Mitt under pandemin sommaren 2020 släpptes Microsoft Flight Simulator och blev en omedelbar hit som hjälpte spelare som tvingades stanna hemma i nedstängda länder att bokstavligen ta sin tillflykt bland molnen. Microsoft har kontinuerligt släppt uppdateringar med nya flygplan, mer detaljerade områden runt flygplatser runt om i världen och annat, men nu är det dags för en ny utgåva av spelet.

Flight Simulator 2024 släpps 19 november, men redan nu har diverse webbplatser och Youtubekanaler publicerat förhandstittar på spelet. Uppdateringen som Microsoft anser är stor nog att ta betalt för innehåller bland annat en ny fysikmotor som drar full nytta av flerkärniga processorer, markeffekter som hjulspår i snö och gräs, ett planeringsverktyg för flygningar och nya spellägen (ett karriärläge och flygfototävlingar).

Microsoft Flight Simulator var redan ett krävande spel och när Microsoft nu avslöjar systemkraven på 2024 års upplaga är det uppenbart att förbättrad grafik och fysik tar ännu mer resurser i anspråk.

För att kunna spela i 4K-upplösning rekommenderar Microsoft minst en Ryzen 9 7900X eller Core i7-14700K med ett Radeon RX 7900XT eller Geforce RTX 4080 med 12 GB videominne. Datorn bör även ha 64 GB arbetsminne, mer än de allra flesta spel rekommenderar för maxade grafikinställningar. Som exempel uppmärksammades Alan Wake 2 för sina höga systemkrav när det släpptes 2023, men det klarar sig med 16 GB arbetsminne även med 4K-upplösning och raytracing. Cyperpunk 2077: Phantom Liberty rekommenderar 32 GB för att spela med maxinställningar.

Trots de saftiga kraven på processor och grafikkort har Microsoft lyckats sänka kravet på lagringsutrymme. Utvecklarna på Asobo har gjort om spelet så att själva grundspelet ”bara” tar upp 30 GB på disk och sedan de bitar som behövs och cachelagrar dem. Därför listar företaget 50 GB utrymme som minimikrav – 100 GB mindre än föregångaren. Men den som flyger på många olika platser och med många olika flygplan kommer så klart behöva mer utrymme.