Guide: Installation och optimering av Windows XP , Drivrutiner och Program

Permalänk
Medlem

Guide: Installation och optimering av Windows XP , Drivrutiner och Program

Jag har tråkigt på mitt arbete, kanske lite för tråkigt ibland. Nu är det inte alltid negativt att ha tråkigt. Det kan t.ex. tillföra att man smyger runt på Internet och letar blondinskämt (för att rakt framför näsan på en kvinnlig kollega garva ut skämtet), eller för att leta efter den där reservdelen till bilen du tänkt köpa i snart tre veckor… Eller helt enkelt för att skriva en guide till folk med ovana för optimering av det operativsystem de använder sig av för att få ut maximal prestanda ur hårdvaran.

---------------------------------------------------------

Guiden är indelad i följande delar:
- Generella inställningar och optimeringar
- Drivrutiner, ett måste – i rätt ordning !
- Brandvägg, antivirus och andra nyttoprogram – HELT GRATIS!

Generella inställningar och optimeringar

Innan du startar upp datorn för att installera Windows XP, se då till att du inte har nätverkskablen i eftersom vi inte vill att Microsoft ska gå ut och ”sniffa“ på datorn under installationen.

Under installationens gång följer du anvisningarna och fyller i de obligatoriska uppgifterna som krävs för att komma vidare.

Jag väljer att alltid skapa minst tre partitioner som ser ut på följande vis:
C:\ = 15GB
D:\ = Resterande minus 5gb.
E:\ = Sista 5GB

Ska man köra Windows XP och inte tänkt uppgradera till Vista på ett bra tag, går det bra att ändra C:\ till 10GB. Anledningen till att vi väljer att bara använda 15GB är för att ingenting som inte är OS-relaterat inte ska befinna sig på den primära partitionen. Det här innebär att alla program du installerar ska ligga på D:\, med undantag för t.ex. Microsofts Officepaket osv.

Sista partitionen, E:\, är en samlingsdisk av viktig data samt växlingsfilen (pga komprimeringskäl vid backup). På den här enheten lägger jag drivrutiner, uppdateringar, Mina Dokument och andra nyttiga program. Varför? Jo, dels för att jag vet att när jag formaterar C:\, kommer alla de drivrutiner och nyttoprogram jag behöver finnas tillgängliga utan att behöva koppla upp mig på nätet för att hämta ner dem på nytt. Det är bra och smidigt att ha allting samlat på ett och samma ställe!

– När XP väl är startat up efter installationen, är det första jag brukar göra är att högerklicka på startmeny-baren och välja egenskaper, för att växla till klassisk start-meny läge. Efter det brukar jag välja egenskaper på aktivitetsfältet (den långa blå raden) och bocka av "lås aktivitetsfältet" och "gruppera liknande knappar i aktivitetsfältet" samt bocka i "Visa snabbstartfältet".

– Högerklicka på ”Mina dokument” som du nu mer hittar på skrivbordet (om du valde att göra första steget, annars finns den i start-menyn). Välj ”Properties” och under första fliken (Mål) så väljer vi att trycka på knappen ”flytta”. Sök upp E:\ som ligger under ”Den här datorn” och tryck på "OK". Det här gör vi dels för att spara plats på C:\ för kommande backup och dels för att slippa säkerhetskopiera filer vid en eventuell formatering av C:\.

– Nästa steg är att högerklicka på "den här datorn" och välj egenskaper. Välja fliken "Automatiska uppdateringar" och bocka av "se till att min dator har de...". Välj sedan fliken "Avancerat" och tryck på "prestanda" knappen. I det nya fönstret väljer du "Justera efter bästa prestanda" och trycker på OK.

– I systemegenskaper menyn finns det en del som heter "start och återställning", tryck på inställningar och bocka av "skicka en administrativ varning" och sedan på OK.

– Gå till fliken avancerat i samma meny, välj ”program” och tryck sedan på "ändra" nere i hörnet. På C:\ ska du ha från 100MB till 100MB (fyll i det istället för värdarna som står där) och tryck sedan på ”aktivera” knappen. Markera sedan E:\ (bocka i "egen storlek") och skriv in från 2048MB till 2048MB och tryck på ”aktivera” knappen igen. (Förutsatt att du har en utökad partition, annars väljer du 2048MB till 2048MB på C:\) Efter det trycker du på ”OK” och ”Verkställ”.

