Japp, det stämmer, det är ingen skröna, den hette ENIAC och finns en kort beskrivning på
http://sv.wikipedia.org/wiki/ENIAC
Eller googla på ENIAC
Den användes mest för militära ändamål. Förmodligen är det fortfarande hemligstämplat vad den gjorde i detalj.
Viktigt var för atombombskonstruktörerna att förutsäga det mest optimala
sättet att få igång de nukleära reaktionerna på det viset att
det hiinner ske tillräckligt många klyvningar och/elr fusioner innan bomben splittras så mkt att reaktionerna avtar. Det var det sk Maximum-Yeild
problemet.
Att de hade dåliga metoder, eller räknemaskiner om man så säger visade sig vid en av de första vätebomberna på Bikini-atollen, attt man hade beräknat sprängkraften till ca 200 KT, men det blev närmre 1 MT, vilket chockade de ansvariga, och man försökte hemlighålla att man sprängt hela atollen i luften. Det blev emellertid allmänt känt efter ett tag genom att ett japanskt fiskefartyg låg för nära, och fiskarna fick svåra strålskador.
Från det ena till det andra, så kan man säga att PCn började sin bana hos IBM, genom att de konstruerade den första PC-n baserad på processorn Intel-8086. IBM tyckte dock att det verkade bara vara en ointressant leksak, genom att de ändå tjänade riktigt grova pengar på sina stordatorer.
De såg ingen marknad i produkten och därför gjordes designen tillgänglig för alla som var intresserade, viss del var dock licensierad. Detta gjorde att många konstruktörer kom till och funderade ut lösningar. Operativsystemet DOS gjordes i en enkel variant med version 1 av IBM. Microsoft gjorde version 3.2, vartefter IBMbörjade se en marknad för PCn och därför producerade DOS version 4. Denna var dock inte riktigt bra, utan Microsoft gjorde version 5 och 6. Den sista som gjordes innan Windows var version 6.22. Windows var ursprungligen ett "skal" ovanpå DOS, och alla Windows-kommandon överfördes till DOS-kommandon i bakgrunden. Windows var särskilt intressant genom att det inte var språkbundet som DOS var till engelska. Det gjrode det mycket lättare att sälja.
I och med Windows 3.11 som kunde hantera enkla nätverk utan särskild extra dyr nätverksprogramvara, blev den en riktigt storsäljare. Dock hade Microsoft redan dessförinnan börjat konstruera Windows NT som hade som målgrupp professionella användare, och kördes helt i protected mode. Och därför bara kunde köras på cpuer 80386 och senare. Före PC-ns tid ansågs datorer bland allmänheten bara vara räknemaskiner. Men iochmed PCn blev datorn även en symbolisk maskin.
Apple som gjorde de första MAC-arna, eller Macintosh som de hette, var klart mer anvvändarvänliga och pålitligare än Windows-PCn, men man kan klart säga att MAC hade ett knasigt filsystem (till skillnad mot PC-DOS), som försvårade för MAC-programmerarna attt lära sig om MACs operativsystem..
Apple ströp också kreativiteten utåt genom att hålla hårt på att inte lämna ut uppgifter om hur operativ-systemet fungerade. Där var Microsoft mer frikostiga, men samtidigt också oskäligt immuna mot seriös kritik.
Microsoft kan tillerkännas att de har skapat en stor marknad och acceptans för PC-n, de också gjort ett förhållandevis bra Windows-API som underlättar för den programmerare som vill skapa program för Windows. --- Unix och alla dess efter-följare, Linux bland annat, har ju XWindows-APIn som är betydligt svårare och snårigare att lära sig.
IBM försökte i och med lanseringen av Microsoft Windows NT ta sig in igen i PC-leken med att lansera operativsystemet OS/2, ett i grunden en helt genial design gentemot Windows NT. Korkat nog så var IBM inte intresserat av att
göra OS/2 tillgängligt för att kunna köra ursprungliga DOS- och Windows-baserade program i OS/2. I och med att det bara fanns ett fåtal IBM-tillverkade program till OS/2 i början, blev ju intresset mycket svalt.
Man kan ge MSoft credit för att de ansträngt sig mycket för att behålla bakåt-kompatibiliteten gentemot äldre program och äldre hårdvara, effektiviserat grafiken, och underlättat för hårdvarutillverkarna att designa nya, snabbare grunkor.
Att jag kritiserar MSoft är myckett pga att de tillför många onödiga grunkor, vem villl ha animerade ikoner (???) tex, det e ju f f-n inget tivoli man sitter vid... Och alla gamla hjälpfiler som är totalt värdelösa, många av dem är sedan Windows NT 3.51-tiden som gör vanliga användare helt förvirrade. Explorer 7 är ju oxå rätt så helkasst, jämfört med Firefox, o slukar onödigt minne.
Alla onödiga dll-er tex, med lite sinne för ordning kan MSoft bunta ihop DLL-erna till en enda stor, vilket förkortar ladddtiden, mm. MSoft har generellt sett varit dåliga på att rätta till gammalt skräp, utan bara byggt på med mer och mer onödiga grunkor, vilket i sig liknar Babels torn i viss mån. MSoft befinner sig i viss mån i samma situation som IBM befann sig i på 1970-talet, --- attt företaget och deras operativ-system är så oöverskådligt stort, att det i sig hämmar kreativiteten, och bra ideer får svårt att få fäste i ledningen.
Samma problem finns också hos Intel - I sig har Intel ett strukturellt problem genom att de tillverkar alldeles för många olika CPU-modeller, det är ungefär som att SAAB skulle tillverka 60+ olika bilmodeller. Vilket gör det svårt för den administrativa sidan att beräkna pris på CPUerna, den förväntade vinsten, utvecklings-kostnader etc.