Hisense – erbjuder ljusstarka IPS/ADS

tab_3_Hisense_2023.png
tab_3_TCL_2023.png
tab_3_Sony_2023-tabell.png
tab_4_Samsung_2023-tabell.png
tab_3_Philips_2023-tabell.png
tab_3_Panasonic_2023-tabell.png
tab_3_LG_2022-tabell.png

Kinesiska Hisense tillverkar egna LCD-paneler via BOE Technology Group och är kända för ADS-panelen som återfinns i flera modeller. ADS, Advanced Super Dimension Switch, är en IPS-variant som har förhållandevis något högre panelkontrast, närmare 1200:1 – 1 500:1 där många andra IPS-paneltyper når 700–1 000:1.

När det kommer till TV-apparaterna kombinerar Hisense typiskt ADS-panelen ihop med FALD och mini-LED vilket ger ett alternativ någonstans mellan Samsungs och LG:s LCD-modeller i fråga om karaktären. Reflexfiltret på de bättre modellerna i U-serien dämpar rummet och reflexerna bra på ett sätt som vi inte ser hos många andra modeller med just IPS-teknik.

FALD:en hos Hisense är mer lik LG:s FALD med en diskret karaktär som inte varierar lika mycket i ljusnivåer som hos Samsungs modeller. Inte riktigt samma kontrastintryck men också en lugnare karaktär. Nischen för främst U7-serien och uppåt är därför hög ljusstyrka vid behov, generösa vinklar och en FALD som mer sällan avslöjar sig själv.

Klicka för mer information

Så känner du igen en ADS-panel

hisense_ADS.jpg

ADS-paneler är en form av IPS-teknik som skiljer sig från andra IPS-liknande patent (och de IPS som LG tillverkar) med hur den beter sig vinkel. ADS-panelerna har ofta lite högre grundkontrast men förändras mer i vinkel. IPS-paneler mäter ofta 700–900:1 i panelkontrast där ADS-panelerna når 1 000–1 200:1 och även högre. Inte höga siffror i sig men en relativ förbättring. VA-paneler når 2 500–6 000:1 men tappar mycket fortare i vinkel.

Förändringen kan närmast jämföras vid den ökända IPS glow-effekten där en ljus hinna kryper in över bilden i vinkel. På ADS kommer den ljusa hinnan däremot vävas ihop med återgivningen av skuggtoner. Panelen klipper nivåer i vinkel samtidigt som det blir en ljusare svärta. Där typiskt ”IPS Glow” är som en ljus hinna är ADS i vinkel mer som att hela bilden mjölkar ut.

Denna förändring i sidan är inte lika drastisk som ändringen från en VA-panel. Med ADS-panelen bleks heller inte färgerna lika mycket som en VA-panel. Likväl är det en distinkt typ av förändring i vinkel som åtminstone för mig avslöjar när det sitter en ADS-panel i TV:n.

Fotot visar detta med hur de lägsta videonivåerna försvinner och det är en generell dämpning hos skuggtoner. Detta skiljer sig från den typiska IPS-panelen där nivåerna som mest blir blåare i vinkeln fast är kvar på ungefär samma nivåer. Det skiljer sig också från den typiska VA-panelen där nivåerna lyfts till ljusare nivåer hela vägen så att bilden istället blir blekare. Fotot är från Philips ”The One” PUS8808 i 55 tum. Fotot är vitbalanserat efter TV:ns vitbalans, därav orange bakgrund. En intressant detalj är "glow"-hinnan faktiskt lyser ut reflexerna från rummet.

Visa mer

Hisense bildar tillsammans med TCL och Samsung vad de kallar QLED-Alliance och står för en stor del av tillverkning av QLED-paneler på andra varumärken. Ifall en modell med annat varumärke kommer med en QLED-panel är det rätt stor sannolikhet att det är en ADS-panel från BOE/Hisense i den modellen. Eller så är det en VA-panel från TCL men detta verkar ovanligare.

Liten nordisk närvaro men en stor 100-tummare

Hisense spelar en mycket större roll i Nordamerika än inom Europa. Därför kan man läsa mer information och djupare tester på Hisense modeller från just Nordamerika – inklusive hyllningar från amerikanska tech-influensers. Nordamerikanska modeller är delvis annorlunda än modeller från Hisense i Europa. Det är mer sammanträffanden. Europeiska modeller har till exempel ett eget operativsystem, kallat VIDAA, där amerikanska modeller kör Android. Vid CES-lanseringen 2023 menade dock Hisense att det ska blir mer globala modeller.

