LG – samma lika med vissa ändringar

tab_3_LG_2022-tabell.png
tab_3_Hisense_2023.png
tab_3_TCL_2023.png
tab_3_Sony_2023-tabell.png
tab_4_Samsung_2023-tabell.png
tab_3_Philips_2023-tabell.png
tab_3_Panasonic_2023-tabell.png

LG fortsatte 2023 ha specifika nyheter på OLED-sidan samt en liten utvidgning och förskjutning nedåt av LCD-utbudet i QNED-serien. Basutbudet i UR-serien är i princip oförändrat mot tidigare års UQ och UP med ett undantag i UR91-modellen. Sammanfattningen för 2023 i korthet:

  • OLED-utbudet är sig likt med C3 som mainstream-modellen, B3 som något enklare-men-i-grunden-lika-bra-bild och G3 som den mer påkostade modellen.

  • Ljusstarkare OLED G3 från optisk förstärkning via MLA-filter, Micro Lens Array, som från LG:s sida går under beteckningen Brightness Booster Max för storlekarna upp till 77 tum. Aktuellt för framför allt G3-modellen men också 8K-modellen Z3 i 77 tum. Notera att C3 och B3 inte har detta filter.

  • eARC/ARC hanterar nu komplexa DTS-ljudpå OLED och flera QNED-modeller likt QNED8-serien. Även enkel DTS via optisk utgång. Gäller ej de enklare modellerna.

  • Ny modellserie M3 som är en lyxmodell där det används en trådlös överföring till själva TV:n. Se den som en glorifierad G3. Finns även i 97-tum.

  • A3-modellen säljs för närvarande inte Norden. A-serien är 60 Hz-varianter och är inte på något sätt bättre än B- och C-varianten. Endast färre finesser för lite lägre pris. A-serien är främst (eller var) intressant som ett sätt att få toppklasskvalitet till ett lägre pris för dig som inte behöver 4K/120 Hz

  • Inga QNED9-modeller i Sverige, likt QNED99 (8K) i 2023-utförande. Dessa säljs i utvalda länder.

  • QNED-serien får en enklare mellanklassmodell QNED75

  • UR91 är en slimmad och mer avancerad modell än övriga UR-modeller

  • QMS, Quick Media Switching på 2023 OLED-modellerna för att kunna ändra upplösning och format utan att synka om bildsignalen mot kompatibla QMS-källor, likt Apple TV 4K (2022).

  • Nvidia G-Sync Compatible och AMD Freesync Premium för OLED B3, C3 och G3. AMD-certifiering även på 4K/120-kapabla QNED-modelller

  • WebOS23 på 2023-modeller med mer anpassningsbart gränssnitt

  • Likt tidigare år får några 86-tums LCD-modeller från de enklare serierna steget bättre bildprocessor, 4K/120 med VRR och i några fall även högre specificerad local dimming.

2022 eller 2023: B2, C2, G2 mot B3, C3 och G3?

I fråga om bildkvalitet är den väldigt liten skillnad i praktiken mellan 2022- och 2023-modellerna. Undantaget är då G3-modellen upp till och med 77 tum som får MLA-filtret och därför är mycket ljusstarkare vilket inte alltid är en fördel, se djupa texten om G3-modellen. I övrigt är det i fråga om bilden på samma nivå mellan förra årets och årets modeller för egentligen det mesta i LG-utbudet. Du kan ofta spara pengar på en 2022-modell i den mån de finns kvar.

_DTS_X.png

Däremot skiljer sig växlingen av DTS-ljud via optisk och eARC/ARC som inte fanns på 2022-modellerna men nu är här på 2023-modellerna. För den med separat ljudsystem med hög kvalitet kan den skillnaden vara extra viktig och göra att 2023-modellerna är det intressanta.

Klicka för mer information

Skillnaden mellan α9, α7 och α5-processorn

Ständigt diskuterad är skillnaderna mellan LG:s processorer vilken då kallas alpha (α) och finns i flera generationer och versioner. För 2023-modeller är det sjätte generationen vilket betyder att dess funktioner är något utökade mot föregående 2022-modeller, som alltså har femte generationen.

alpha-processor.jpg

Det viktigaste först: processorns variant och generation säger ingenting om bildkvaliteten utan sådant avgörs av panelen och den tekniska förmågan hos själva TV:n som helhet. Att OLED C3 eller B3 är mycket bättre TV-apparater än en UR-modellerna handlar väldigt lite om skillnaderna mellan α9-, α7- och α5-processorn.

