SweClockers vinterdator 2023

Medan vi äntligen har lämnat den stora grafikkortskrisen bakom oss är dessvärre 2023 ett svagt ekonomiskt år, och speciellt för oss i Sverige. En svag krona i kombination med hög inflation ger ett märkbart påslag på datorkomponenternas priser ställt mot många andra regioner i världen, vilket sätter käppar i hjulen på den som försöker sy ihop ett nytt bygge till en specifik peng.

vinterdator_2023-4.jpg

För årets vinterdatorbygge har vi behövt navigera denna prisutveckling utan att för den delen tumma på kvalitetsnivån – något som oundvikligen driver upp prislappen ett snäpp. Målet med bygget är att ta fram en kompetent dator för allmänt bruk som därtill ska kunna hantera att driva de senaste spelen vid den fortfarande populära upplösningen 1440p. Därtill är ett av ledorden uppgraderingsbarhet, där det ska finnas möjlighet att bygga på och "växa" med den här datorn under många år framöver.

Komponentlista

Typ

Produkt

Cirkapris

Lägsta pris

CPU

AMD Ryzen 5 7600X

3 090 kronor

Processorkylare

Thermalright Peerless Assassin 120 SE

449 kronor

Moderkort

MSI MAG B650 Tomahawk Wifi

2 799 kronor

Minne

Kingston Fury Beast DDR5-6000 32 GB

1 699 kronor

Grafikkort (AMD)

AMD Radeon RX 7800 XT

~7 200 kronor

~7 200 kronor

Grafikkort (Nvidia)

Nvidia Geforce RTX 4070

~7 900 kronor

~7 900 kronor

SSD

Kingston Fury Renegade 1 TB

999 kronor

Chassi

Corsair 4000D Airflow

1 249 kronor

Nätaggregat

Asus TUF Gaming Gold 750 W

1 629 kronor

Totalt (ca):

19 100 kronor (AMD)
19 800 kronor (Nvidia)

Prisjakt-lista
Prisjakt-lista

Med komponentlistan i hand står det klart att detta är ett av de dyrare vinterdatorbyggena som redaktionen har knåpat ihop – om än något lägre än förra årets 1440p-inriktade system. Det är flera beståndsdelar som driver upp priset, men den största boven är utan tvekan grafikkortet, vilket i vanlig ordning står för en stor del av den totala kakan. Detta är dock ett nödvändigt ont för att uppnå fullgod spelprestanda vid upplösningen vi siktar på, då de billigare korten är mer lämpade för 1080p.

vinterdator_2023-13.jpg

AMD Ryzen 5 7600X

Både AMD och Intel har kompetenta processorplattformar under år 2023, med Ryzen 7000- respektive Core 14000-serierna. För Intels del har de dock nått vägs ände med sin sockel LGA 1700, och då vi strävar efter en uppgraderingsväg framöver blir helt enkelt AMD:s erbjudande mer attraktivt. Lyckligtvis har det röda laget en väldigt stark uppställning med modeller i varierande prisklasser ihop med en imponerande uppslutning bland moderkortstillverkarna för bolagets sockel AM5.

För årets bygge faller valet på den sexkärniga modellen Ryzen 5 7600X med arkitekturen Zen 4 under huven och klockfrekvenser på upp till 5,3 GHz. Vid recensionstillfället föll denna på målsnöret till följd av en för hög prislapp, men sedan dess har dock priset justerats ned med en tusenlapp, vilken placerar processorn på en högst rimlig nivå sett till sin prestanda på marknaden.

Test: AMD Ryzen 9 7900X och Ryzen 5 7600X

vinterdator_2023-16.jpg

Thermalright Peerless Assassin 120 SE

AMD Ryzen 5 7600X levereras utan någon processorkylare, och det har egentligen ingen betydelse för vår del då vi nästan alltid rekommenderar att man investerar i något mer kompetent på den fronten. Efter flera års trogen tjänst har det blivit dags att pensionera det återkommande kylarvalet Cooler Master Hyper 212 Black Edition från SweClockers vinterdator och istället är det den gamla entusiastfavoriten Thermalright som gör en stark comeback till årets bygge.

Thermalright har varit ganska osynliga de senaste åren på kylarmarknaden, men på senare tid har de presenterat en handfull imponerande produkter med aggressiv prissättning. En av dessa är Peerless Assassin 120 SE, vilket är en luftbaserad dubbeltornslösning med galet bra kylprestanda och enkel monteringsanordning för sin prislapp på knappt 500 kronor. Det finns helt enkelt inget som konkurrerar kylmässigt vid den här prislappen, och därför har den en naturlig plats i årets vinterdator.

