Permalänk

Delat internet för samfällighet

Hej,

Idag är vi 9 st radhus som har varsin fiberuppkoppling och dyra pengar betalas varje månad till fiberleverantören, ca 3000 kr totalt. Då det är installerat till varje hushåll så går det inte att skapa något samfällighetspaket från fiberleverantören.
Går detta att lagligt komma runt på något sätt? Genom att sätta upp ett eget nätverk mellan radhusen och endast behöva en uppkoppling? Typ starta ett företag som säljer tjänsten till de andra radhusen?

Komma gärna med förslag!

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Ni kan säkert köpa företagsabonnemang, kolla vad leverantören vill ha.
Vem tar ansvar för vad andra hittar på med på nätet?
Hur ska ni separera individuella näten åt?
Vem ska drifta utrustningen?
Vem ska se till att det bara är respektive bostad som har åtkomst? Vem ska konfa näten?
Vem ska bekosta allt?

Permalänk
Medlem

@Dunkelditter ja det går. Det finns massor av andra saker man måste tänka på om man fixar en officiell lösning, juridiskt OK att använda osv.

Den vanligaste lösningen som finns idag är det som en BRF har (samfällighet, ekonomisk förening osv) eller där det finns t.ex. en juridisk person. Jag är inte helt säker på om det jag skrev stämmer, jag har för dålig koll på det juridiska etc. Någon annan kanske kan tillföra eller rätta om det blev fel. Det är inte alltid man kan få gruppavtal etc om man är en liten förening eller ett fåtal fastigheter, det är också beroende av vilket nät man är ansluten till. De flesta nät har någon form av företags abonnemang. Företags abonnemang brukar kosta något mer, stora variationer finns.

Om ni bara är 9st hushåll och cirka 3000kr totalt per månad kanske ni kan komma ner i pris lite om ni har en egen lösning. Som jag ser det måste man bygga ett eget LAN och att ni gör jobbet själva. Om ni därefter kan skaffa någon form av abonnemang för företag för t.ex. 1500kr per månad som kanske ger er 500/500 så borde det fungera. Då sparar ni i alla fall halva priset.

Vad som krävs för det vet jag inte, det måste i alla fall fungera i praktiken och gärna vara oberoende av om folk flyttar in och ut etc. Kanske en samfällighet är lämpligt om radhusen är individuella friköpta fastigheter ?

Jag har själv en sådan lösning på en annan plats i landet men det är en WiFi lösning som delar på en uppkoppling som är juridiskt OK (en samfällighet). Införskaffades för ganska länge sedan och var mest tänkt till att surfa, mail osv. Det duger inte längre och ska uppgraderas, byggas om till LAN. Men det var en billig lösning då eftersom vi gjorde allt själva, vi sköter all drift själva osv. Egentligen bara ett glorifierat hemma-LAN men det har fungerat bra och vi har sparat mycket pengar genom åren. Men när vi började med detta projekt så visste inte de flesta ens var YouTube var för något. Nu ser det helt annorlunda ut med Internet, tjänster osv och vad folk vill göra.

Permalänk
Medlem

Kör taggat VLAN. 1 uppkoppling

Visa signatur

CPU:5800X
GPU: 3080OC
Jag är mindre sosse än dig #Folding #Sweclockers #AnvänderMinGPU
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1348460-faq-kom-igang-...
https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem

Skulle tro att kostnaden för utrustning och drift överstiger vad som skulle sparas. Ponera att ni skulle kunna få ner abonnemangskostnaden till hälften, d.v.s. spara 1500kr/månad. Den initiala investeringen gällande hårdvara skulle nog gå på åtminstone vad ni sparar första året (18tkr). Sedan vill ni sannolikt ta hjälp av proffs att konfigurera upp det hela (med tanke på säkerheten i nätet). Där ryker det ni sparar år två (18tkr). Ni kommer heller inte undan strul. Behöver ni ringa in ett proffs så kostar det lätt flera tusen per tillfälle (timkostnad, eventuell framkörningsavgift etc.), och extra i akutfall. Händer detta en gång per kvartal i snitt så finns det inte längre någon möjlighet att spara ngt öht.

Tyvärr är den enda möjligheten att få ekonomi i att själva drifta något i denna storlek att någon av de boende har adekvat utbildning och åtar sig att sköta det ideellt (men fundera då på vad som händer om denne flyttar).

Visa signatur

Laptop: Dell Latitude E7270 | 12,5" FHD IPS | i5-6300U | 16GB RAM | 500GB SSD
Laptop: MacBook Air 13"
NUC: Intel i5-4250U | 8GB RAM | 250GB SSD

Permalänk
Medlem

Om vi bortser ifrån det juridiska ansvaret och endast ser till tekniken samt installationen så är det relativt enkelt att sätta upp en lösning för detta utifrån Ubiquiti:s produktsortiment.