De mest kapabla LG-modellerna har en mer avancerad processor och de enklare modellerna har en enklare processor. Du väljer egentligen aldrig mellan processor utan det handlar om skillnader mellan produkterna som helhet. Processorn är en ganska liten detalj i sammanhanget.

  • OLED C3, G3, M3, Z3: α9

  • OLED B3: α7

  • QNED8: α7

  • QNED7, UR-serien: α5

  • UR9 och UR8 i 86 tum: α7

Minimal betydelse för kvalitetsmaterial

Alpha-processorn spelar ingen större roll när du tittar på kvalitetsmaterial, streaming i 1080p, 4K, Blu-ray, spelar spel eller på andra sätt använder kvalitetskällor. Dess funktion handlar om maskintränad bearbetning och kallas ”AI-tjänst” i menyerna. Dess effekt är godtycklig på ett sätt man eventuellt kan uppskatta för sämre källor, likt bild från inbyggda TV-mottagaren.

LG_AI-tjanst.jpg

De konkreta inställningarna som de ser ut på OLED C3 med α9 Gen6-processor. Detta är en global inställning och tyvärr inte knuten till individuella bildlägena. Vilket är besvärande då man kan vilja använda funktionerna och dess uppskalning med sämre källor, samtidigt som man vill undvika dem med kvalitetskällor.

Effekterna är främst en godtycklig ändring av kantskärpa, uppskalning samt även tone mapping i HDR. Det påverkar också ljudet i de inbyggda högtalarna på motsvarande sätt där α9 Gen6-processorn ska ha ett ”virtuell 9.1.2”-ljud. Du kan stänga av dessa funktioner och enbart välja att låta exempelvis ljudet processas men inte bilden.

Nivån på maskinträningen skiljer sig

Skillnaden mellan α9, α7 och α5 handlar främst om hur många scenarion som algoritmerna är tränade mot. α9 skiljer på fler scenarion och bildkaraktärer likt ”nyheter”, ”action” och ”sport” jämfört med α7-processorn. Den enklare α5-processorn främst är en generell processning.

Allt detta är alltså endast relevant om du planerar att använda funktionerna till att börja med. Vilket man inte alltid vill eftersom effekten är just godtycklig. Det kan bli ganska så märklig påverkan på kvalitetskällor likt 4K-material. AI-processning av ljud kan också vara meningslöst om du redan har ett kvalificerat ljudsystem.

Visa mer
LG_fjarrar.jpg

Gyrostyrda Magic Remote i mitten är standard på majoriteten modeller.

LG_OLED.jpg

OLED C3 – det enkla och trygga valet

LG:s C-serie är en av världens mest sålda TV-apparater med miljoner användare vid det här laget. Dess användning och funktioner är vida kända, testade och beprövade. Det går att finna information om i princip allt runt den modellen.

LG_OLED_C3_produkt.png

OLED C3 är standard-modellen med ”OLED evo” och därmed senaste paneltillverkningen. C3 är den modell man först tittar på och sedan funderar om G3-modellen är mer passande eller om man ska spara någon tusenlapp på B3-modellen. Här har du ”allt” som kan tänkas med LG:s OLED-modeller där endast G3-modeller överträffar med ljusstyrka och design. 4 av 4 HDMI är 4K/120-kapabla.

Modellen finns även i 42, 48 och 83 tum och täcker därmed in alla storlekar, sånär som den exotiskt stora (och dyra) 97-tum som endast nås via M3-modellen för 2023. 42-tummaren är något ljussvagare som följd av mindre panel. Varje pixel är helt enkelt mindre och kan inte lysa exakt lika starkt som pixlarna i de större panelerna.

