Permalänk
Medlem

Idag tänkte jag testa brygga en Imperial stout för första gången. Kommer satsa på en rätt komplex maltbas.

Maltblandningen:
3,3 % rostat korn
4,4 % Special B
3,3 % chokladmalt
68,9 % pilsnermalt
8,9 % ljus karamellmalt 150
11,1 % ljus munchermalt

Sedan siktar jag på runt 60 IBU och 10 % alkohol
Kommer kasta i vaniljstång och kakaobönor de sista 5 min av koket
Sedan blir det att kasta i 50 g kakaobönor som "torrhumling".

Jäser med New World strong ale.

Lägger upp lite bilder under bryggdagen.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Denna tråden måste jag ju bara följa. Har precis gett mig in i ölbryggningens underbara värld (till min övriga familjs stora glädje i en redan innan lite för liten 4a med alldeles för litet kök). Ett riktigt bra hobbyval för min del, då en stor del av grejen är att vänta. Personlig utveckling, det kan man lugnt säga!

Brygger i en 30-litersgryta med BIAB än så länge. Har väll siktet inställt på ett bryggverk...men dra och bada vilka pengar alltså. Men har någon ett över som man vill bli av med, så hojta gärna till!

Just nu står en receptbryggning på "What does a gay horse eat" på kallkrasch för tappning imorgon, samt en egenkomponerad lager som står och göttar sig i kyl med tappning om någon vecka. Fruktansvärt roligt...men det börjar bli ett problem att jag har för mycket öl och för lite flaskor xD

Ni som kör tappning på fat, det verkar ju sjukt smidigt, men utöver det, vad har ni för för/nackdelar mot flasktappning? (Speak to me like i am five)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sviskon1:

Denna tråden måste jag ju bara följa. Har precis gett mig in i ölbryggningens underbara värld (till min övriga familjs stora glädje i en redan innan lite för liten 4a med alldeles för litet kök). Ett riktigt bra hobbyval för min del, då en stor del av grejen är att vänta. Personlig utveckling, det kan man lugnt säga!

Brygger i en 30-litersgryta med BIAB än så länge. Har väll siktet inställt på ett bryggverk...men dra och bada vilka pengar alltså. Men har någon ett över som man vill bli av med, så hojta gärna till!

Just nu står en receptbryggning på "What does a gay horse eat" på kallkrasch för tappning imorgon, samt en egenkomponerad lager som står och göttar sig i kyl med tappning om någon vecka. Fruktansvärt roligt...men det börjar bli ett problem att jag har för mycket öl och för lite flaskor xD

Ni som kör tappning på fat, det verkar ju sjukt smidigt, men utöver det, vad har ni för för/nackdelar mot flasktappning? (Speak to me like i am five)

Jag har nyligen kommit fram till att jag föredrar en blandning beroende på vad för öl jag gör, en öl som ska stå och dra sig, typ en quad jag har stående sedan ~6 månader sätter jag på flaska så det inte tar plats i frysen där jag har faten
Fördel med fat: enkelt, snabbt, hållbart (kan använda fatet hur länge som helst, det kommer inte gå sönder)
Nackdel med fat: dyrt första inköp jämfört med flaska, tar plats

Fördel med flaska: bra om du vill ha enklare möjlighet att ta med till vänner och bekanta, billigare uppstart
Nackdel med flaska: tar massor av tid i jämförelser, mycket jobb att flytta 50+ flaskor från punkt a till punkt b, sedan finns det alltid en risk att göra flaskbomber om man inte är försiktig

Välkommen till en kul hobby, har du frågor finns det folk här som har mycket svar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sviskon1:

Denna tråden måste jag ju bara följa. Har precis gett mig in i ölbryggningens underbara värld (till min övriga familjs stora glädje i en redan innan lite för liten 4a med alldeles för litet kök). Ett riktigt bra hobbyval för min del, då en stor del av grejen är att vänta. Personlig utveckling, det kan man lugnt säga!