Hisense-topp.jpg

Hisense bygger också egna modeller med egen kunskap och egna idéer som mynnar ut i intressanta modeller. Till exempel gör de modeller under QLED-paraplyet med hög och rent mycket hög ljusstyrka, 1 500+ nits och ADS-panel. Dessa är intressanta alternativ till LG:s QNED-modeller. Notera att inte alla Hisense-modeller automatiskt kommer med en ADS-panel utan kan komma med VA-paneler också. I stort sett alla modeller utom enklaste A-modellerna har QLED-paneler, alltså färgfilter förstärkta med kvantprickar. Givetvis är det skillnad på QLED och QLED även här. E7-serien har rimligen inte samma färgomfång som U8-serien.

Hisense_100U7KQ.png

Hisense har med 100 tum U7KQ-modellen den största TV-modellen tillgänglig för svenska konsumenter.

Närvaron i Sverige är blygsam och försäljningen håller sig till Power, före detta Media Markt, i första hand. Detta kan komma att ändras i och med att Hisense verkar vilja etablera kontor i landet. Jag skrev för övrigt ungefär samma saker om Hisense i guiden för 2021.

hisense_U7K_fjarr.png

Jag testade en U8HQ-modell förra året men den verkar aldrig ha sålts i Sverige av någon i Sverige geografiskt placerad butik utan främst via webbutiker. Detta är alltså en ljusstark (1 500+ nits) TV med ADS-panel och en effektiv FALD med en kvalitetsnivå jämförbar med LG:s QNED8-modeller och Samsungs QN90 och QN85-modeller.

Hisense beteckningar följer ett mönster med 100U7KQ som exempel:

  • 100 är förstås 100 tum, storleken på TV:n

  • U står för ”ULED” som är Hisense beskrivning av mini-LED med FALD. Se nedan.

  • 7 står nivån på modellserien, högre innebär mer påkostad modell, typiskt då med nivån av ljusstyrka och förfining av FALD:en

  • K står för 2023-lansering där H är 2022 och G är 2021-modeller.

  • Q står för QLED. Modeller utan Q har enklare typer av paneler.

Hisense ger funktion för både Dolby Vision och HDR10+ hos alla modeller listade nedan. Panelerna som klarar 144 Hz har som regel AMD Freesync-certifiering. Modellerna som Hisense listar i Sverige för 2023 är som följer:

  • UX: 2 000+ nits mini-LED med 5 000+ FALD-zoner. Bättre reflexfilter. Mer avancerat högtalarsystem. 144 Hz.

  • U8K: 1 500+ nits mini-LED med 1 000+ FALD-zoner. 120 Hz-paneler med Freesync-certifiering. Den U8HQ (2022-modell) jag testade höll sina utlovade 1500+ nits. 144 Hz.

  • U7K: ca 1 000 nits mini-LED med uppemot 512 zoner FALD. 120 Hz-paneler på de flesta modeller. Listas som 43–75 tum men det finns alltså en 100-tummare. 144 Hz.

  • U6K: ca 600 nits mini-LED, up till 192 FALD-zoner. 60 Hz-paneler.

  • E7K PRO: Ej FALD eller mini-LED. Däremot 144 Hz-paneler.

  • E7K: Som Pro-varianten fast med 60 Hz-paneler

  • A7K: 60 Hz-panel, annat centerplacerat stativ.

  • A6K: Ej QLED. 60 Hz-panel. Typisk basklass.

Hisense-kontakter.jpg

Tyvärr saknas det exakt information om hur det skiljer sig mellan storlekar. 43-tummare har till exempel sällan exakt samma egenskaper som 75-tummare till exempel. Det kan också vara andra paneler än ADS i vissa modeller. Detta förekommer i nordamerikanska tester men är inte säkert det gäller Europeiska modeller trots samma beteckningar.

Hisense har två av fyra HDMI som bär 4K/120-kapacitet på HDMI 4 och HDMI 3 som också bär eARC/ARC. Nätverk och optiskt ljud ut samt en USB är riktade bakåt men i alla fall något försänkta. UX-modellen tycks ha alla kontakter riktade åt sidan. Fotot från den 2022-modell jag testade. G-modellerna är från 2021 och för den generationen saknar Hisense (åtminstone de europiska modellerna) kapacitet för 4K/120.

Notera att inte alla varianter och storlekar säljs i svenska butiker men att de flesta kan nås via webbutiker.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi kalibrering, installation och bortforsling av din gamla TV. Välkommen!

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.