Permalänk
Medlem

Coola saker till julbak?

Hej,

jag och min morbror har en liten tradition när han kommer på julen. Vi brukar göra något annorlunda och ha på julbordet, och har under senare år riktat in oss på efterrätten. Vi gjorde världens chokladpaj som blev lyckad förra året och nu undrar jag... vad kan man göra spektakulärt och som man kan ha som efterrätt? Gärna juligt men det behöver ej vara det.

Tack på förhand!

Visa signatur

"Remember, you’d see movies about the future, and everything was in the sky? Like, it had moved in to the sky? … That’s the internet! That’s what it is! That’s our flying cars!" - Kanye West 2013
Mitt retrobygge:*Projekt Golden Oldie*

Permalänk
Medlem

Googlade runt lite och hittade svaret... SAFFRANSGLAS. Fyfan vad gott det kommer bli.

Visa signatur

"Remember, you’d see movies about the future, and everything was in the sky? Like, it had moved in to the sky? … That’s the internet! That’s what it is! That’s our flying cars!" - Kanye West 2013
Mitt retrobygge:*Projekt Golden Oldie*

Permalänk
Medlem

Saffranglass! Det låter ju som något man absolut borde prova även om vi inte brukar äta efterrätt på jul.

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk
Medlem
Skrivet av fantomsmurfen:

Saffranglass! Det låter ju som något man absolut borde prova även om vi inte brukar äta efterrätt på jul.

Brukade inte vi heller göra, sedan kom jag och morbror på bättre tankar.

Visa signatur

"Remember, you’d see movies about the future, and everything was in the sky? Like, it had moved in to the sky? … That’s the internet! That’s what it is! That’s our flying cars!" - Kanye West 2013
Mitt retrobygge:*Projekt Golden Oldie*

Permalänk
Medlem

Kan väl tipsa om att göra eget vörtbröd. Det är ganska enkelt om man är lite van att baka och blir bra mycket godare än köpebröd, å så kan man ha i hur mycket russin man vill, vilket är ett starkt plus!

Ingen efterrätt, men juligt iallafall

Permalänk
Medlem
Skrivet av Itchago:

Kan väl tipsa om att göra eget vörtbröd. Det är ganska enkelt om man är lite van att baka och blir bra mycket godare än köpebröd, å så kan man ha i hur mycket russin man vill, vilket är ett starkt plus!

Ingen efterrätt, men juligt iallafall

Problemet är att min mormor(och morbrors mamma) har gjort ett eget recept på vörtbröd varje jul sedan 40 år tillbaka och förfinat receptet, så just vörtbröd är ej möjligt.

Visa signatur

"Remember, you’d see movies about the future, and everything was in the sky? Like, it had moved in to the sky? … That’s the internet! That’s what it is! That’s our flying cars!" - Kanye West 2013
Mitt retrobygge:*Projekt Golden Oldie*

Permalänk
Entusiast

Gör hårda karameller. Det är sjukt kul, lite udda och förvånandsvärt enkelt.

Här är en bild på dagens sats med polkagrisar:

Det som behövs är 100 g vatten, 450 g socker och 125 g druvsocker. Häll ner i en kastrull och koka till 162 grader. Häll ut massan på en oljad teflonduk och blanda runt med oljade degskrapor. Droppa i typ 30 droppar pepparmyntsolja och njut av hur ångorna rensar bihålorna. Lägg en liten klick massa åt sidan som blandas ut med några droppar röd karamellfärg. Resten av massan ska blandas runt tills den är sval nog att hantera för hand. Jag rekommenderar ett par handskar för att det är varmt. Sedan är det bara att vika och dra för att blanda in luft så den blir vit. När den svalnat tillräckligt för att hålla ihop hyfsat och inte bara rinna runt så drar man ut den till en korv, delar upp den röda massan i två smala strängar och trycker fast dem på den vita massan. Sedan är det bara att dra ut, snurra och klippa med inoljad sax. Låt sedan svalna och förvara i tät burk med lite florsocker så de inte klibbar ihop. Se till att karamellerna inte nuddar varandra medan de svalnar för då kommer de klibba ihop.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Gör hårda karameller. Det är sjukt kul, lite udda och förvånandsvärt enkelt.

Här är en bild på dagens sats med polkagrisar:
http://i16.photobucket.com/albums/b23/Zotamedu/2013-12-201314...

Det som behövs är 100 g vatten, 450 g socker och 125 g druvsocker. Häll ner i en kastrull och koka till 162 grader. Häll ut massan på en oljad teflonduk och blanda runt med oljade degskrapor. Droppa i typ 30 droppar pepparmyntsolja och njut av hur ångorna rensar bihålorna. Lägg en liten klick massa åt sidan som blandas ut med några droppar röd karamellfärg. Resten av massan ska blandas runt tills den är sval nog att hantera för hand. Jag rekommenderar ett par handskar för att det är varmt. Sedan är det bara att vika och dra för att blanda in luft så den blir vit. När den svalnat tillräckligt för att hålla ihop hyfsat och inte bara rinna runt så drar man ut den till en korv, delar upp den röda massan i två smala strängar och trycker fast dem på den vita massan. Sedan är det bara att dra ut, snurra och klippa med inoljad sax. Låt sedan svalna och förvara i tät burk med lite florsocker så de inte klibbar ihop. Se till att karamellerna inte nuddar varandra medan de svalnar för då kommer de klibba ihop.

Jävligt bra idé, tack! Har du någon efterrätts idé också? God jul!

Visa signatur

"Remember, you’d see movies about the future, and everything was in the sky? Like, it had moved in to the sky? … That’s the internet! That’s what it is! That’s our flying cars!" - Kanye West 2013
Mitt retrobygge:*Projekt Golden Oldie*

Permalänk
Entusiast
Skrivet av klemze:

Jävligt bra idé, tack! Har du någon efterrätts idé också? God jul!

Enda jag kan komma på spontant som jag förknippar med jul är äggost. En klassisk rätt från Bohuslän.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Enda jag kan komma på spontant som jag förknippar med jul är äggost. En klassisk rätt från Bohuslän.

Ledsen för min ignorans men det lät kopiöst äckligt! Bättre med värmländska rätter så som: potatis, julskinka, sill, ägghalver, prinskorv och självklart köttbullar. Allt uppfanns här.
God jul!

Visa signatur

"Remember, you’d see movies about the future, and everything was in the sky? Like, it had moved in to the sky? … That’s the internet! That’s what it is! That’s our flying cars!" - Kanye West 2013
Mitt retrobygge:*Projekt Golden Oldie*

Permalänk
Entusiast
Skrivet av klemze:

Ledsen för min ignorans men det lät kopiöst äckligt! Bättre med värmländska rätter så som: potatis, julskinka, sill, ägghalver, prinskorv och självklart köttbullar. Allt uppfanns här.
God jul!

Dissa det inte baserat på namnet. Det är lite bökigt att göra men sjukt gott.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24