Läckaren Tweaktown påstår att Nvidias kommande Geforce RTX 5090-grafikkort kommer att förses med två 16-pin-kontakter på 600 W var, vilket teoretiskt sett ska låta grafikkortet dra upp till hela 1 200 W i strömförbrukning. Uppgifterna rapporteras av Techpowerup.

Genom att dela upp strömförbrukningen mellan två förväntade 12V-2×6-kontakterna med en kapacitet på 600 W kommer det att avlasta båda kablarna och förbättra deras långvarighet.

Att försörja grafikkortet med tillräckligt mycket ström innebär också att använda rätt nätaggregat. Eftersom kortet kommer att kräva två 16-pin-kontakter för tillräcklig strömförsörjning finns risken att äldre nätaggregat inte kommer att fungera.

De flesta nyare nätaggregat på marknaden, med antingen 3.0- eller 3.1-certifiering, har bara en 16-pin-kontakt samt två eller tre 8-pin-kontakter. Enligt Techpowerup är det sannolikt att en adapter, som konverterar två 8-pin-kontakter till en 16-pin, kommer att inkluderas med grafikkortet.

Tidigare har vi rapporterat att RTX 5090 kommer att ha den högsta klockfrekvensen hittills för en grafikkrets, på nästan 3 GHz. Vidare i ryktesväg kommer RTX 5090, tillsammans med andra modeller i 50-serien, inte att visas upp förrän 2025.