LG_sido_C3_65.jpg

Kontakterna på C3

Det är i fråga om bildkvalitet och panel inga förändringar mot 2022. Däremot är chassit och stativet omgjort med andra materialval där baksidan är närmast som slags filtstruktur. 42-tummaren har istället stativfötter. 55, 65 och 77 tums C3 med bokstavskombinationen LC i den kompletta artikelbeteckningen har ett stativ med en bottenplatta som tillåter att man vrider TV:n. Färgen är en mörkgrå till nära svart nyans. Exakt nyans är svårt att avgöra från fotografier, likt den här bredvid, eftersom de främst baseras på kameraexponering och ljussättningen vid fototillfället.

Klicka för mer information

De olika C-varianterna, C34LA, C36LC etc.

För dig som verkligen vill grotta ned dig i detaljerna finns däremot skillnader inom C3-utbudet som historiskt har utlöst akuta FOMO-reaktioner, fear of missing out för funktioner man kanske aldrig kommer använda. Ni som strävar efter att maximera allt och prompt få det senaste kan behöva uppmärksamma detta.

Det handlar om internationellt uppmärksammade skillnader kring sådant som Wifi 5 eller Wifi 6. Men också kanske mindre betydande skillnader likt den exakta nyansen av mörkgrått på baksidan samt ifall stativet kan roteras eller inte. I fråga om praktisk bildkvalitet och allmänn funktion är det däremot inga skillnader mellan dessa modeller. Det skiljer sig på dessa alternativ:

  • Exakt nyans på baksidan som är det något ljusare Titanium Gray eller den något mörkare Essence Graphite. Jag har dock inte funnit någon konsekvens med vilken beteckning som är vad. Notera att många bilder på nätet kan se väldigt ljusa eller väldigt mörka ut. Detta har inte alltid koppling till själva nyansen utan varierar med kamerans exponering och hur ljuset faller på TV:n. Dra inga slutsatser baserat på enskilda bilder.

  • Bokstaven C indikerar att stativets bottenplatta tillåter viss rotation/vridning av TV:n och finns på 55, 65, och 77 tum.

  • Vissa modeller har Wifi 6 och andra har Wifi5. Har ingen betydelse för själva TV:ns funktion och streaming men kan vara betydande den som optimerar sitt hemmanätverk. Notera att G3, M3 och Z3 har Wifi 6 medan B3 använder Wifi5. Det finns för närvarande ingen nordisk C3-modell med Wifi 6.

  • WiSA, trådlöst 2.1-ljud till kompatibla system, främst med påkostade ljudprodukter verkar så långt jag kan se vara standard på alla C3-modeller detta år, även på G3, M3 och Z3. Finns ej på B3.

  • NFC-koppling för mobiltelefon och kontroll via app. Listas av LG, men tas inte upp i detalj någonstans. Idén är att kunna gå fram till TV:n med mobilen och para ihop dem snabbt och enkelt.

De fyra första kombinationerna märkta med (*) är de modeller som säljs av nordiska butiker. De andra kombinationerna kan förekomma internationellt och även leta sig fram till svenska butiker, särskilt webbutiker.

C3-Beteckning

Vridbar

Wifi6

WiSA

NFC

*C34LA

*C35LA

*C36LA

*C36LC

C31LA

C32LA

C37LA

C38LA

C39LA

C32LB

C35LB

C38LB

C39LC

Visa mer

B3 är en något enklare och något äldre teknik

LG_OLED_B3_produkt.png

OLED B3 är den enklare modellen och finns främst för att ge ett något mer prispressat alternativ. LG räknar inte modellen till ”OLED evo” och B3:s paneler ska baseras på en äldre tillverkningsprocess som inte finns i annat än 55, 65 och 77 tum. Skillnaden i bildkvalitet är däremot minimal. På pappret något lägre ljusstyrka men det är för liten skillnad för att vara avgörande.

Största skillnaden är att B3 har två 4K/120-kapabla HDMI istället för fyra. Designen är svart plast och konstruktionen är av äldre snitt som är flera kilo tyngre än C3. Dessutom är kontakterna på baksidan delvis riktade bakåt vilket riskerar göra B3 sämre för vägghängning. Samt då den ständigt diskuterade skillnaden mellan α7-processorn istället för α9 hos C3. Som avsnitten ovanför om Alpha-processorn beskriver har detta ingen eller minimal betydelse om du främst tittar på kvalitetskällor.

Klicka för mer information

Evig fråga: B3 eller C3?