Brygger i en 30-litersgryta med BIAB än så länge. Har väll siktet inställt på ett bryggverk...men dra och bada vilka pengar alltså. Men har någon ett över som man vill bli av med, så hojta gärna till!

Just nu står en receptbryggning på "What does a gay horse eat" på kallkrasch för tappning imorgon, samt en egenkomponerad lager som står och göttar sig i kyl med tappning om någon vecka. Fruktansvärt roligt...men det börjar bli ett problem att jag har för mycket öl och för lite flaskor xD

Ni som kör tappning på fat, det verkar ju sjukt smidigt, men utöver det, vad har ni för för/nackdelar mot flasktappning? (Speak to me like i am five)

Jag flaskade tidigare men flaskar nu enbart om jag ska tömma ett fat. Orkar verkligen inte palta med flaskor längre plus att CO2 halten är så osäker. Som processingenjör föredrar jag tydliga mätinstrument där jag kan se exakt tryck osv
Du har ju lite flax må jag säga för Kegland har precis börjat sälja fat i PET på 8 L. Smidiga att få in i kylen och billiga. Det är ett utmärkt sätt att testa om man vill fortsätta med fat. Tror de säljs på ölbryggning.se. För att köra med fat behöver du en regulator. Jag förespråkar en regulator med 2 klockor (manometrar) även om du kör med sodastreamflaskor då man kan se om flaskan är tom eller inte. Som jag sade tidigare vill jag inte gissa. Flaskor köper du med fördel på byggmax där en påfyllning kostar 29 kr och räcker till ca 60 L öl. Kom bara ihåg att du behöver en trapetzadapter för att köra sodastreamflaskor.

Den största fördelen med fat förutom att det är enklare, är att du får syrefri övertappning från jäskärlet. Jag har en fermzilla med pressure kit, så jag trycker helt sonika över min öl till fatet. Oxidation är ju ett rätt stort problem för vissa stilar, exempelvis NEIPA och IPA m fl.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

En salig blandning av malt.

Mäsk

Egen färsk humle från frysen. Chinook. Tillsätts sista 15 min.

Vaniljstång och kakaobönor tillsätts sista 5 min.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Tyvärr verkar det inte gått klockrent. Fick bara OG på 1,071. Det innebär att den landar runt 8-8,5 %. Kanske blir att vaska hela skiten

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

En bild från igår när jag pumpade över min stout till jäskärlet. Fick ut 10,5 L.

Jäsningen har startat. Luktar vanilj och choklad i källaren. 🍫

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sviskon1:

Brygger i en 30-litersgryta med BIAB än så länge. Har väll siktet inställt på ett bryggverk...men dra och bada vilka pengar alltså. Men har någon ett över som man vill bli av med, så hojta gärna till!

Mitt råd innan du vet om det är något du kommer att hålla på med långsiktigt är att fortsätta med BIAB ett tag innan du investerar i ett bryggverk. Jag var nog lite för ivrig att köpa ett, och brygger inte jätteofta längre, så hade klarat mig bra med BIAB.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Jag flaskade tidigare men flaskar nu enbart om jag ska tömma ett fat. Orkar verkligen inte palta med flaskor längre plus att CO2 halten är så osäker. Som processingenjör föredrar jag tydliga mätinstrument där jag kan se exakt tryck osv
Du har ju lite flax må jag säga för Kegland har precis börjat sälja fat i PET på 8 L. Smidiga att få in i kylen och billiga. Det är ett utmärkt sätt att testa om man vill fortsätta med fat. Tror de säljs på ölbryggning.se. För att köra med fat behöver du en regulator. Jag förespråkar en regulator med 2 klockor (manometrar) även om du kör med sodastreamflaskor då man kan se om flaskan är tom eller inte. Som jag sade tidigare vill jag inte gissa. Flaskor köper du med fördel på byggmax där en påfyllning kostar 29 kr och räcker till ca 60 L öl. Kom bara ihåg att du behöver en trapetzadapter för att köra sodastreamflaskor.

