De senaste månaderna har Microsofts utvecklare experimenterat med en ny funktion i Edge, som ingår i Canary-kanalen i Insider-programmet. Användare kan välja mellan att begränsa minnesanvändningen antingen hela tiden eller enbart när ett spel är igång, skriver Windows Latest.

Microsoft-Edge-RAM-limit.gif

Bild: Windows Latest

Först testade företaget ett reglage så att användaren fritt kan ställa in begränsningen mellan 1 GB och datorns totala mängd arbetsminne, men i den senaste versionen har de bytt till en rullgardinsmeny med fem alternativ: Ingen begränsning, minimal, medel, aggressiv eller mest aggressiv.

new-ram-presets-to-limit-ram-usage-in-Edge.jpg

Bild: Windows Latest

Webbläsare i allmänhet, och Chromiumbaserade webbläsare i synnerhet, är kända för att kunna glufsa i sig allt tillgängligt minne, så möjligheten att ställa in en begränsning så att andra program har lite att röra sig med utan att Windows behöver använda det virtuella minnet stup i ett är välkommen.

Windows Latest har även upptäckt en dold nyhet i Canary-byggen av Edge som ska göra programmet mer strömsnålt. När Windows 11:s strömsparläge är aktiverat kommer Edge också aktivera funktioner som minskar belastningen på datorn, som att dra ned på antalet animationer och effekter.