– Nu flyttar du dig till "systemåterställning", se till att ha C:\ markerad och tryck på inställningar, dra ner markeringen till 4 %. Gör nu likadant fast markera D:\ och välj "inaktivera systemåterställning..." via bocken längst upp i den mindre rutan. (Den kommer fråga dig om du är säker på att du vill stänga av systemåterställningen på den partitionen, bekräfta med "ok", förutsatt att du har fler partitioner. Gör det här på alla utökade partitioner.)

Gå nu ur genom att trycka på OK, välj att inte starta om datorn än.

– Tryck upp den här datorn, högerklicka på C:\ och välj ”Egenskaper”. Bocka av "Tillåt att indexeringstjänsten indexerar den här disken", välj "OK" på följande fråga... När den håller på att "flytta filer" som man ser det, kommer du förmodligen få en förfrågan, om du får en sådan, välj "ignorera alla". Gör denna procedur på alla dina hårddisk enheter.

– I nästa steg så väljer du "Verktyg" uppe i menyn på den här datorn och väljer "Mappalternativ", klicka på fliken "Visning" och bocka i följande;
- Visa dolda filer och mappar
- Visa fullständig sökväg i namnlist
- Visa ikonen kontrollpanelen i den här datorn
- Visa innehållet i systemmappar"
- Öppna mappfönster i separat process...

Bocka av följande alternativ.
- Dölj filnamnstillägg för kända filtyper
- Dölj skyddade operativsystemfiler...

Efteråt trycker du på ”Verkställ” och går ut ur fönstret.

– På skrivbordet: högerklicka och välj att ordna efter typ. Högerklicka sedan på papperskorgen och välj egenskaper. Bocka i "Flytta inte filerna till papperskorgen. Ta bort dem genast". Verkställ ändringen.
(OBS! Det här är något jag gör för att inaktivera resursen som papperskorgen använder, gör du detta betyder det att du inte kommer att kunna slänga filer till papperskorgen och filer kommer istället att försvinna i samma sekund som du trycker på delete knappen.)

- Bredvid klockan nere till höger finns en ikon där det står "SV" på. Jag brukar högerklicka och välja "stäng språkfältet". Bocka i "visa inte det här meddelandet igen" och tryck på ok.

– Öppna upp Windows Mediaplayer. Välj verktyg -> Alternativ. Bocka av:

- Hämta codecs automatiskt
- Tillåt att internet-platser identifierar spelaren
- Hämta licenser automatiskt

Gå vidare till fliken: Nätverk och bocka av alla fyra alternativen längst upp. Verkställ och tryck på OK. Stäng Mediaplayern.

– Högerklicka på den här datorn och välj handtera. Tryck ut plustecknet på "tjänster och program" och välj "tjänster". Välj fliken "standard" längst ner i mitten av rutan. I den här rutan finns alla resurser som startar varje gång Windows startar, med andra ord en hel del, fast den ända jag brukar stänga av är "Automatiska uppdateringar..." genom att högerklicka på den tjänsten och välja egenskaper. Sedan i startmetod rutan välja "inaktiverad" och sedan trycka på verkställt följt av ok.

– Gå nu in i kontrollpanelen och leta reda på ”Energisparfunktioner”. Under första fliken så ska vi välja schemat: ”Minimala energisparfunktioner” (fungerar även bäst för down-throttlingen på CPU vid idle).

Jag använder mig även av följande inställningar:
Stäng av skärmen efter: 15 Minuter
Stäng av hårddiskar efter: Aldrig
Vänteläge efter: Aldrig

I fliken Viloläge dubbelkollar vi att viloläget är avbockat!

– Ska man vara extra petig ska man heller inte använda sig av bakgrundsbild på skrivbordet och stänga av skärmsläckaren, ta för vana att stänga av skärmen när ni går från datorn istället.

Drivrutiner, ett måste – i rätt ordning!

Det här med drivrutiner kan vara ett rent helsike att hitta, optimera och få att fungera utan problem. Det kan också gå hur bra som helst, ja, det är olika för oss allihop. Dock så bör man alltid följa en viss ordning och ta sig tiden till att se till så man har de senaste och bäst fungerade drivrutinerna som finns tillgängliga. Det kan vara svårt att veta vilka drivrutiner som fungerar bäst, men att rekommendera till nya datorer är att hålla sig till tillverkarnas drivrutiner om man inte vet vad det är man ska leta efter.