Den största fördelen med fat förutom att det är enklare, är att du får syrefri övertappning från jäskärlet. Jag har en fermzilla med pressure kit, så jag trycker helt sonika över min öl till fatet. Oxidation är ju ett rätt stort problem för vissa stilar, exempelvis NEIPA och IPA m fl.

Uuh, här verkar jag ha missat nått! Jag har fattat det som att det är framför allt lageröl som är känsliga som attan för syret, men det är tvärt om alen alltså?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vip8888:

Mitt råd innan du vet om det är något du kommer att hålla på med långsiktigt är att fortsätta med BIAB ett tag innan du investerar i ett bryggverk. Jag var nog lite för ivrig att köpa ett, och brygger inte jätteofta längre, så hade klarat mig bra med BIAB.

Klokt såklart, jag är väll fortfarande i "nyförälskelse"-fasen och vill köpa allt på en gång xD Det jag inte riktigt gillar med BIAB är att jag har svårt att ha riktig kontroll på temperaturen vid mäskning samt när jag värmer lakvatten. Har en gammal keramikspis, och det är så jäkla lätt att temperaturen drar iväg pga eftervärme. Hade man haft induktion eller gasspis föreställer jag mig att det är avsevärt mycket lättare.-

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

<Uppladdad bildlänk>
En bild från igår när jag pumpade över min stout till jäskärlet. Fick ut 10,5 L.
<Uppladdad bildlänk>
Jäsningen har startat. Luktar vanilj och choklad i källaren. 🍫

Haha ja jäklar, du verkar helt klart ha koll på grejera, snyggt! En annan är ju fortfarande på nivån "försök att inte tappa nått i jäshinken" xD

Permalänk
Medlem

Kan ju passa på att ställa en dum fråga när jag ändå är igång. Flaskade som sagt min första öl idag, och har sen ägnat mig åt det uppenbart roligaste med denna hobby: Disken! xD

Det jag framför allt oroar mig för är att jäshinken jag använt (klassisk PEHD- plasthink) fortfarande luktar Citra. Jag har har såklart diskat den så noga jag kunnat, samt låtit den stå fylld med varmt vatten och diskmedel i badkaret en timme. Men jag kan fortfarande känna en tydlig citrahumledoft i hinken. Kommer detta kontaminera varenda öl framöver, så jag ska avsätta hinken för Citra-öl (jag gillar visserligen citra...men hade ju kanske tänkt testa nått annat emellanåt xD), eller vad tror ni?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sviskon1:

Kan ju passa på att ställa en dum fråga när jag ändå är igång. Flaskade som sagt min första öl idag, och har sen ägnat mig åt det uppenbart roligaste med denna hobby: Disken! xD

Det jag framför allt oroar mig för är att jäshinken jag använt (klassisk PEHD- plasthink) fortfarande luktar Citra. Jag har har såklart diskat den så noga jag kunnat, samt låtit den stå fylld med varmt vatten och diskmedel i badkaret en timme. Men jag kan fortfarande känna en tydlig citrahumledoft i hinken. Kommer detta kontaminera varenda öl framöver, så jag ska avsätta hinken för Citra-öl (jag gillar visserligen citra...men hade ju kanske tänkt testa nått annat emellanåt xD), eller vad tror ni?

Nej finns ingen anledning. Du har väl behandlat hinken med Star San eller liknande? Hinken kommer dock lukta humle i evig tid. Inget fel med det. Om du gillar din nya hobby kan du överväga att köpa en fermzilla eller liknande. Det är lättare att hålla rena.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sviskon1:

Uuh, här verkar jag ha missat nått! Jag har fattat det som att det är framför allt lageröl som är känsliga som attan för syret, men det är tvärt om alen alltså?

Ja precis, därför tycker jag lager blir bäst om man ska flaska. Kanske skyddas den av svavlet den producerar?