Båda modellerna åstadkommer i grund och botten samma resultat med bilden. Resten är mest detaljer som faller under smaksak, likt designen, eller kanske bonusfinesser för C3 likt utförligare AI-funktioner från α9-processorn. C3 finns i fler storlekar och enbart där kanske valet redan är genomfört. På pappret har C3 gnuttan högre ljusstyrka men skillnaden är för liten för att få avgörande betydelse.

Detta gäller för övrigt när du jämför B2 mot C3 och B3 mot C2. Det är ganska lika mellan 2022- och 2023-modeller i fråga om bildkvalitet, särskilt om du ända inte tänkt köra maximal ljusstyrka i ett mörkare rum. Däremot finns det andra aspekter som kan vara viktiga, likt den nämnda hanteringen av DTS-ljudet via eARC/ARC på 2023-modeller.

LG_sido_B3_vs_C3.jpg

B3-modellen har flera kontakter, bland annat nätverk, optiskt ljud samt enstaka USB och HDMI, vilka är riktade rakt bakåt och därmed potentiellt sämre för väggmontering. C3 har istället alla kontakter riktade på vänster kortsida med TV:n sedd framifrån. Det vill säga åt höger på bilden ovan.

Den kanske mest kritiska skillnaden på tekniskt plan är att B3 endast har två HDMI med 4K/120-kapacitet där en av dem används för eARC. C3 har fyra fullt kapabla HDMI. Detta är då endast betydande om du planerar att använda flera 4K/120-källor likt fler än en konsoler, en PC och kanske förstärkare via eARC på samma gång. C3 kan även kalibreras mer exakt via interna LUT-system vilket är starkt nischad men kanske kritisk användbar finess för specifik situation.

Dessa skillnader kan samtidigt vara helt ointressanta tekniska funktioner för någon med andra önskemål krav. Här finns två sätt att hantera situationen:

  • Pragmatisk med funktionerna: Väljer du C3 kommer du få alla funktioner och finesser som LG erbjuder med 2023-utbudet. Därmed slipper du oroa dig för att du valde ”fel” TV. Den där extra tusenlappen eller vad det nu kostade kommer du snart glömma bort. Kanske redan till nästan lön. C3 är därför det FOMO-säkra alternativet. Du vet att du en gång för alltid valde den tekniskt lite mer kapabla modellen.

  • Pragmatiskt med pengarna: Du kommer med B3 kunna spara någon tusenlapp eller fler om vi utgår från vad genomsnittspriserna berättar. Eftersom bildkvalitet och funktion i grunden är på samma nivå kommer du med B3 spara lite pengar för vad som fortfarande är en OLED på toppklassnivå.

Visa mer

OLED G3 är ljusstarkare från MLA-filter (ej 83 tum)

OLED G3 skiljer sig på främst två sätt från C3 och B3. Dels själva Gallery-designen där TV:n är byggd för att hängas på väggen. Dels bildtekniken där den viktiga skillnaden att OLED-panelen har effektivare kylning och för 2023 även ett MLA-filter, Micro Lens Array, som optiska samlar ljuset från pixlarna och ger uppemot 80 procent högre ljusflöde jämfört med C3. Samma panel men alltså mer ljus på optisk väg. MLA-filtret finns däremot inte på 83-tummaren då tillverkningen av filtret inte kan göras så pass stort.

LG_OLED_G3_on-the-wall.jpg

Eftersom den högre ljusstyrkan kommer från ett fastmonterat optiskt filter är det inte högre risk för inbränningar. Snarare det omvända då G-modellerna som regel har en något effektivare kylning. Skulle du vara orolig för inbränningar har G3-serien en femårig garanti mot inbränningar. MLA-Filtret kan göra sig påmind om det kommer starkt ljus på panelen då det blir en slags rödspräcklig hinna. Detta syns inte när TV:n är på och sänder ut sitt eget ljus.

Klicka för mer information

Mer ljusstyrka gör G3 till en vardagsrumsmodell

En mindre uppmärksammat förbehåll med den högre ljusstyrkan är att G3-modellerna med MLA-filter är väldigt ljusstarka överlag där jag mäter toppar över 600 nits i SDR och över 1 300 nits i HDR. En C3-modell når runt 350 respektive 850 nits i samma jämförelser.