Chipset
Först ut är chipset drivrutinen. Chipsetet är en viktig del av systemet och det otroligt viktigt att den här drivrutinen installeras först, så den lägger grunden för alla drivrutiner som kommer efter. Det finns många tillverkare idag med de främsta kommer här:

INTEL: http://downloadcenter.intel.com/default.aspx#
VIA: http://www.viaarena.com/default.aspx?PageID=2
AMD/ATI: http://www.amd.com/us-en/Processors/TechnicalResources/0,,30_...
NFORCE: http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

Är man osäker på vad för chipset man har, går det att via moderkortstillverkarens hemsida leta reda på vad det heter. Har man köpt en färdigbyggd dator, från till exempel HP, DELL, ASUS, ACER eller någon annan större tillverkare går det oftast bra att leta via deras egna support, för att få upp en samling med drivrutiner just för den datormodellen man har.

För oss som valt att bygga ihop det själva kan vi antingen förlita oss på de oftast lite äldre drivrutinerna som följer med på skivorna, eller bege oss in på ovanstående tillverkares hemsidor för att ladda ner den senaste versionen direkt. Det här är oftast att rekommendera i och med uppdateringarna man går miste om ifall man inte gör det.

När man tagit reda på vilken drivrutin det är man behöver är det bara till att installera den för att direkt efter installationen är slutförd, starta om datorn så drivrutinen får sätta sina rötter.

Moderkortsdrivrutiner
Vi vill alla kunna utnyttja de där lull-lull funktionerna som följer med inprincip alla moderkort idag. Det är nytt, spännande och framför allt kanske till och med användbart. Ett tips är här dock att inte installera för mycket, allting som följer med på skivorna eller som finns tillgängligt via tillverkarens hemsida är inte till någon nytta för de flesta av oss. De kommer bara att ta upp onödiga systemresurser.

Dock har näst intill alla moderkort idag både ljud, nätverk och S-ata, medan allt fler moderkort även rustas med både firewire och integrerad grafik ombord.

Se till att hålla dig uppdaterad, nya drivrutiner bär ofta med sig mer positivt än negativt och kan leda till ett bättre system som helhet. Egentligen spelar det ingen större roll i vilken ordning du installerar övriga drivrutiner men här kommer en lista jag alltid följer:

1. nätverksdrivrutin (om den här inte installeras i samband med chipset drivrutinen)
2. S-ata kontrollen
3. Ljudkortsdrivrutinerna
4. Firewiredrivrutinerna
5. och sist grafiken

Efter varje installation av ny drivrutin rekommenderas det att göra en omstart. Det här för att drivrutinen ska få chansen att installeras på rätt sätt utan konflikter.

Grafikkortsdrivrutiner
Det diskuteras väldigt vilt på Internet om vilka drivrutiner som är bäst till just det där särskilda spelet eller vilken drivrutin man bör använda sig av när man överklockar samt benchmarkar och helt enkelt vilken drivrutin som fungerar bäst i allmänhet.

Generellt sätt, om du har ett grafikkort av nyare modell och vill spela de allra nyaste spelen, bör du alltså använda dig av den senaste från tillverkaren.

Det är först när du ”tweakar” systemet, som drivrutiner från t.ex. Omega-drivers eller DNA-drivers kan bli intressanta. Jag rekommenderar dock att avstå från sådana här drivrutiner om du inte vet vad det är du ger dig in på, det finns inställningar att göra i de här drivrutinerna som kan skada din hårdvara.

Övriga drivrutiner
Är du som jag, har du säkerligen en hel drös med kablar som går till diverse tekniska prylar som har en eller annan sammankoppling med datorn. Se till att du alltid använder uppdaterade drivrutiner direkthämtade från tillverkaren för att få ett så stabilt system som möjligt. Undvik att ladda ner drivrutiner från hemsidor du inte vet vilka som står bakom. Många använder det här som en genväg att installera spionprogram, trojaner och virus på okunnigas bekostnad.