Stavfel
Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Som synes verkar min stout i princip ha jäst klart över helgen. Helt sjukt, trodde verkligen inte det kunde gå så snabbt. Idag kastade jag i 50 g krossade kakaobönor. Nu får det stå och gotta till sig till söndag tänkte jag. Sedan ska jag ta ett hydrometerprov för att verifiera mätningen.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Tyvärr verkar det inte gått klockrent. Fick bara OG på 1,071. Det innebär att den landar runt 8-8,5 %. Kanske blir att vaska hela skiten

Det brukar behövas len del socker om man ska nå 10%.

Permalänk
Medlem
Skrivet av NoWin:

Det brukar behövas len del socker om man ska nå 10%.

Ja jag antar det. Men då blir ju även FG lågt vilket inte är fallet om det ska vara en äkta imperial stout

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Ja jag antar det. Men då blir ju även FG lågt vilket inte är fallet om det ska vara en äkta imperial stout

Du kan använda laktos eller annat ojäsbart socker för att höja FG eller annat ojäsbart socker kanske också mäska vid högre temperatur.

Permalänk
Medlem
Skrivet av NoWin:

Du kan använda laktos eller annat ojäsbart socker för att höja FG eller annat ojäsbart socker kanske också mäska vid högre temperatur.

Jo mäskprocessen har jag god koll på, så även hur temperatur påverkar produktionen av maltodextrin
Laktos ger ju en inte så angenäm sötma tycker jag, då är det nog bättre att tillsätta ren maltodextrin.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sviskon1:

Kan ju passa på att ställa en dum fråga när jag ändå är igång. Flaskade som sagt min första öl idag, och har sen ägnat mig åt det uppenbart roligaste med denna hobby: Disken! xD

Det jag framför allt oroar mig för är att jäshinken jag använt (klassisk PEHD- plasthink) fortfarande luktar Citra. Jag har har såklart diskat den så noga jag kunnat, samt låtit den stå fylld med varmt vatten och diskmedel i badkaret en timme. Men jag kan fortfarande känna en tydlig citrahumledoft i hinken. Kommer detta kontaminera varenda öl framöver, så jag ska avsätta hinken för Citra-öl (jag gillar visserligen citra...men hade ju kanske tänkt testa nått annat emellanåt xD), eller vad tror ni?

disktablett utan glansmedel i 24h sedan diska ur den

Visa signatur

E2160 @ 3,2 , scyte infinity, p35 ds3, 4gb corsair 800mhz, Sapphire 5850 1gb. Intel x-25 V 40gb, 1x western digital black. /laptop amd x2 2.2ghz 3gb 5730.

Permalänk
Medlem

Idag tryckte jag över min stout till fat. Slutade på 1.015. Men vilken doft! Kakaobönor, nymalet kaffe, lite karamellkola och sedan en ton av vanilj. Riktigt ljuvlig faktiskt. Ca 7,5 % stannade den på tillslut. Ser fram emot att testa denna nästa helg när den fått lite kolsyra.

Skulle jag göra den igen skulle jag nog som någon föreslog i tråden tillsätta lite socker. Då får man upp styrkan lite mer. Nu vet jag ju inte hur den smakar än, men man vill väl ändå nå 8 % tänker jag?

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Nu behöver jag lite tips och trix av er som är lite mer rutinerade, för att se om jag tänker rätt!

Gjorde ett kok i helgen, tanken är att det ska bli en relativt stark pale ale, med "Knäpp i hövvet"-mängder tropiska smaker, men utan citrustoner. Jag ska sen flaskjäsa den (eller i alla fall halva batchen) på annanasjuice och kokossirap, och dricka den i slutet på januari när det är kallt, jävligt och man längtar som mest efter 25+ och strålande sol. Varför? För att jag fått för mig det helt enkelt, nog om det

Hur som helst så har jag gjort ett recept på 5kg extra pale ale och 2 kg Wienermalt som grund. När jag mäskade detta (tanken var att göra det på 65 grader i 60 minuter, men eftersom jag jobbar med en gammaldags spis så spikade temperaturen upp mot 70 grader och fick sen sjunka nedåt långsamt).

När jag väl mätte OG fick jag panik. Beräknat OG i receptet är 1,0752, men när jag mäter fick jag knappt 1,25. I ren panik slängde jag i ett kg bryggsocker för att slippa dricka 22 liter lättöl, men oavsett kommer ju receptet inte bli som det var tänkt.

