Spela musik i Swishappen (+ ett påskägg!)

Permalänk
Hedersmedlem

Spela musik i Swishappen (+ ett påskägg!)

Jag hittade något roligt i Swish-appen i morse, som jag tänkte dela med mig av, som i bästa fall kan roa någon man gillar.

Men först lite bakgrund.

För det första, ett påskägg som finns i appen sedan några år tillbaka, är att, när man skickat en betalning kan man klicka på den gröna ytan i bekräftelseskärmen, för att appen ska ge i från sig ett behagligt pling och lite konfetti. Lagom rolig funktion som också kan fylla ett säkerhetssyfte, att man inte kan luras genom att visa en statisk skärmdump av appen.

För det andra, är att det inte bara är slumpmässiga harmoniska pling. Det finns flera videos på nätet om att spela olika melodier på nätet sedan tidigare, som man t.ex. kan hitta genom att söka på Youtube, (vilket är väldigt bekvämt för mig, för då slipper jag spela in en egen) men som en sammanfattning så är den klickbara gröna ytan som visas när man skickat pengar med swish i själva verket ett 3x3 rutnät, som låter en spela 9 olika toner enligt nedan:

C6

G6

A6

H5

E6

H6

D6

F6

C7

Utifrån detta kan man spela flera olika melodier i C-dur (eller A-moll).

Denna video visar ganska tydligt vad jag menar om ni inte fattar:

Så här långt är allmänt känt så vitt jag vet.

Det däremot ingen verkar, ha hittat, eller åtminstone inte skrivit om online som jag hittat, är att det finns ett litet påskägg, inuti själva påskägget. Om man spelar melodin Bjällerklang (Jingle Bells) så blir det som en virvel av små bjällror på skärmen. (För den som inte vet är melodin E6 E6 E6, E6 E6 E6, E6 G6 C6, D6-E6.)

Jag testade sedermeda en annan melodi som postats på Youtube i denna video, och om man spelar Blinka Lilla Stjärna Där så dyker det upp en virvel av stjärnor i appen. (Melodi: C6 C6 G6 G6 A6 A6 G6, F6 F6 E6 E6 D6 D6 C6) Men i videon som spelades in för fem år sedan syns inte påskägget, vilket betyder att funktionen måste lagt till i appen någonstans mellan när den videon kom ut och idag. Det ser också ut som någon slags Androidtelefon i den videon.

För att testa det behöver man alltså swisha något till någon man gillar för att få fram bekräftelsesskärmen. Det räcker med en krona.

Ingen aning om detta även finns i iPhone-versionen av appen, jag har testat i Androidversionen då det är en sådan telefon jag har, med appversion 5.19.0.

Man undrar om det finns andra påskägg för andra låtar. Prova själva och se vad ni hittar!

En sak är i alla fall klar, så här mycket roligt har jag inte haft på mobilen sedan tiden då man kunde programmera sina egna ringsignaler i telefonen med pipmelodier.

Permalänk
Medlem

sökresultaten du länkade själv innehåller dessa ju:
https://www.youtube.com/watch?v=kEh5sFv0ELw
https://www.youtube.com/watch?v=uTNeMR9c8QM

kul ifall man hittar något annat också. Jag visste inte ens om funktionen alls haha, inte så "allmänt känt" som man kan tro. Måste visa detta för morsan hah

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av rwkk:

sökresultaten du länkade själv innehåller dessa ju:
https://www.youtube.com/watch?v=kEh5sFv0ELw
https://www.youtube.com/watch?v=uTNeMR9c8QM

kul ifall man hittar något annat också. Jag visste inte ens om funktionen alls haha, inte så "allmänt känt" som man kan tro. Måste visa detta för morsan hah

Ah! Jag hade inte tålamodet att kolla på alla de videorna, jag sökte bara på att se om någon hade hittat animationen för Bjällerklang

Permalänk
Medlem

Animationen är väl inget påskägg utan säkerhetsfunktion för att folk inte ska kunna fuska? Kul med melodierna dock! Undrar om det finns fler?

Visa signatur

..:: trickeh2k ::..
Windows 11 Pro - Ryzen 7 7800X3D - ASUS TUF B650-PLUS - Kingston FURY Beast DDR5 64GB CL36 - MSI MAG A850GL - MSI RTX 4080 VENTUS 3X OC - Acer Predator XB271HU - ASUS VG248QE - QPAD MK-85 (MX-Brown)/Logitech G PRO Wireless - Samsung 960 EVO 250GB, Samsung EVO 860 500GB, SanDisk Ultra II 480GB, Crucial MX500 1TB, Kingston KC3000 2TB - Steelseries Arctic 5 - Cooler Master Masterbox TD500 Mesh V2

Permalänk
Medlem

Björnen sover, funkar också.