I Samsungs relativt breda utbud av enheter med stöd hittar vi många välkända tillverkare och mängder av produkter att välja på till vårt smarta hem. Tänk på att alltid välja enheter med omsorg och kolla alltid kompabilitetsmatrisen innan ett inköp!
Undrar du vilka enheter som officiellt stöds av Smartthings? Besök Samsungs sida
Klicka på "Kompatibla produkter" och sedan på knappen "Enheter som stöds" för att se ett bibliotek av enheter.
Samsung Smartthings Hub V3
Det första vi behöver göra är att addera Samsungs Smartthings-hubben till vårt system. Tryck på plustecknet upp i höger hörn, lägg till enhet och välj sedan att skanna QR-koden (kräver access till kamera i enheten), eller välj enhet manuellt.
En snabb guide glider oss igenom invigningsprocessen. När du valt Wifi eller Ethernet, anslutit elkabeln så är det bara att vänta på att handskakningen ska slutföras. I samma led kommer hubben automatiskt hämta senaste mjukvaran, om den tillåts ansluta till internet.
Jag vill ha bättre koll på mitt smarta hem och har därför ett eget nätverk, med eget VLAN och brandväggsregler. Det här begränsar vad mina enheter får prata med och vilka enheter som får komma åt mitt smarta hem. Det är inget krav för att komma igång, men har du möjlighet att sätta upp det här redan innan du börjar bygga ditt smarta hem. Då har du sparat en hel del tid om vi jämför mot att implementera det senare.
Upprepa processen för respektive enhet du vill lägga till i hubben.
Samsung Smartthings Multipurpose Sensor V3
Frågar du mig så är det här Samsungs mest lyckade smarta hem-pryl. Prismässigt ligger den bra till sett till dess multifunktionalitet och användningsområde. För under 300 kronor får du en sensor som läser av magnetkontakt, temperatur, vibration och har en inbyggt 3-axlad gyro. Det här gör att vi kan övervaka allt från dörröppningar, inomhustemperaturer, brevlådeinkast och larm av olika slag.
Du kan exempelvis skapa ett flöde där vi sätter sensorn på kylskåpets insida och magnet på dörrsidan. Du kan då trigga ett flöde som exempelvis efter ett visst klockslag triggar en notifiering som meddelar: "Pass på, någon är vid kylskåpet och tar den sista chokladkakebiten före dig!" (hatar när det händer).
Det är ett praktiskt flöde om du har en sambo eller barn som är lite för glada att springa och småäta i kylen! Har vi en kamera som stöds uppsatt i närheten av kylen, går det även skicka med en bild av chokladkaketjuven i samma flöde.
Du kan också skapa ett flöde med fördröjningar, där du triggar på att om magnetkontakten står som öppen i exempelvis fem minuter, så skickas en notifiering om att kylskåpsdörren står öppen. Samtidigt får du temperaturövervakning, vilket kan användas för att skapa ett flöde där vi kan ange att skicka notifieringen om kylskåpet når över en viss temperatur.
Med inbyggd temperatursensor ökar användningsområdet och minskar den totala kostnaden för sensorer i hemmet. Exempelvis om vill du hålla kolla på temperaturen i varje rum, för att kunna styra dina smarta termostater individuellt. Du får då på köpet även en sensor som sätts vid dörröppningen, perfekt för att exempelvis tända en lampa i hallen om barnen stiger upp på natten och öppnar dörren.
I tonåren är det här ett perfekt sätt att hålla reda på om otygen smyger ut om nätterna när du gått och lagt dig, i tron om att de sover i sina rum.
Vidare kan sensorn användas för att sättas på ett brevinkast för notifiering när posten kommit med hjälp av vibrationssensorn. Ett annat användningsområde skulle kunna vara till släpet som står på garageuppfarten, som larmar vid vibration – men givetvis under förutsättningen att huset är larmat.
Sensorn har även en speciell inställning för användning till garageport, som hittas under enhetens inställningar. Värt att tänka på är att om du aktiverar funktionen, inaktiveras magnetkontakten. Istället börjar sensorns öppet-/stängt-indikation baseras på gyrots positionering. Stängt läge visas när sensorn är i vertikalt läge, medan den visas som öppen i horisontellt.
Samsung Smartthings Motion Sensor V3
En rörelsesensor kan användas både för att automatisera och i övervaknings scenarion. Ett bra val om du exempelvis vill tända lampor i en trapp, eller i en hall när någon bara går förbi.
Samsung rörelsesensor har under de veckor jag testat den varit riktigt vass och alltid reagerat på rörelse. Det här är något som kan vara ett problem hos vissa andra tillverkare.
Jag gillar att Samsungs modell, likt Philips Hue, bygger på ett fäste av magnetism och med en rundad kula. Det här gör att det lättare går att placera sensorn och vinkla den efter behov. Tyvärr får enheten ett minus då fästet bara kan fästas med den medföljande 3M tejpen. Jag vill gärna inte göra större åverkan på tapeter eller tak än nödvändigt och vill gärna kunna skruva fast saker.
Du får även en inbyggd temperatursensor på köpet och jag gillar att Samsung tänkt steget längre. Företaget erbjuder kunden en besparing, utan att behöva betala mer, för fler användningsområden. Faktum är att sensorn är billigare än många andra tillverkares modeller när den kvalar in med prislappen cirka 270 kronor.
Samsung har även byggt in möjligheten att kunna ändra larmstatus, exempelvis om ingen rörelsesensor känt av rörelser under ett utsatt antal minuter. Det kan vara användbart i scenarion där du automatiserar processen med larmhantering.
Samsung Smartthings Outlet (Type F) V3
Företagets strömplugg är nätt och tar upp precis så mycket plats att det går att sätta en till bredvid den första. Pluggen klarar av som mest 2 300 W i resistiv last. Det här passar till exempelvis golv och sänglampor där alternativet till att byta ut lampan i armaturen mot ett smart dito inte finns. Eller varför inte till kaffebryggaren för att starta den från sängen, antingen via en tryckknapp eller mobiltelefonen.
Samsungs modell är något högljudd när det kommer till strömbrytning, vilket kan uppleva som störande för en del personer. Jag tycker ljudnivån vägs upp av att strömpluggen har energimätning, vilket också kan användas i automatiseringsavseende.
I följande scenario startar jag mobilladdaren varje kväll med en tryckknappning, för att vara aktiv i fyra timmar framåt. Jag har dock satt ett villkor att om strömpluggen går under 1 watt i förbrukning skall den stängas av. Det här bygger jag med hjälp av automatiseringar i Smartthings.
Du bör ej ansluta motoriserade föremål med högre effekt till den här strömpluggen. Då en högre induktiv last skulle kunna orsaka att pluggen i bästa fall går sönder, men i värsta fall orsaka en brand.