G3 har därför mer muskler i ett vardagsrum men är fortfarande inte fri från ABL-förfarandet jämfört med C3-modellen. Vid mycket ljusa bilder är skillnaden inte lika drastisk. Däremot märks det vid HDR att G3-modellen kan lyfta fram kontrastintrycket på ett sätt som C3 inte kan. G3-modellen har därför mer att ge i förhållande till QD-OLED-modellerna i fråga om just kontrastintryck. MLA-filter löser däremot inte problemet med att WOLED blandar in vitt ljus vid starka färger och når därför inte samma mättnadsgrad vid HDR.

Den G3:a jag testat kunde däremot inte riktigt justeras ned till mörka nivåer under 200 nits utan att den tappar i dynamiskt omfång. Reglagen bottnar och i det läget är bilden överlag sämre med färre möjliga nyanser. Är du ute efter en OLED till din biogrotta är C3-modellen betydligt mer tacksam att justeras ned till milda ljusnivåer.

LG_OLED_G3_baksida.png

G3-modellen har inget medföljande bordstativ utan det följer med ett väggfäste som kan svänga ut panelen från väggen så att det enklare ska gå att nå kontakterna. Sladdarna kan ledas genom kanaler som du sätter bakom lister för att få så lite utrymme som möjligt mellan vägg och TV.

Den andra stora skillnaden mot C3-modellen är den mer praktiska och designmässiga. G står för ”Gallery”. Modellen är ca 25 mm tunn och inkluderar ett väggfäste som kan svänga ut för att komma åt kablar. G3 är byggd för att hänga slimmad, tätt och nära väggen. Bordstativ ingår inte och vill man ha LG:s eget stativ kostar det runt 2000 kronor beroende på storleken på panelen. Det finns fortfarande VESA-fästen på baksidan för valfria stativ. En annan tekniskt nischad detalj är att Wifi6 är standard på G3-modellen.

Visa mer
LG_sido_profiler.jpg

LG:s vanligaste modeller och deras profiler. G3 är den mest slimmade modellen tänkt att hänga på vägg följt av C3. Före enklare modeller finns QNED81/82 och UR91 som slimmade modeller. B3, UR8 och UR7 har kontakter riktade bakåt, något de övriga undviker.

Klicka för mer information

Z3 och M3 – 8K respektive trådlös 4K-lyxmodell

LG_OLED_M3_signature.png

För den som vill ha 8K och är förberedd på sexsiffriga belopp finns 8K-modellerna Z3 i 77 och 88 tum där 88-tummaren kommer med sitt eget massiva bänkstativ. Prisnivåerna brukar vara kring 140 000 respektive 280 000 kronor.

Kanske något mer intressant om priset är mindre viktigt är M3-modellen som använder trådlös överföring, Zero Connect, till själva TV:n. Panelen behöver fortfarande ström men du slipper dra HDMI-sladdar till och från en bänk. Väggfäste ingår och modellen är likt G3 tänkt att vara dikt an mot väggen. M3 använder 4K-paneler.

LG_OLED_M3_zero_kontakter.jpg

Zero Connect-boxens kontakter till M3-modellen

Den trådlösa överföringen är smart och robust (jag har lekt runt med den) och klarar statiska situationer extremt bra så länge det är fri sikt, inklusive att studsa mot väggar och golv. Dynamiska situationer, säg mingelfest mellan sändare och panelen, kan ge korta avbrott.

I övrigt är M3 den enda modellen för 2023 som är i storleken 97 tum och har ett listpris på 300 000 kronor. Finns även i 83 och 77 tum för betydligt mindre om än sexsiffrigt eller nära sexsiffrigt. LG beskriver modellen som Brightness Booster Max men det är oklart ifall detta endast gäller 77-tummaren som är det största möjliga för MLA-filtret.