Jag har tre idéer om vad som kan gått snett:
1. Jag använde okrossad malt som jag malde själv för första gången ( i kvarn). Malde den 2 gånger, men tror att det kan ha varit för dålig malningsgrad.
2. 60 minuter kan ha varit för kort mäskning för så mycket malt.
3. Temperaturen stack för högt, vilket på nått sätt sabbade själva mäskningen.

Är jag på rätt spår tror ni, eller har ni nån annan idé? Jag kommer ju att få brygga om det här receptet oavsett, så vore gött med lite expertinput för att slippa sabba 22 liter till

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sviskon1:

Nu behöver jag lite tips och trix av er som är lite mer rutinerade, för att se om jag tänker rätt!

Gjorde ett kok i helgen, tanken är att det ska bli en relativt stark pale ale, med "Knäpp i hövvet"-mängder tropiska smaker, men utan citrustoner. Jag ska sen flaskjäsa den (eller i alla fall halva batchen) på annanasjuice och kokossirap, och dricka den i slutet på januari när det är kallt, jävligt och man längtar som mest efter 25+ och strålande sol. Varför? För att jag fått för mig det helt enkelt, nog om det

Hur som helst så har jag gjort ett recept på 5kg extra pale ale och 2 kg Wienermalt som grund. När jag mäskade detta (tanken var att göra det på 65 grader i 60 minuter, men eftersom jag jobbar med en gammaldags spis så spikade temperaturen upp mot 70 grader och fick sen sjunka nedåt långsamt).

När jag väl mätte OG fick jag panik. Beräknat OG i receptet är 1,0752, men när jag mäter fick jag knappt 1,25. I ren panik slängde jag i ett kg bryggsocker för att slippa dricka 22 liter lättöl, men oavsett kommer ju receptet inte bli som det var tänkt.

Jag har tre idéer om vad som kan gått snett:
1. Jag använde okrossad malt som jag malde själv för första gången ( i kvarn). Malde den 2 gånger, men tror att det kan ha varit för dålig malningsgrad.
2. 60 minuter kan ha varit för kort mäskning för så mycket malt.
3. Temperaturen stack för högt, vilket på nått sätt sabbade själva mäskningen.

Är jag på rätt spår tror ni, eller har ni nån annan idé? Jag kommer ju att få brygga om det här receptet oavsett, så vore gött med lite expertinput för att slippa sabba 22 liter till

Hade jag varit du hade jag köpt Dry malt extract från Muntons och öst i tills du får rätt OG. Den kan du hälla rätt ner i jäskärlet. Nästa fråga är hur förhållandet malt kontra vatten, dvs hur många liter vatten per kg malt? Lackade du? Körde du i mjölksyra eller liknande för att justera pH? Rörde du runt i malten med jämna mellanrum? En stor visp kan vara bra för detta ändamål.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Får kolla på dry malt exctract, enda problemet är ju att nu har ju goingen stått och jäst ett par dagar, så nått OG lär jag ju inte kunna få ut alls. Men batchen är ju redan kaputt, så kan ju höfta lite såklart.

Gjorde en 22-liters batch, 18,5 liter mäskvatten och 12,18 liter lakvatten. Kokade i 60 min. Hade 5kg Extra pale malt från crisp, och 2g wienermalt från weyermann. (Och i slutändan 1kg paniksocker då, även om det inte var med i receptet ). Hade även i 6ml mjölksyra i mäskvattnet, och 2g protafloc med 15 min kvar av kok om det har påverkan.

Däremot rörde jag inte om i malten....hur tusan gör jag det på ett vettigt sätt i en BIAB-påse? Påsen blir ju rätt så maxad med dessa volymer, plus att jag har min makeshift-lösning med en nätpapperskorg som falskbotten som snor lite volym. Däremot försökte jag hälla lite mäskvatten över malten för att försöka få med så mycket som möjligt (jag tror i för sig att detta har större påverkan på min otålighet än på ölet/mäsken...men ändå)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sviskon1:

Nu behöver jag lite tips och trix av er som är lite mer rutinerade, för att se om jag tänker rätt!

