DVI är en gammal typ av anslutning som är på väg bort. HDMI och DVI fungerar ihop utan särskilt utrustning, så länge du håller dig inom 1 920 × 1 200 pixlar och 60 Hz. Högre frekvens och större pixelmatriser än så kräver DVI-DL, Dual Link, men det finns inget enkelt sätt att koppla ihop sådan utrustning med varianter som annars saknar just DVI-DL.
Då DVI är en 20 år gammal teknik som aldrig förnyats bör man så långt som möjligt undvika DVI Dual Link för nya skärmar och grafikkort. Det kan fungera idag, men kanske inte imorgon.
DVI och HDMI använder samma signalöverföring (TMDS) och du kan därför koppla HDMI till DVI åt båda hållen då det är samma signal.
Kopplar du DVI till något annan sorts anslutning är du som grundregel begränsad till 1 920 × 1 200 pixlar och max 60 Hz som standard. Detta är de cirka 5 Gbps, som är gränsen med DVI Single Link.
Funktioner likt adaptiv synk och HDR fungerar normalt inte över DVI.
Du kan koppla en skärm med DVI-anslutning och Single Link-hastighet till ett grafikkort med Displayport. Men du kan inte (på rimligt sätt) gå från DVI ut från datorn till Displayport i skärmen.
Äldre spelskärmar med 1 920 × 1 080/144 Hz, vilka kräver DVI-DL för 144 Hz-kapacitet, kommer inte att fungera på något rimligt sätt utan att det finns just DVI-DL på grafikkortet.
Som regel är det få skärmar som tar emot mer än 60 Hz och 2 560 × 1 600 pixlar via DVI-DL.
Det finns (förstås) alltid undantag och ett fåtal skärmar kan köra högre bandbredd via DVI-kontakten. Tekniskt är det dock samma sak som att köra HDMI hela vägen. Då kan man få mer än 5 Gbps bandbredd över DVI utan att använda Dual Link-funktionen. Detta kräver att skärmen och grafikkortet har kretsar som orkar dessa bandbredder över Single Link DVI eller HDMI.