Visa mer
LG_LCD.jpg

Salig blandning av LCD-modeller

QNED i LG:s beteckning står för Quantum Dot Nanocell och använder kvantprickar i kombination med LG:s Nanocell-filter för högre färgmättnad. Kvantprickarna adderar önskvärt ljus och Nanocell-filtret dämpar icke-önskvärt ljus, likt gult och orange. I toppmodellerna kombineras detta med mini-LED för högre ljusstyrka. Enklare modeller har traditionella lysdioder. Det skiljer sig också på hur belysningen regleras:

  • Precision Dimming Pro+ är FALD med flest zoner (tusentals)

  • Precision Dimming Pro är FALD med fler zoner (förmodligen hundratals)

  • Precision Dimming är FALD med färre zoner (förmodligen runt hundra)

  • Dimming Pro är kantbaserad local dimming, vanligtvis i kolumner

För 2023-utbudet är det endast Precision Dimming och enklaste Dimming Pro som används på QNED-modellerna. Kantbaserad local dimming är ovanligt idag på TV-apparater och i stort endast LG som har den funktionen kvar.

Antalet Zoner specificeras normalt inte och varierar dessutom med storleken på panelen eftersom själva lysdioderna typiskt är fasta i sin storlek och struktur. För 86 tum Precision Dimming Pro+ på 8K-modellen NANO99 för 2021 har LG tidigare nämnt att det är 2500 zoner vilket jag själv observerat då FALD går ganska tätt mot bildinnehållet. Detta snarare än att tända i större sjok som det blir med färre zoner. Tyvärr är det inga modeller med de bästa varianterna från 2023 som säljs i Sverige.

Det ska annars säga att skillnaden inte är enorm då LG generellt använder IPS-paneler med modeller vilka får local dimming. Även om dimming-funktionen hjälper har IPS-teknik generellt svårare med svärta vilket kan bli särskilt synligt i mörka rum. Endast ett fåtal av LG:s LCD-modeller har historiskt har varit starka på kontrast och förmågan att släcka ned sitt eget ljus, till exempel QNED9-modellerna från tidigare år. För 2023 finns inga QNED9-modeller lanserade i norden.

QNED86 – de facto LCD-toppklass för 2023

LG_OLED_QNED86_produkt.png

QNED86 blir effektivt toppmodellen med LCD-panel och har mini-LED samt Precision Dimming-FALD:en. Modellen är därför på sätt och vis enklare än tidigare års QNED90/91-modeller och lär därför inte nå samma ljusstyrka. En modell för mer blandat användning i vardagsrum då den ända har en tillräcklig ljusstyrka och får hjälp med kontrastförhållandet från dess FALD.

4K/120 Hz med AMD Freesync-certifierad VRR ingår. α7 Gen6 4K-processorn används. Modellen kallas även QNED85 och QNED87 i andra länder om du söker mer info och tester. Observera att dessa tre beteckning förekommer även på 2022 och 2021-modeller. Se text längre ned om detta.

QNED81/82 – mellanklass med local dimming i kanten

LG_OLED_QNED81-82_produkt.png

QNED81/82 är enklare och finns där främst för sin slimmade design. Den byter FALD:en mot ”Dimming Pro” och alltså kantbaserad local dimming. Därför är det heller ingen mini-LED och som följd en mer modest ljusstyrka. Modellen behåller α7 Gen6 4K-processorn och 4K/120 Hz-kapaciteten med VRR. Tekniskt kapabel mellanklass.

Notera att 50-tummaren kan vara en VA-panel. 86-tummaren får även den bättre FALD:en från QNED86-serien fast kommer då jämfört med 86-tums QNED86 sakna Mini-LED-belysningen och därmed inte erbjuda samma ljusstyrka.

Det som skiljer QNED81 mot QNED82 är skillnad i nyansen på stativet samt vilka kanaler som säljer den. Oklart om exakt skillnad dock är ”traditionen” från LG är att den lägre siffran har den ljusare nyansen.

QNED75 ersätter NANO8-serien

LG_OLED_QNED75_produkt.png

QNED75 är den förenklade versionen med Dimming Pro, alltså kantbaserad local dimming, offrar spelfunktionerna för 60 Hz-panel samt något mindre färgomfång, kallad ”QNED Color” där de större modellerna har ”QNED Color Pro”. Det är även den enklare α5 Gen6-processorn i modellen och Dolby Vision verkar saknas. Vad som också är en vit fläck på kartan är ifall DTS fungerar över eARC/ARC.

Det finns alltså inte mycket som är känt eller testat om modellen, utan det rimliga är att modellen är just en anpassning för dig som vill spara någon på priset och samtidig inte behöver spelfunktionerna. Modellen tar den tekniska placeringen som tidigare år fyllts av NANO8-modellerna. En detalj är att QNED75-modellen finns i 43 tum vilket kan göra den intressant om du söker en mindre TV i mellanklassen.