Det som behövs är en router med stöd/kapacitet för att erbjuda i ert fall 9st LAN/VLAN med DHCP-server, och kapacitet för att rutta 500-1000Mbps.

Vi har sådana lösningar igång ute i fällt baserat på FortiGate för brandvägg och UniFi för switchat/kabel-nät samt UniFi för trådlöst, men du kan lika gärna klara dig med senaste UniFi Cloud Gateway Max (med inbyggd UniFi-kontroller) eller deras Gateway Max (för hantering via extern UniFi-kontroller) som faktiskt stödjer fler DHCP-servrar än vad de mindre FortiGate-brandväggarna stödjer. Kapacitetsmässigt så har du då routing-kapacitet för att lätt kunna leverera upp till 1.5/1Gbps respektive beroende på val av router.

Detta i kombination med att UniFi numera har stöd för PPSK (Private Pre-shared Key) som gör det möjligt att erbjuda individuella trådlösa nätverk men med ett och samma SSID över alla trådlösa accesspunkterna, gör så att alla hushåll får sitt "hemmanätverk" oavsett vart de befinner sig inom samfälligheten/området. Det gör att du exempelvis kan ha en smart strömplugg vid en carport på området som då ansluter in trådlöst på "samma" trådlösa nätverk som du sitter på hemmavid så man enkelt kan störa denna via mobilapp utan att behöva vara beroende av molntjänster, och du kommer också vara ansluten på ditt nätverk när du är på besök hos grannen så du bara når dina prylar och grannen når bara hens prylar.

Denna lösning tycker jag faktiskt är rätt häftig, och något vi använder i hyreslägenheter i anknytning till skidanläggningar bland annat som då gör det möjligt för respektive lägenhet att få sitt "eget" wifi för att kunna chromecast:a till sin egna TV, vilket inte skulle vara möjligt med ett vanligt gäst-wifi med AP isolation påslaget för att undvika kommunikation mellan enheter.

Ovan lösning går att antingen bygga utifrån kabelansluten infrastruktur för maximal prestanda, som en hybrid-lösning med vissa strategiskt kabelanslutna accesspunkter och mesh-anslutning utifrån dessa, eller fullständigt stjärn-mesh-lösning utifrån en optimalt placerad mittpunkt där primär internet-anslutning är terminerad. Det du vill undvika är så kallade mesh dubbell-hopp, dvs att du ha en mesh accesspunkt som är ansluten mot en annan mesh-accesspunkt, eftersom varje hopp i princip halverar trådlösa kapaciteten. Om du därtill önskar kabelförd anslutning i andra änden så löses detta genom att dessa accesspunkter PoE-matas från en lokalt placerad UniFi-switch där man då väljer att tagga ut det VLAN/"hemmanät" som hör till bostaden där accesspunkten sitter. Jag har gjort liknande sådana lösningar för svåråtkomliga DUC-utrustningar på 10 meters höjd i industrilokaler vilket har fungerat bra, så det är inget problem att lösa.

Visa signatur

Also found as @piteball@mastodon.rockhost.se
vSphere Node - Dell PowerEdge R720xd, Xeon E5-2690, 272GB, 3TB SSD, Nvidia Tesla P4
XCP-ng Node - Dell PowerEdge R720xd, Xeon E5-2697v2, 256GB, 2TB SSD
Xpenology Storage - SuperMicro X10SLL-F/SC825TQ, Xeon E3-1231 v3, 16GB, 90TB HDD
Xpenology Backup - Dell PowerEdge R230, Xeon E3-1220v6, 16GB, 12TB HDD

Permalänk
Medlem

Kolla om ni kan göra ett gruppavtal. Vi är inte jättemånga i vår BRF, men det blev rejält billigt. Man binder dock allihop till samma leverantör i X antal år, men det kan det kanske vara värt.

Visa signatur

DAN Cases A4-SFX | AMD Ryzen 7 9800X3D | Thermalright AXP90-X47 Full Copper |
INNO3D GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB Twin X2 | Kingston 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 | ASUS ROG Strix B650E-I Gaming WIFI | Samsung 960 EVO 1TB | Corsair SF-600

Permalänk
Medlem

@Nioreh83 precis.

Gruppavtal och BRF är det vanligaste vad jag vet. Det är en sak att investera i ett eget datanät osv. det går om man vill, lite som att byta tak etc. Men det svåra är alltid dagligt underhåll, skötsel av sopor, drift av diverse prylar, upphandlingar osv. Det är också knepigt om man är en mycket liten BRF, det bör vara lättare om man är en större BRF att få gruppavtal.

Men det kanske inte spelar någon roll, har man en BRF så bör man kunna ordna med någon from av gruppavtal osv. Att binda sig länge till samma leverantör kan vara värt det om man får ett bra pris.