Permalänk
Medlem

Void Linux

Jag har använt Arch Linux på mina stationära datorer och debian på min bärbara i många år men blev sugen på att testa något annat. Så jag tänkte att jag testar Void Linux i en virtuell maskin till att börja med. Delar med mig några erfarenheter.

Void Linux beskrivs på deras hemsida: https://voidlinux.org/

Det är alltså en rullande realease likt Arch Linux men fokuserar på stabila paket så det är inte lika nya paket som på Arch men ändå hyfsat uppdaterat. De fokuserar på att vara lättviktiga och anses vara lämpligt för äldre hårdvara. De kör runit som init-system och inte systemd som många andra distributioner gör.

Det går att hyfsat enkelt installera XFCE skrivbordsmiljö från deras grafiska installationsmedia men installationen är av "äldre snitt" med ncurses interace och manuell partitionering av systemdisken. Väl installerat bootar det snabbt. xbps pakethanterare är jättetrevlig att använda tycker jag. Den är kommandoradsbaserad men mycket snabbare än debians apt och jag tror även snabbare än pacman på att installera paket.

Att det inte är systemd är väl både fördel och nackdel. Fördelen är att runit är lättviktigt och snabbt men nackdelen är att många programvaror är utvecklade för systemd. Allt är frid och fröjd så länge man kör de paket som finns i paketförråden men här har vi en nackdel och det är att mycket saknas där. Går så klart att komma runt men kan kännas frustrerande i bland.

Jag testade att installera KDE plasma. Fick KDE Plasma version 6.0.5. På Arch Linux är det version 6.1 så det är en aning efter som sagt men ändå hyfsat nytt. Ändrade sessionshanteraren från light-dm till sddm så där fick jag testa hur tjänster hanteras med runit. Inga konstigheter där. Linuxkärnan var version 6.6.35 men det fanns flera olika kärnor i paketförråden. Testade uppgradera till version linux-6.9 utan problem.

Känns som att det är enklare att använda än Arch Linux. Men har också likheter med debian såsom non-free repository. Jag ska nog lägga in void på laptopen som har äldre hårdvara med behåller nog arch på min stationära så länge. Där har jag ju min virtuella maskin som jag kan ha att leka med void linux.

Så det blir också min rekommendation. Testa det i virtuell maskin eller någon gammal dator som man vill ha något lättviktigt på och kör då gärna XFCE då det är enklast att komma igång med.

Permalänk
Medlem

Tack för en inblick i Void Linux, är själv väldigt nöjd med Nobara för närvarande. Men alltid kul att ha alternativ att titta närmre på, intressant att de byggt från grunden och ej baseras på någon av de befintliga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Qn1f3:

Tack för en inblick i Void Linux, är själv väldigt nöjd med Nobara för närvarande. Men alltid kul att ha alternativ att titta närmre på, intressant att de byggt från grunden och ej baseras på någon av de befintliga.

Nobara fick jag kolla på. Jaha det är baserat på Fedora. Ser intressant ut. Gissar att man inte har samma problem som i Void att det saknas programvarupaket där? Jag får nog testa Fedora först innan jag provar varianterna. Av någon konstig anledning har jag inte kört Fedora ännu.

Void Linux har även en version som kör musl c-bibliotek. Det ska göra det ännu mer lättviktigt men kan också skapa kompabilitetsproblem med programvaror avsedda för glibc. Någon förklarade att det är tänkt för begränsad hårdvara med lite lagringsutrymme eller mindre än 1GB RAM där man behöver snåla så mycket man kan med resurserna. Eller om man är en utvecklare som vill testa en miljö med musl c library så har man det här. Void finns även för raspberry pi så om man ska köra någon av de äldre varianterna eller Pi Zero kan nog musl versionen vara intressant. Jag har en raspberry Pi 3B liggandes med 1 GB RAM som jag kan testa om det kan göra något vettigt.

Permalänk
Medlem

Tack för tipset, som är noterat. Jag är lite nyfiken på vilken typ av virtualisering du använde och hur lätt det var att få igång det?

Jag bjuder tillbaka liite med detta tips: Det är möjligt att bota ISO-filer direkt från GRUB genom att lägga dem under /boot. Det kan krävas lite pyssel om inte en web-sökning leder dig fram. Ibland får man packa upp dem för att se var kärnan ligger innuti ISO-arkivet. Ska se om jag kan göra detta med Void Linux i veckan. ISOn är nu nedladdad, det gick ganska snabbt.