Notera att LG:s svenska sida kan ange QNED75-modeller har 4K/120. Detta stämmer inte med uppgifter från LG:s egen lansering eller med vad butiker presenterar.

Äldre QNED vilka fortfarande säljs

LG gör saker och ting extra röriga i detta segment då samma beteckning återkommer år efter år. QNED-modellerna från 2022 och även 2021 i en del fall kan listas under samma beteckning. Ibland är det oklart vilken som butikerna säljer och den förvirringen har pågått ett par år.

LG_stativ_QNED_2022-23.jpg

Samma beteckningar kan förekomma på 2023- och 2022-modeller. Även om de bildmässigt är jämförbara kan det blir förvirrande. Bilden visar 2023-modellerna och de 2022-modeller de ersätter.

Klicka för mer information

Så ser man skillnad på QNED 2022 mot 2023

Några kännetecken för en QNED-modeller från 2023 är som följer:

  • 2023-modeller använder sjätte generationens alpha-processor, exempelvis ”α7 Gen6 4K”

  • 2022-modeller har femte generationen processor ”α7 Gen5 4K”

  • Grafiken inklistrad i produktbilden säger ofta 2022 eller 2023 (doh!) men det finns också produktbilder utan årsangivelse och det förekommer 2023-bilder på 2022-modeller.

  • 2023-modellerna har typiskt en stativplatta där QNED75 har stativfötter

  • 2022-modellerna vanligtvis ett halvmånestativ. Skillnaden mellan modellerna är nyansen på stativet. Den lägre siffran har oftast en lite mörkare nyans.

Notera att det ur bildtekniskt synpunkt inte finns något bekräftat om att 2023-modellerna skulle vara påtagligt bättre eller kraftfullare på något sätt. Ur den bildtekniska synvinkeln är det därför rimligen lite sak samma vad du väljer. Låt plånboken styra.

QNED91 från 2022

LG:s nordiska webbsida listar även en QNED91 med grafik som om den vore ny 2023. Specifikationen är dock med femte generationens α7 Gen5 4K-processor och WebOS22, alltså 2022-elektronik. Annars är QNED90/91 från början en modell från 2021, ganska ljusstark sådan dessutom, vilket gör det hela ännu mer förvirrande.

Tittar vi på själva formen är QNED91-modellen mer slimmad och har halvmåneformad stativ jämfört med QNED86. Värd att nämna eftersom du kan stöta på den i prissökningar. Produkter likt dessa kan också leta sig fram senare till reor och kampanjer i mer etablerade butiker. 86-tummaren har dessutom bättre local dimming med Pro+-varianten.

Visa mer

UR91 – upprycket till mellanklass

LG_OLED_UR91_produkt.png

UR91-serien (även UR90 internationellt) är lite av en mittemellanprodukt för 2023 då den har en kantbaserad local dimming som kan hjälpa till med kontrast. Det är också något högre ljusstyrka än typiskt för LG:s övriga UR-utbud där tester pekar på över 300 nits.

Modellen är slimmad och kan ses som ett billigare alternativ till QNED81/82 med halvmånestativ. Åtminstone bör UR91-modellen kosta mindre än QNED81/82 eftersom den är tekniskt enklare, likt skillnaden på 4K/120 Hz-kapacitet samt att UR91 använder α5-processorn istället för α7 hos QNED81/82.

Är priserna snarlika finns inget som talar för att välja UR91 framför QNED-modellen. Troligtvis erbjuder inte UR91 samma nivå av ljusstyrka och färgomfång som QNED81/82. Lika troligt är att den skillnaden som finns runt färg och ljusstyrka inte är drastisk men märkbar om man jämför modellerna sida vid sida.

Annars är det typiskt just enklare mellanklass med 60 Hz-panel och inga anmärkningsvärda detaljer. Mest ovanligheten med local dimming på den här nivån. Poängen är mycket av modellens slimmade form och för vägghängning är det heller inga kontakter som sitter riktade bakåt.