Gjorde ett kok i helgen, tanken är att det ska bli en relativt stark pale ale, med "Knäpp i hövvet"-mängder tropiska smaker, men utan citrustoner. Jag ska sen flaskjäsa den (eller i alla fall halva batchen) på annanasjuice och kokossirap, och dricka den i slutet på januari när det är kallt, jävligt och man längtar som mest efter 25+ och strålande sol. Varför? För att jag fått för mig det helt enkelt, nog om det

Hur som helst så har jag gjort ett recept på 5kg extra pale ale och 2 kg Wienermalt som grund. När jag mäskade detta (tanken var att göra det på 65 grader i 60 minuter, men eftersom jag jobbar med en gammaldags spis så spikade temperaturen upp mot 70 grader och fick sen sjunka nedåt långsamt).

När jag väl mätte OG fick jag panik. Beräknat OG i receptet är 1,0752, men när jag mäter fick jag knappt 1,25. I ren panik slängde jag i ett kg bryggsocker för att slippa dricka 22 liter lättöl, men oavsett kommer ju receptet inte bli som det var tänkt.

Jag har tre idéer om vad som kan gått snett:
1. Jag använde okrossad malt som jag malde själv för första gången ( i kvarn). Malde den 2 gånger, men tror att det kan ha varit för dålig malningsgrad.
2. 60 minuter kan ha varit för kort mäskning för så mycket malt.
3. Temperaturen stack för högt, vilket på nått sätt sabbade själva mäskningen.

Är jag på rätt spår tror ni, eller har ni nån annan idé? Jag kommer ju att få brygga om det här receptet oavsett, så vore gött med lite expertinput för att slippa sabba 22 liter till

1. Malten ska vara krossad, inte mald. Är det för mjöligt blir det gröt och effektiviteten blir sämre.
2. 7kg malt i 22liter är inte speciellt mycket och 60minuter räcker.
3. Mäsktemeperaturen påverkar OG men inte så mycket.

Förmodligen är krossningen problemet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sviskon1:

Får kolla på dry malt exctract, enda problemet är ju att nu har ju goingen stått och jäst ett par dagar, så nått OG lär jag ju inte kunna få ut alls. Men batchen är ju redan kaputt, så kan ju höfta lite såklart.

Gjorde en 22-liters batch, 18,5 liter mäskvatten och 12,18 liter lakvatten. Kokade i 60 min. Hade 5kg Extra pale malt från crisp, och 2g wienermalt från weyermann. (Och i slutändan 1kg paniksocker då, även om det inte var med i receptet ). Hade även i 6ml mjölksyra i mäskvattnet, och 2g protafloc med 15 min kvar av kok om det har påverkan.

Däremot rörde jag inte om i malten....hur tusan gör jag det på ett vettigt sätt i en BIAB-påse? Påsen blir ju rätt så maxad med dessa volymer, plus att jag har min makeshift-lösning med en nätpapperskorg som falskbotten som snor lite volym. Däremot försökte jag hälla lite mäskvatten över malten för att försöka få med så mycket som möjligt (jag tror i för sig att detta har större påverkan på min otålighet än på ölet/mäsken...men ändå)

Jag har märkt rätt så stora skillnader i verkningsgrad mellan att röra och inte röra runt i mäsken. Man kan ju försiktigt röra runt i mäsken så man får lite omblandning. Studera mina bilder på krossad malt tidigare i tråden och jämför med hur ditt blir. Om du antar att du hade 22 L och 1.022 från början så hade du efter 1 kg socker 1.038. Tillsätter du sedan 500 g DME borde du nå runt 1.047 vilket kommer resultera närmare 5,5 %. Lycka till!

