Microsoft har gjort det knepigare att installera Windows 11 på datorer vars hårdvara inte når upp till de högt ställda kraven. Företaget stoppade exempelvis nyligen ett knep som enkelt kringgick hårdvarukraven genom att skriva in kommandot setup /product server i kommandotolken.

Med version 24H2 har Microsoft även börjat göra det svårt att uppdatera ett redan installerat system. En så kallad uppgradering på plats ställer samma krav på hårdvaran som en vanlig installation, och uppdateringen dyker inte upp i Windows Update på datorer som inte når upp till systemkraven.

Nu rapporterar Neowin att utvecklarna av Rufus, det populära programmet för att skapa installationsmedia för Windows, har släppt en ny betaversion som gör det enkelt att tvinga fram en uppgradering på plats från en tidigare version på en dator som till exempel saknar en TPM 2.0-modul. Absoluta systemkrav som en processor med Popcnt- och SSE4.2-instruktioner går dock inte att kringgå.

Rufus 4.6 Beta får även ett par andra ändringar, bland annat en som gör det lite lättare att använda lokalt konto. Lokala kontons lösenord måste normalt nollställas var 42:a dag. Det går att stänga av med verktyget lusrmgr.msc, men Rufus gör att användare slipper krångla med det.