Brandvägg, antivirus och andra nyttoprogram – HELT GRATIS!
Idag finns det mängder av program som sköter trafik, kontrollerar dina filer och mail efter skadligt material och diverse bildbehandlingsprogram som man behöver för att redigera de där röda ögonen som kom med på ett hörn när du tittade igenom semesterbilderna. Listan nedan kan göras oändlig, men för att undvika det så kortar vi ned den. Vi kortar ner dne så pass mycket så att det endast finns ett eller två val av program att välja mellan.

Brandvägg
ZoneAlarm – Finns inget gratisprogram som kan bli enklare än det här. Det varnar för ingående samt utgående trafik och du väljer själv vilka program du vill släppa ut på Internet.

Comodo Firewall Pro – En mer avancerad brandvägg med lite fler inställningar att gå igenom för att få full kontroll på läget. Mycket trevlig applikation som sköter sitt jobb proffisionellt!

Antivirus
Avast Home – Ett helt gratis antivirusprogram som uppdaterar sig näst intill varje dag. Dessutom tar det inte upp de där onödiga systemresurserna en gamer behöver till annat! Det enda som krävs är att du anger en giltig e-post adress som de kan skicka licensnycklen till. Licensen gäller i 14 månader och när tiden börjar ta slut får du snabbt en ny 14 månaders licens, återigen – Helt gratis!

AVG Anti-virus Free Edition – Ett program som har fått mycket bra kritik. Jag själv föredrar Avast framför AVG, pga. det enkla skalet Avast har. Annars finns det ingenting att anmärka på, ännu ett antivirusprogram som gör sitt jobb som det ska!

Nyttoprogram
FireFox – Mycket stilren och bättre webbläsare än Internet Explorer.

Opera – Ett annat alternativ till Internet Explorer

Thunderbird – Ersätt din gamla Microsoft Outlook klient.

Open-Office – Är du en av de där som inte köpte Officepaketet till ditt OS? Spana in det här paketet med alla motsvarigheter till Microsofts standardutbud och lite till.

Spybot - Search & Destroy – Det bästa, enligt mig, verktyget för att hitta trojaner, spywares och rensa bl.a. cookies med. Ett måste bland nyttoapplikationerna.

CDBurnerXP – Gratis brännarverktyg som klarar av att skapa och bränna alla nödvändiga format, även blueray och hddvd, helt utan kostnad.

Acrobat Reader – Ingen mening att använda något annat alternativ här. Adobes reader fungerar helt enkelt klockrent.

CutePDF Writer – En gratis programvara som används för att skapa PDF.

µTorrent – Enligt mig den bästa torrent-klienten. Inställningsmöjligheter för både ned och uppströms hastigheter och möjlighet att se vilka som är anslutna mot dig. Funktion för att bara välja vissa delar i nerladdningen (om t.ex. du laddar ner en torrent innehållande flera .rar delar)

7-Zip – Ett bra program som klarar av packning och uppackning av: 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 samt TAR. Klarar även av att packa upp formaten: RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, MSI, WIM, Z, CPIO, RPM, DEB och NSIS.

Picassa – Googles svar på bildredigeringsprogram. Enkelt, effektiv och med möjlighet att direkt ladda upp bilderna på Googles server för att dela med dig av dem för andra.

VLC – Finns det en bättre media spelare med bättre stöd än den här så säg till. Helt underbar!
Alla program nämnda ovan går att ladda ner ifrån www.download.com och www.majorgeeks.com utan kostnad eller medlemskap.

Att rekommendera är också att installera Windows Media Player 11, som har bra stöd för uppspelning av Full HD material. Kan dock behövas codecs till det här, skulle vilja slå ett slag för K-Lite codec pack då jag aldrig behövt komplettera med något annat efter installation av det i codec väg.

Håll inte på att installera och avinstallera spel/program eller annan mjukvara, då det ger oreda bland systemfilerna och risken finns att du inte blir av med alla filer vid en avinstallation, därav förlorar du utrymme i längden. Se till att hålla rent på skrivbordet, i mina dokument och ha inte allt för mycket i mina mottagna filer, på grund av system-backup möjligheter.

------------------------------------------------------------

Det var allt för den här gången. Hoppas den här guiden hjälper någon, det finns fortfarande hundratals tips och trix till att nämna, det här är toppen på isberget. Stav- och menings uppbyggnads fel bjuder jag på. Jag kan heller inte ställas som ansvarig ifall någonting går fel vid installationer eller uppgraderingar, Alla förändringar sker på egen risk!