Test: Thermalright Peerless Assassin 120 SE

vinterdator_2023-10.jpg

MSI MAG B650 Tomahawk Wifi

vinterdator_2023-11.jpg

Det bjuds på gott om anslutningsmöjligheter på baksidan.

Det är en mindre djungel när det kommer till moderkort för AMD:s sockel AM5, vilket är bra sett till de breda valmöjligheterna samtidigt som det är svårnavigerat sett till de breda valmöjligheterna. När man börjar räkna in pris i ekvationen blir det dock lite lättare att sålla, då vi kan plocka bort värstingmodellerna i X670E/X670-familjerna och istället kan fokusera på "mellanklassarna" i B650E samt B650. Här handlar det mycket om huruvida man värdesätter stödet för PCI Express 5.0 hos "E"-modellerna, vilket oftast också kommer med ett ganska saftigt prispåslag.

För redaktionens del väger inte fördelarna hos PCI Express 5.0 tillräckligt tungt sett till priset och därför faller valet på MSI:s populära modell MAG B650 Tomahawk Wifi. Moderkortet erbjuder en väl tilltagen strömförsörjning ihop med en bra layout och generös mängd fläktkontakter. På baksidan syns en imponerande mängd USB-portar, trådat nätverk över 2,5 Gbps Ethernet och därtill snabbt trådlöst nätverk över Wifi 6E för den som inte har möjlighet att dra kabel till datorn.

vinterdator_2023-14.jpg

Kingston Fury Beast DDR5-6000 32 GB

Minnesstandarden DDR5 hade en ganska skakig i start när den lanserades i samband med Intels "Alder Lake"-processorer. Kass tillgänglighet, skyhöga priser och ganska tama hastigheter gjorde att många helt enkelt satsade på den äldre DDR4-standarden till sina byggen. Lyckligtvis har situationen förbättrats enormt de senaste åren, och nu är det inga som helst problem att få tag på ett vettigt minnespaket med DDR5 till en rimlig peng.

Då 6 000 MT/s är en bra sweet spot sett till minneshastighet för AMD:s Ryzen 7000-processorer tog vi sikte på ett sådant paket från Kingston i form av Fury Beast DDR5-6000 på 32 GB. Det rör sig om lågprofilsminnen med rimliga latenser sett till sin prislapp utan några RGB-krusiduller som ryms bra under processorkylaren. Då vi sedan tidigare vet att de lirar bra med vårt moderkort kändes det därtill som ett säkert val för bygget.

vinterdator_2023-23.jpg

Geforce RTX 4070 eller Radeon RX 7800 XT, välj ett!

Både AMD och Nvidia har hunnit pumpa ut sina senaste uppställningar med grafikkort baserade på arkitekturerna RDNA 3 respektive Ada Lovelace, och priserna för dessa ligger något högre än vad vi är vana att se vid respektive prestandasegment. Att välja grafikkort är inte heller längre lika svart och vitt som det var tidigare, då det inte bara är ren rastreringsprestanda som ska tas i beaktning utan även specifika funktioner som kanske bara fungerar, eller fungerar bättre, på en viss tillverkares kort.

Med anledning av detta har vi valt att gå vägen att erbjuda en valmöjlighet mellan två olika grafikkort för årets vinterdator. På AMD-sidan ser vi Radeon RX 7800 XT, vilket vid en något lägre prislapp erbjuder något starkare rastreringsprestanda än konkurrenten Geforce RTX 4070 samt en större mängd grafikminne vid 16 GB – något som eventuellt kan visa sig vara mer framtidssäkert.

Med något svagare rastreringsprestanda är dock Geforce RTX 4070 betydligt mer kompetent när det kommer till nymodigheter som ray tracing, så om man är intresserad av den typen av ögongodis är Nvidias kort det bättre valet. Ovanpå det är uppskalningstekniker troligtvis något man kommer att behöva använda i någon grad framöver, och här är Nvidias DLSS fortfarande något vassare kvalitetsmässigt än AMD:s FSR i det avseendet.

Oavsett vilket kort man väljer håller vi det helt öppet vilken specifik modell som hamnar på inköpslistan. Varesig det handlar om referenskorten från AMD eller Nvidia alternativt någon partnermodell så svänger priserna rejält från vecka till vecka, så det är helt enkelt bäst att hålla utkik på vad som erbjuds och är på kampanj vid köptillfället.