Permalänk
Medlem

Jag har sen jag började prova på Void Linux fått olika resultat när det kommer till Pipewire (ljud).
Efter att ha följt deras egna dokumentation (https://docs.voidlinux.org/) och även Jake på youtube (https://www.youtube.com/@JakeLinux) så har jag fått olika resultat när det kommer till ett fungerande ljudsystem beroende på när under de senare åren jag försökt.

Men jag gillar faktiskt Void Linux, dock har jag inte lagt någon längre tid vid distributionen eftersom med "standard"-inställningar så har jag fått sämre prestanda när jag bl.a spelar jämfört med min primära distribution och eftersom utvecklarna inte riktigt kommer överens när det kommer till Hyprland (https://github.com/void-linux/void-packages/issues/37544) så får det bli en distribution jag testar lite då och då.

Edit : Jag har självklart använt mig av Makrennels mall för att installera Hyprland och prova på via den vägen.
https://github.com/Makrennel/hyprland-void

Visa signatur

Marantz NR1605, Rotel RB1090, Ino Audio piPs
SMSL SP200 THX Achromatic Audio Amplifier 888, SMSL M400, Audio-Gd NFB-11 (2015), Objective2+ODAC RevB, Audeze LCD-2 Rosewood, Monoprice M1060, ATH-M40x, Sennheiser HD660S, DROP X KOSS ESP/95X, Koss KPH30i, DROP X HiFiMan HE4XX

Permalänk
Medlem
Skrivet av mc68000:

Tack för tipset, som är noterat. Jag är lite nyfiken på vilken typ av virtualisering du använde och hur lätt det var att få igång det?

Jag bjuder tillbaka liite med detta tips: Det är möjligt att bota ISO-filer direkt från GRUB genom att lägga dem under /boot. Det kan krävas lite pyssel om inte en web-sökning leder dig fram. Ibland får man packa upp dem för att se var kärnan ligger innuti ISO-arkivet. Ska se om jag kan göra detta med Void Linux i veckan. ISOn är nu nedladdad, det gick ganska snabbt.

Jag kör libvirt, QEMU med KVM och virt-manager för virtualisering med arch linux på hosten. Efter lite pyssel lyckades jag få virtio-gl att fungera, alltså 3D-acceleration med hjälp av opengl på hosten. Det funkade sådär med grafiken tills jag bytte till wayland i gästen, då blev det riktigt bra. Enda är att jag har dubbla muspekare i KDE plasma med virtio-gl men kan leva med det. Men sedan när jag försökte köra virtuella maskinen från en annan dator då fick jag lära mig att virtio-gl funkar inte på annat än hosten. Testade byta till QLX med spice och då gick det från en annan dator (ansluter fjärrdatorn med ssh i virt-manager), men då var jag tvungen att köra X11 för att kunna ställa in högre upplösningar i void linux (och då försökte jag bara ställa in 1920x1080). Alltid är det något som krånglar :-). Men KDE Plasma funkar ju bra med X11 också. Men för XFCE så är det ju X11 så där verkar Spice-grafik med QXL funka bäst i virt-manager. Man kan behöva redigera minnesmängden till virtuella grafiken om man ska köra riktigt höga upplösningar som 4K. Kanske var något sådant som hade behövts även för wayland med QXL? Jag får testa mera senare.

Testade även med GPU passthrough och tänkte köra sunshine och moonlight men lyckades inte installera sunshine på void linux, fanns inte i repot. Så där kom problemen med att köra något annorlunda. Testade flatpak men är inte så van att använda det så fick inte till det riktigt. Man kan köra NIX package manager och installera paket från NixOS. Eller försöka installera saker från källkod. Gick sedan tillbaka till att köra utan passthrough. Jag behöver inte det egentligen. Men lär väl stöta på fler program som saknas.

Tackar för tipset om ISO-filen i GRUB!

Permalänk
Medlem

Nu har jag installer void på min bärbara dator. En Lenovo Thinkpad T450s. Jag använde live ison med XFCE men valde installera från nätverk för att få en minimal installation. Det går ganska bra att följa dokumentationen på hemsidan, men ibland får man ju fuska och kolla hur man gör det på Arch Linux. Första problemet var att få igång nätverket. Kopplade i nätverkskabel men nätverket kom inte igång. Man behövde aktivera någon form av nätverkshanterare. dhcpcd var installerat som default men tjänsten var inte startad så när man startade den gick nätverket igång. Men jag ville ju ha trådlöst också. Installerade NetworkManager och dbus enligt beskrivningen. Aktiverade NetworkManager daemon efter att stängt av dhcpcd men nätverket gick inte igång. Efter lite klurande insåg att jag också behövde starta dbus daemon och sedan gick det. Sedan var det inga större problem att dra igång trådlöst nätverk.