Permalänk

Blev sugen på att fortmatera datorn nu.

Permalänk
Medlem

Mkt bra skrivet! De är en del grejer jag undrar: Jag har tatt bort Outlook och ersatt med Thunderbird jag har svårt att ställa in Server inställningarna till Thunderbird. 2.Jag har i regedit gjort så attt program ska vara i en egen partion men ändå så lagras vissa i C:/ än då varför?

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

jävla bra tråd!

uppdatera gärna med fler länkar och förslag, tips etc

Permalänk
Medlem

Formateringsdags!

Bra guide, många användbara tips!

Visa signatur

i7 12700K | RTX 3080 | Z690 | 32G DDR4 @ Define 7

Permalänk

K-lite Codec pack= bloat bloat bloat. Räcker med ffdshow, och ska man spela upp tyngre material på en sämre dator kan man låta Coreavc ta över det

Visa signatur

Gigabyte GA-M720-US3 nForce 720 | AMD Phenom II X4 965 BE | Radeon HD4870 1 GB | 2 stycken 500 GB Western Digital | OCZ Gold XTC DDR2 PC6400 4096MB | 620 W Corsair

Permalänk
Medlem

Det här tipset kan du stryka direkt, man får inte snabbare uppkoppling som en del tror. "hacket" gör ingen nytta.

– I Windows XP finns det en tjänst som heter QoS (quality of service) som reserverar bandbredden för att vissa tjänster från microsoft ska få prioritet. Även om du stänger av tjänsten QoS i Windows XP så kommer den fortfarande att roffa åt sig 20 %. Det enda(?) sättet att stänga av funktionen är att göra följande: Klicka på Start-knappen och välj sedan Kör. Skriv gpedit.msc och klicka på Ok. Klicka sedan på fliken som heter ”Dator Konfiguration” och sedan ”Administrativa Mallar”. Välj sedan ”Nätverk”. Klicka sedan på fliken som heter ”QoS Packet Scheduler” i det vänstra fönstret. Klicka sedan på ikonen som heter ”limit reservable bandwidth” i det högra fönstret. Aktivera (enable) denna funktion och ändra värdet till 0 (noll).

Visa signatur

Medlem #14

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JenzA
Det här tipset kan du stryka direkt, man får inte snabbare uppkoppling som en del tror. "hacket" gör ingen nytta.

– I Windows XP finns det en tjänst som heter QoS (quality of service) som reserverar bandbredden för att vissa tjänster från microsoft ska få prioritet. Även om du stänger av tjänsten QoS i Windows XP så kommer den fortfarande att roffa åt sig 20 %. Det enda(?) sättet att stänga av funktionen är att göra följande: Klicka på Start-knappen och välj sedan Kör. Skriv gpedit.msc och klicka på Ok. Klicka sedan på fliken som heter ”Dator Konfiguration” och sedan ”Administrativa Mallar”. Välj sedan ”Nätverk”. Klicka sedan på fliken som heter ”QoS Packet Scheduler” i det vänstra fönstret. Klicka sedan på ikonen som heter ”limit reservable bandwidth” i det högra fönstret. Aktivera (enable) denna funktion och ändra värdet till 0 (noll).

Det är det ingen som påstår heller. Dock reserveras 20% av bandbredden till windows egna updater och andra microsoftuppdateringar när de är aktiva.

Permalänk

Tackar och bockar för en bra hjälp till mej som är lite grön på detta. Nu har jag bara ett problem. Datorn hänvisar hela tiden till C-disken om jag ska göra installationer, detta gör att jag inte vågar släppa övriga familjemedlemmar till denna dator. Jag vill att det ska vara D-disken som blir första valet och att C-disken lämnas ifred. Hur gör jag detta?

Mvh Fredrik

Visa signatur

Intel core i5 2500k @ 3.30GHz, 4X4GB DDR3, Asus GTX560Ti, SSD-Intel320 120GB, Antec Three Hundred, Corsair TX750M, P67A-D3-B3, Acer AL1916

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Program:

http://ccleaner.com
Håller rent i burken, städar bort bla onödiga tempfiler, logger och rensar registret

http://defraggler.com
Gratis defragmenterare, ordnar upp snygg och snabbt, val att defragmentera valda filer.

http://www.foxitsoftware.com/
PDF läsare och skapare, finns i flera varianter

Permalänk
Medlem

Revo uninstaller http://www.revouninstaller.com/ jätte bra program som tar bort alla rester som blir efter man har avinstallerat ett program.

