
Warm: Det som ligger närmast D65 på de flesta AOC-skärmar
Normal: Ger en mer blåturkos vitbalans
Cool: Ger en väldigt blå vitbalans
sRGB: Ger samma effekt som Warm, men låser vissa inställningar
User: Öppnar upp Red, Green, Blue-reglagen som låter dig kalibrera skärmens vitbalansen
Observera att det varierar en hel del från skärm till skärm vad som är närmast D65-standarden. Detta är från AG322QC4. Vinkeln till TN- och VA-paneler påverkar också ljuset som når dig och har också en effekt på hur vitbalansen upplevs.
DCB Mode och Demo
DCB står för Dynamic Color Boost och är precis vad det låter som. En funktion som adderar färg enligt ett schema. Full Enhance, Nature Skin, Green Field, Sky Blue och Auto Detect. Effekten är godtycklig och går ut på att förstärka befintliga färger. Ifall du är ute efter att återge färgerna som de är skapade bör DCB-funktionen undvikas helt och hållet.
DCB-funktionerna påverkar också tonkurvan som överlag bli ljusare. Därför kan faktiskt DCB Mode "Full Enhance" fungera som en variant av Shadow Control men utan att nivåerna klipper.
Använd Demo-funktionen som delar in bilden två halvor där den vänstra är DCB-påverkad och den högra halvan är opåverkad. Då kan du se effekten i praktiken.
Red, Green, Blue
Detta är reglagen som används för att justera och kalibrera skärmens vitbalans när Color Temp står på User-läge. Vid övriga Color Temp-lägen är de låsta. Dessa reglage justeras företrädesvis med hjälp av mätutrustning.
Observera att RGB-reglaget är ett reglage för att balansera hur rött, grönt och blått används för att alstra vitt i bilden. Red-reglaget är till exempel inte ett reglage som gör röda färger mer eller mindre röda. Vad det istället gör är att reglera hur mycket rött ljus som ska användas för återge alla nyanser som innehåller rött i någon form. Det vill säga alla färger förutom renaste grön, blå och cyan.
Upplever du till exempel att ansikten ser för röda ut kommer ett sänkt Red-reglage framför allt gör hela bilden mindre röd. Vilket för ögat är samma sak som att göra bilden mer turkos. Ifall du upplever enstaka färger som fel, för starka eller för svaga, kan det förklaras av att reglage som Game Color är ändrat. Men också de olika Game mode-inställningarna påverkar olika färger godtyckligt.