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Här ser du bilder på krossad malt.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Här kommer en liten update:

För det första, ingenjören har såklart helt rätt i att malten var för dåligt krossad. Det visar sig att jag monterat min maltkvarn som en jävla i....inte ingenjör kan vi säga. Jag hade missat två sidoplattor, som gjorde att en stor andel korn for ner på sidorna och inte blev krossade alls. Det förklarar ju en hel del

Det andra var att jag gjort en egen korg som jag haft själva BIAB-påsen i, som troligtvis tryckt ihop malten för mycket och gjort att all malt inte blivit blöt under mäskandet. Har nu gjort en annan lösning men en falskbotten och BIAB påsen direkt i grytan, och det verkar funka avsevärt mycket bättre. Påbörjade en vintervärmare i helgen och fick i alla fall ut OG 1.070, vilket inte är riktigt så effektivt som jag vill (har några idéer som jag ska testa nästa gång som har med lakningen att göra, då jag tror att jag inte lyckades "skölja ur" sockret tillräckligt).

En positiv sak är dock att den lageröl jag gjorde med den gamla metoden (och därav samma usla OG) blev en lättöl...men en av de bästa lättöl jag druckit. Så under omständigheterna ingen katastrof i alla fall

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sviskon1:

Här kommer en liten update:

För det första, ingenjören har såklart helt rätt i att malten var för dåligt krossad. Det visar sig att jag monterat min maltkvarn som en jävla i....inte ingenjör kan vi säga. Jag hade missat två sidoplattor, som gjorde att en stor andel korn for ner på sidorna och inte blev krossade alls. Det förklarar ju en hel del

Det andra var att jag gjort en egen korg som jag haft själva BIAB-påsen i, som troligtvis tryckt ihop malten för mycket och gjort att all malt inte blivit blöt under mäskandet. Har nu gjort en annan lösning men en falskbotten och BIAB påsen direkt i grytan, och det verkar funka avsevärt mycket bättre. Påbörjade en vintervärmare i helgen och fick i alla fall ut OG 1.070, vilket inte är riktigt så effektivt som jag vill (har några idéer som jag ska testa nästa gång som har med lakningen att göra, då jag tror att jag inte lyckades "skölja ur" sockret tillräckligt).

En positiv sak är dock att den lageröl jag gjorde med den gamla metoden (och därav samma usla OG) blev en lättöl...men en av de bästa lättöl jag druckit. Så under omständigheterna ingen katastrof i alla fall

Vad kul att du fortsätter utvecklas med din hobby! Och kom ihåg att det faktiskt inte finns några rätt eller fel, det är ditt bryggeri och du som bestämmer över dina metoder. Just höga OG öl är ju rätt svåra att få hög verkningsgrad på. Egentligen bör man väl mala malten till mjöl då. Speciellt om du struntar i att laka (jag lakade aldrig när jag körde biab, jag räknade istället med en verkningsgrad runt 55 %).

Såg igår att humle.se fått in nya spännande humlesorter från Nya Zeeland så nu är planen att brygga en DIPA på 8 % med bland annat moutere. Tänker att den borde passa fint med Simcoe, eller vad tror ni?

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

I lördags tog jag äntligen tag i mitt liv igen och bryggde en tjeckisk pilsner på egenodlad saazhumle.
Receptet var som följer:

89% Viking Pilsner Zero
8,9 % Viking Vienna
2,1 % Caramalt, Premium English (Simpson)

10g Magnum i 45 min
25g Saaz i 15 min
25g Saaz i 5 min.

OG ca 1,050
FG ca 1,010
IBU ca 30

Siktade på ett så mjukt vatten som möjligt med 1:1 sulfat:klorid. Inte jättelångt från tjeckiskt vatten faktiskt.

Malningen gick som förväntat:

Även inmäskningen gick som det skulle:

Kokning på gång:

När tiden är mogen kastas påsens innehåll i fördelat på 2 givor. Alfasyra på humlen är ju en gissning då jag odlat den själv:

Jäsning sker med Lallemands Diamond lager. Jag började med att ställa den i matkällaren men det var lite väl kallt för endast en påse jäst så nu bor den i ca 18 °C. Jäsningen är iaf påbörjad:

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C