Permalänk
Medlem

tycker annars cccp packet med mpchttp://www.cccp-project.net/(media-player-classic) funkar extremt bra, inga problem med något format.

Visa signatur

Antec Designer 500| Antec Earth 500W | Asus M3A Socket Am2+ | AMD Phenom 9500 | Kingston 2x1024mb| Sapphire Radeon HD3850| Western Digital Caviar WD2500KS 250GB 7200rpm 16MB SATA2

Permalänk
Medlem

Jag svär nästan aldrig men denna gången klämmer jag till med "Jävligt bra guide"! Blir en nyinstallation av Windows Vista på onsdag och då kommer jag använda mig av denna guiden även fast den är gjord för XP, fungerar säkert på samma sätt för Vista ändå. Annars får du eller någon annan gärna göra en sådan guide ;).

Du skriver:

Citat:

Sista partitionen, E:\, är en samlingsdisk av viktig data samt växlingsfilen (pga komprimeringskäl vid backup). På den här enheten lägger jag drivrutiner, uppdateringar, Mina Dokument och andra nyttiga program.

och då antar jag att du menar INSTALLERADE drivrutiner och inget annat. Sen undrar jag hur man får växlingsfilen till E:\.

Var något mer jag skulle fråga om men drabbats av minnesförlust så jag kommer inte ihåg vad det var.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av rytterstedt
Jag svär nästan aldrig men denna gången klämmer jag till med "Jävligt bra guide"! Blir en nyinstallation av Windows Vista på onsdag och då kommer jag använda mig av denna guiden även fast den är gjord för XP, fungerar säkert på samma sätt för Vista ändå. Annars får du eller någon annan gärna göra en sådan guide ;).

Du skriver: och då antar jag att du menar INSTALLERADE drivrutiner och inget annat. Sen undrar jag hur man får växlingsfilen till E:\.

Var något mer jag skulle fråga om men drabbats av minnesförlust så jag kommer inte ihåg vad det var.

Tack så mycket, kul att du gillade den.

Jag skrev i texten, även om det är väldigt lätt att missa, hur du ändrar växlingsfilen.

"– Gå till fliken avancerat i samma meny, välj ”program” och tryck sedan på "ändra" nere i hörnet. På C:\ ska du ha från 100MB till 100MB (fyll i det istället för värdarna som står där) och tryck sedan på ”aktivera” knappen. Markera sedan E:\ (bocka i "egen storlek") och skriv in från 2048MB till 2048MB och tryck på ”aktivera” knappen igen. (Förutsatt att du har en utökad partition, annars väljer du 2048MB till 2048MB på C:\) Efter det trycker du på ”OK” och ”Verkställ”."

Det där med drivrutinerna menade jag med att du alltid ska ha dem på ett separat ställe för vid en format c:\ så är det inte alltid allt som är Plug-N-Play. Allt för många gånger har man blivit gråhårig när man måste förflytta sig till en annan dator för att ladda ner en nätverkskorts drivrutin, lägga över den på ett usb minne och sedan flytta över den till den nyformaterade datorn.

Hade man Bara samlat att aktuella drivrutiner på ett och samma ställe, lokalt på hårddisken, hade man sluppit krångel.

Permalänk
Medlem

Ah jag måste ha missat det, gjorde till och med en sökning på "växling" för att hitta om du skrivit något annat om växlingsfilen (jag är inte lat! ).

Har blivit "gråhårig" ett antal gånger när man först installerar drivrutinera till allt för att kunna gå ut på nätet, ladda hem nya drivrutiner, ta bort de gamla och installera de nya. Skall egentligen ha en skiva med de nyaste drivrutinerna på ifall man inte gör som du rekommenderar.

Kom på min sista fråga: Backup av t.ex C:, vad(vilka filer) är det egentligen man skall "spara"?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xNp^
Det är det ingen som påstår heller. Dock reserveras 20% av bandbredden till windows egna updater och andra microsoftuppdateringar när de är aktiva.