Efter en hel del trixande har jag nu KDE Plasma på wayland. Hade problem att få igång ljudet först men körde på pipewire enligt dokumentationens anvisningar och det gick hyfsat lätt faktiskt. Fick även installera grejer för bluetooth. Hade problem med pipewire på debian minns jag och på min gamla arch Linux har jag strul med att mina hörlurar kopplar upp i fel läge (med sämre ljudkvalitet). Men på void linux verkar det funka utan problem med pipewire. Jag har inte lagt in ALSA eller pulseaudio utan allt ljud går genom pipewire.

Hade också lite problem med fula fonter i firefox men det kände jag igen från andra linuxdistar. Installerade diverse fonter och hittade hur man kunde hindra bitmapp-fonter att användas. Ja sedan blev det fin text även i firefox.

Kan väl säga att det är en hel del trixande. Men resultatet blir bra märker jag. På det hela så känns det som en trevlig dist. Är mest det där att vissa programpaket inte finns med i förråden som jag stör mig på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Nu har jag installer void på min bärbara dator. En Lenovo Thinkpad T450s. Jag använde live ison med XFCE men valde installera från nätverk för att få en minimal installation. Det går ganska bra att följa dokumentationen på hemsidan, men ibland får man ju fuska och kolla hur man gör det på Arch Linux. Första problemet var att få igång nätverket. Kopplade i nätverkskabel men nätverket kom inte igång. Man behövde aktivera någon form av nätverkshanterare. dhcpcd var installerat som default men tjänsten var inte startad så när man startade den gick nätverket igång. Men jag ville ju ha trådlöst också. Installerade NetworkManager och dbus enligt beskrivningen. Aktiverade NetworkManager daemon efter att stängt av dhcpcd men nätverket gick inte igång. Efter lite klurande insåg att jag också behövde starta dbus daemon och sedan gick det. Sedan var det inga större problem att dra igång trådlöst nätverk.

Efter en hel del trixande har jag nu KDE Plasma på wayland. Hade problem att få igång ljudet först men körde på pipewire enligt dokumentationens anvisningar och det gick hyfsat lätt faktiskt. Fick även installera grejer för bluetooth. Hade problem med pipewire på debian minns jag och på min gamla arch Linux har jag strul med att mina hörlurar kopplar upp i fel läge (med sämre ljudkvalitet). Men på void linux verkar det funka utan problem med pipewire. Jag har inte lagt in ALSA eller pulseaudio utan allt ljud går genom pipewire.

Hade också lite problem med fula fonter i firefox men det kände jag igen från andra linuxdistar. Installerade diverse fonter och hittade hur man kunde hindra bitmapp-fonter att användas. Ja sedan blev det fin text även i firefox.

Kan väl säga att det är en hel del trixande. Men resultatet blir bra märker jag. På det hela så känns det som en trevlig dist. Är mest det där att vissa programpaket inte finns med i förråden som jag stör mig på.

Har du provat att använda dig av Void (XBPS-source) Source-paket än?
https://github.com/void-linux/void-packages

Visa signatur

Marantz NR1605, Rotel RB1090, Ino Audio piPs
SMSL SP200 THX Achromatic Audio Amplifier 888, SMSL M400, Audio-Gd NFB-11 (2015), Objective2+ODAC RevB, Audeze LCD-2 Rosewood, Monoprice M1060, ATH-M40x, Sennheiser HD660S, DROP X KOSS ESP/95X, Koss KPH30i, DROP X HiFiMan HE4XX

Permalänk
Medlem
Skrivet av backspace:

Har du provat att använda dig av Void (XBPS-source) Source-paket än?
https://github.com/void-linux/void-packages

Nej inte än. Som jag fattat är det några få paket som inte får distribueras binärt såsom discord som man istället behöver bygga från källkod?

Sedan att man kan skapa egna lokala paket för eget bruk typ. Vilket i sig är intressant om man ändå tänkt kompilera något själv från github.

Hmm, påminner lite om FreeBSD där vissa paket är binära och andra byggs från källkod.

Edit: Upptäckte att jag hade valt en "Tier 2" mirror i Sverige (finns inga Tier 1 här). Valde Tier 1 i Helsingfors i stället och vips så kom det in uppgradering till KDE plasma 6.1. Möjligt den hade kommit in ändå men känns bättre att ha Tier 1.