Guide_strecket.png
LG_basklass.jpg

Basklassen är förstås basklassen med enkla modeller som fyller de grundläggande behoven. LG:s modeller, särskilt i UR7-serien tenderar att vara plastiga men hålla god grundläggande nivå på bildkvaliteten. Samtliga UR-modeller använder α5-processorn, en skillnad mot tidigare år de dessa modeller haft enklare bildprocessor.

Generellt håller LG:s basklass något lägre ljusstyrka. Snarare över 250 nits än 300 nits. Vilket inte är någon drastisk skillnad på det hela stora. Behöver du mera ljus behöver du mycket mer ljus för att det ska vara praktisk skillnad. Då behöver du QNED-modellerna.

Likt andra basklasser är det en mischmasch av paneler och du vet inte alltid vad du får. Även om LG själva tillverkar IPS-paneler är det inte alls självklart att LG:s egna paneler används.

LG_stativ_UR7.jpg

UR7-serien är olika skillnader på nyansen på stativfötterna. UR73 har däremot en annan design.

LG_stativ_UR80.jpg

UR80 använder stativfötter.

LG_stativ_UR81.jpg

UR81 har halvmånestativ finns även som en 4K/120-kapabel 86-tummare.

LG_stativ_UR91.jpg

UR91 delar mycket av designen med QNED81/82 och skiljer sig även tekniskt från övriga UR-modeller.

UR8- och UR7-serien

LG_OLED_UR74_produkt.png

UR80/81 är de renodlade basklassmodellerna tillsammans med UR7-serien. Modellerna är överlag av en plastigare design och har kontakter på baksidan vilka är riktade rakt bakåt vilket försvårar vägghängning. Typiskt är dessa kontakter en HDMI, en USB, nätverk och optiskt ljud ut. 60 Hz-paneler förutom 86-tums UR81. UR80 använder stativfötter. UR81 använder halvmånestativ.

UR7-serien ska främst betraktas som prispressning. Största skillnaden är att UR7 saknar Magic Remote-fjärrkontrollen och använder istället en klassisk knappfjärrkontroll. UR7-serien generellt använder stativfötter.

  • UR91 ingår i LG:s enklaste serie men erbjuder lite mer tekniskt finputsning mot UR8- och UR7-modellerna. Se högre upp.

  • 86-tums UR81 och UR91 har bättre specar: 4K/120 med VRR samt α7 Gen6-processorn. Denna ändring gäller inte för 86 tum UR7-modeller.

  • UR78, UR76 och UR74: skillnader på exakt nyans på stativ och ram samt då vilka kanaler som säljer dem. Dessa skillnader – eller icke-skillnader är en upprepning från hur det varit tidigare år.

  • UR73: skiljer sig på en annan konstruktion på själva chassit vilket kan tyda på annan tillverkning. Oklart hur och vad fast med tanke på att UR73 generellt startar på lägre priser är ett rimligt antagande att den skillnaden märks någonstans Troligtvis mest en fråga om finish hos produkten snarare än något drastiskt avgörande runt bildkvalitet.

Notera att alla varianter inte finns i alla storlekar. En butikskedja kan välja en viss UR7-variant och endast ta den modellen i exempelvis 55 och 65 tum medan en annan kedja tar en annan UR7-variant men andra storlekar.

LG_baksida_UR91.jpg

UR91 är slimmad och kontakterna krockar inte med väggen.

LG_baksida_UR81-74.jpg

UR8 och UR7 är tjockare i formen och har kontakter riktade bakåt.

LG_baksida_UR73.jpg

UR73 har annan form på chassit och är troligtvis plastigare. Kontakter bakåt.

NANO-serien från 2022 säljs fortfarande. Se den främst som en basklass eller i bästa fall enkel mellanklass med tonvikt på designen, mer metall och mindre plast. Det är ett vettigt alternativ till UR8 och särskilt UR7-modellerna om du finner en NANO-modell för snarlik prislapp.

Observera att modellerna globalt presenteras som exempelvis UR78 där det lokalt kan vara UR7800, en komplett beteckning likt UR78006LK men också mer specifika sifferkombinationer. Fortfarande samma TV-apparat med minimala skillnader på stativens nyans. Fast de kan alltså listas som olika modeller och därför riskera att missas i prisjämförelser.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi kalibrering, installation och bortforsling av din gamla TV. Välkommen!

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.