Det står såhär i din guide: "Även om du stänger av tjänsten QoS i Windows XP så kommer den fortfarande att roffa åt sig 20 %. Det enda(?) sättet att stänga av funktionen är att göra följande:" Den roffar inte något alls, tankas inget hem via servicen Update Services så har datorn 100% bandbredd att tillgå. Ändra lite i texten eller ta bort tweaket ur guiden, det är ett hoax att det stjäl/roffar bandbredd.

/G

Visa signatur

CPU: I7 4770K Grafik: Poseidon Platinum GeForce GTX 980Ti Moderkort: Asus Maximus VI Hero Z87 RAM: 16Gb Corsair Dominator Platinum CL9 Nätagg: Corsair HX1050 Gold SSD: Corsair Force GT 240Gb SSHD: Seagate Desktop 4TB Låda: Corsair Graphite 600T

Permalänk
Medlem

Gurk

Tjänsten reserverar fortfarande 20% av bandbredden så fort den är igång, varför skulle du INTE vilja stänga av en sådan funktion?

De här stegen i min guide är som sagt inget måste, utan något jag själv gör på alla mina maskiner.

Permalänk
Medlem

Bra guide, kan (kommer) att vara användbar för mig i framtiden.

Tack!

Förresten använder jag 95% av de nyttoprogram du listade, samt en ur varje grupp (webbläsare, antivirus, brandvägg).

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xNp^
Gurk

Tjänsten reserverar fortfarande 20% av bandbredden så fort den är igång, varför skulle du INTE vilja stänga av en sådan funktion?

De här stegen i min guide är som sagt inget måste, utan något jag själv gör på alla mina maskiner.

Självklart ska man ha den här principen igång om man är mån om att exempelvis WSUS ska nå ut med sina uppdateringar i en företagsmiljö.
Syftet är exakt det, säkra att det finns bandbredd för en funktion vid behov.

Du har fått det hela lite om bakfoten, det händer ingenting om inte två saker är uppfyllda: 1) mer än 80% av tillgänglig bandbredd för nätverkskortet utnyttjas och 2) Det laddas hem uppdateringar.

Då ditt nätverkskort är snabbare än ditt modem... så... ja... spelar ditt "tweak" ingen som helst roll i en hemmiljö, det påverkar för övrigt inte ett skit med bandbredd eller pulver för burken. Ska du göra något, ta bort QoS funktionen i från nätverksadaptern... men policyn gör exakt noll skillnad.

Nuff bs.

/G

Visa signatur

CPU: I7 4770K Grafik: Poseidon Platinum GeForce GTX 980Ti Moderkort: Asus Maximus VI Hero Z87 RAM: 16Gb Corsair Dominator Platinum CL9 Nätagg: Corsair HX1050 Gold SSD: Corsair Force GT 240Gb SSHD: Seagate Desktop 4TB Låda: Corsair Graphite 600T

Permalänk
Medlem

Gurk

Vänder man på det och ser det ur en synvinkel där man sitter med en 100MBit lina som dedikeras som FTP, där linan är kraftigt belastad nästan dygnet runt, vill man inte att något så slumpmässigt som Windows update snor 20% av den totala brandväggen. Btw... Nej, jag har inte fått det om bakfoten.

Bara för att du inte märker av det som hemanvändare, behöver det inte betyda att du inte behöver bry dig.

Nuff bs.

/R

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xNp^
Gurk

Vänder man på det och ser det ur en synvinkel där man sitter med en 100MBit lina som dedikeras som FTP, där linan är kraftigt belastad nästan dygnet runt, vill man inte att något så slumpmässigt som Windows update snor 20% av den totala brandväggen. Btw... Nej, jag har inte fått det om bakfoten.

Bara för att du inte märker av det som hemanvändare, behöver det inte betyda att du inte behöver bry dig.

Nuff bs.

/R

Det är som Gurk säger, policyn gör varken till eller i från.
Du får 100% full muff till din FTP hur du än gör, gå inte på den gamla ökända "20% stänga av tjänsten QoS" så får du 100% av ditt internet i stället för bara 80%.

Visa signatur

Medlem #14

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xNp^
Gurk

Vänder man på det och ser det ur en synvinkel där man sitter med en 100MBit lina som dedikeras som FTP, där linan är kraftigt belastad nästan dygnet runt, vill man inte att något så slumpmässigt som Windows update snor 20% av den totala brandväggen. Btw... Nej, jag har inte fått det om bakfoten.