Test: AMD Radeon RX 7800 XT
Test: Nvidia Geforce RTX 4070

vinterdator_2023-15.jpg

Kingston Fury Renegade 1 TB

Lagring utan plattor är den nya normen, och tur är väl då att priserna på SSD-lagring fortsätter att sjunka – även om vi nu tycks ha hittat botten med en uppgång att vänta under nästa år. Det låga priset gäller inte bara långsammare enheter, utan även snabbare sådana som kommunicerar över PCI Express 4.0 och kan erbjuda sekventiella läshastigheter på över 7 000 MB/s.

För årets vinterdator blir det en favorit i repris i form av Kingston Fury Renegade 1 TB. Detta är en av de mest populära PCI Express 4.0-enheterna just nu, och en enhet som används flitigt i SweClockers testlabb. Här erbjuds väldigt god lagringsprestanda till en bra pris i formfaktorn M.2 som tar plats direkt på moderkortet. En kapacitet på 1 TB får anses som en minimumnivå för ett nybygge i dagsläget, och den som har lite pengar över kan med fördel välja 2 TB-modellen – inte minst om den hamnar på kampanjnivåerna vi sett de senaste veckorna.

vinterdator_2023-17.jpg

Asus TUF Gaming Gold 750 W

Nätaggregatet är en komponent som många väljer att tumma på när de bygger en ny dator, och det är egentligen inte så konstigt då det är svårt att se värdet hos en påkostad enhet i form av exempelvis högre FPS eller andra prestandasiffror. Vi står dock fast vid att en dator i den här kalibern förtjänar en kompetent nätdel med god elektrisk prestanda, lätthanterliga kablar och en inte för aggressiv fläktkurva med semi-passiv drift. Ett bra nätaggregat är därtill något man ha kvar under många år och uppgraderingscykler – buy once, cry once helt enkelt.

För detta års bygge kände vi att det var dags att ta steget över till en enhet som är byggd enligt den förhållandevis färska ATX 3.0-standarden. ATX 3.0 medför striktare krav kring hur enheten hanterar transienter, eller strömspikar, vilket är väldigt vanligt förekommande med exempelvis högpresterande grafikkort. Enheten ska exempelvis klara att trycka ut dubbla effekten mot sin effektmärkning under korta stötar utan att lösa ut sin överströmsskydd (OCP). .

Medan övergången till ATX 3.0 har varit ganska trög, vilket troligtvis är ett resultat av den höga kostnaden att ta fram nya plattformar för standarden, börjar det dock sakta trilla ut enheter i handeln En av dessa objektet för vinterdatorn 2023 i form av Asus TUF Gaming Gold 750 W. Under skalet syns en färsk plattform från den kinesiska OEM-tillverkaren Great Wall med god elektrisk prestanda som levererar stabil spänningsreglering och hög verkningsgrad. Vidare syns en välslipad fläktkurva med semi-passiv drift och väldigt följsamma kablar som gör bygget ytterligare ett snäpp enklare.

vinterdator_2023-29.jpg

Corsair 4000D Airflow

vinterdator_2023-31.jpg

Gott om utrymme att växa inuti chassit med både fläktar och komponenter.

vinterdator_2023-28.jpg

Kabelhanteringen är enkel och snygg.

Även chassit är en beståndsdel som gärna hamnar i skymundan när många bygger en ny dator, det är ju trots allt bara en dum plåtlåda som ska husera komponenterna. Här resonerar vi dock på samma sätt som med nätaggregatet att det är en del som troligtvis kommer att hänga med under många kommande år och uppgraderingar, så varför inte satsa några kronor extra på något mer kvalitativt som därtill erbjuder en trevligare byggupplevelse och estetik?

Då vi haft goda erfarenheter med våra byggen inuti Corsairs 4000D Airflow så får det chassit göra en repris för årets vinterdator. Det rör sig om ett välbyggt miditower med fokus på högt luftflöde, där goda expansionsmöjligheter finns för såväl långa grafikkort (när ska de sluta växa?) som massvis med fläktar. Därtill finns det smidiga lösningar för att få till en städad kabeldragning samtidigt som det finns plats för flertalet enheter i formfaktorerna 2,5" och 3,5" om man vill bära över gammal lagring från ett tidigare bygge till den nya datorn.

Test: Corsair 4000D Airflow