Den öppna instruktionsuppsättningen RISC‑V har kommit starkt de senaste åren och kommer enligt analytiker ta en allt större del av den totala marknaden för processorer. Det har hittills framför allt handlat om små, strömsnåla kretsar till exempel för användning i maskiner, men precis som ARM finns en framtid även bland högpresterande kretsar.

Företaget Inspiresemi, med hemvist i Austin, Texas, har satsat helhjärtat på RISC‑V och presenterar nu Thunderbird, en krets det kallar världens första ”superdator-på-en-krets”, rapporterar Techspot. Den består av 1 536 RISC‑V-kärnor, och fungerar lite som en kombination av CPU och GPU. Eftersom instruktionsuppsättningen är mer allmän än en GPU-krets med sitt fokus på vektor- och matrisberäkningar kan Thunderbird användas inom fler områden, påstår tillverkaren.

– Thunderbird kan accelerera viktiga beräkningar i olika industrier där andra lösningar går bet, inklusive medicinsk forskning, genetik, medicinteknik, klimatforskning och olika former av simulering, säger Inspiresemis teknikchef Andy Gray till Techspot.

Upp till fyra Thunderbird-kretsar monteras på ett PCI-Expresskort som kan användas som acceleratorkort i existerande servrar, men i teorin kan upp till 256 kretsar länkas samman. Prestandamässigt ger varje krets upp till 24 TFLOPS FP64-beräkningar vid 480 watt, vilket företaget jämför med Nvidias A100 som ligger på 19,5 TFLOPS vid 300 watt. Priset för ett acceleratorkort med två Thunderbird-kretsar kommer ligga kring 6 500 dollar, vilket är mindre än vad ett enda A100 går på.