Bara för att du inte märker av det som hemanvändare, behöver det inte betyda att du inte behöver bry dig.

Nuff bs.

/R

Vet du hur många sekunder som QoS skulle ta och störa din 100% utnyttjade FTP för att uppdatera dator? 10?

Bara för att du inte förstår QoS ska du inte sluta lyssna på dom som kan. I värsta fall, ta fram hjälpen och läs innantill och kom till insikt.

Här är hur ditt såkallade tips förklaras:

Myth - "Disabling QoS will free up the 20% bandwidth reserved by QoS."

Reality - "There have been claims in various published technical articles and newsgroup postings that Windows XP always reserves 20 percent of the available bandwidth for QoS. These claims are incorrect. As in Windows 2000, programs can take advantage of QoS through the QoS APIs in Windows XP. 100% of the network bandwidth is available to be shared by all programs unless a program specifically requests priority bandwidth. This "reserved" bandwidth is still available to other programs unless the requesting program is sending data. By default, programs can reserve up to an aggregate bandwidth of 20% of the underlying link speed on each interface on an end computer. If the program that reserved the bandwidth is not sending sufficient data to use it, the unused part of the reserved bandwidth is available for other data flows on the same host."

Här är hur det fungerar:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=KB;EN-US;Q3166...

Här är det förklarat på lätt engelska:
http://en.wikipedia.org/wiki/Quality_of_service

Om du vill ha en bra guide, plocka bort hoaxet ur din lista och framförallt förstå varför.

/G

Visa signatur

CPU: I7 4770K Grafik: Poseidon Platinum GeForce GTX 980Ti Moderkort: Asus Maximus VI Hero Z87 RAM: 16Gb Corsair Dominator Platinum CL9 Nätagg: Corsair HX1050 Gold SSD: Corsair Force GT 240Gb SSHD: Seagate Desktop 4TB Låda: Corsair Graphite 600T

Permalänk
Medlem

Du kan fortsätta länka och predika hur du vill Gurk.

Det är fortfarande inget negativt med att stänga av tjänsten.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xNp^
Du kan fortsätta länka och predika hur du vill Gurk.

Det är fortfarande inget negativt med att stänga av tjänsten.

<PREDIKAN>
När jag var på besök i danmark för ett par veckor sedan så blev jag häpen över hur olika IT-avdelningar hade som självklar attityd att man lyssnade på varandra och respekterade varandras kunskap. Ödmjukhet för sina kollegor tror jag dom sammanfattade det med.

I sverige är detta mer ett undantag än en regel, "jag kan mer än du, så nu tänker inte jag lyssna på dig" är en rätt bra beskrivning på attityden.

Fundera lite på det, känn efter om du verkligen har uppvisat en bra attityd här med det du skriver.
</PREDIKAN>

<RÅD>
Ska du med din guide hjälpa andra, så måste du respektera att du är även är omgiven av människor som är väldigt duktiga på spetsområden men inte har exempelvis din bredd.
</RÅD>

<FAKTA>
Jag lovar dig, du har fel... läs länkarna, läs hjälpen, plugga och förstå. Men hur som helst, din text är... för att skriva på ett snällt sätt... rent trams och lögn, det har inte i en guide för andra att göra.

--------------
– I Windows XP finns det en tjänst som heter QoS (quality of service) som reserverar bandbredden för att vissa tjänster från microsoft ska få prioritet. Även om du stänger av tjänsten QoS i Windows XP så kommer den fortfarande att roffa åt sig 20 %. Det enda(?) sättet att stänga av funktionen är att göra följande:
---------------

Ska du stänga av tjänsten som du vill göra då har inte policyn ett skit med detta att göra (fråga Jenz, han är expert på policys om du inte tror mig) - Policyn gör en registerändring, funktionen är kvar och den ligger i egenskaper för nätverksadaptern. Ska du stänga av QoS så är det dit du ska bege dig, precis som jag skrev förut.
</FAKTA>

<ÅSIKT>
Nej, orkar inte lägga värderingar på dig.
</ÅSIKT>

/G

Visa signatur

CPU: I7 4770K Grafik: Poseidon Platinum GeForce GTX 980Ti Moderkort: Asus Maximus VI Hero Z87 RAM: 16Gb Corsair Dominator Platinum CL9 Nätagg: Corsair HX1050 Gold SSD: Corsair Force GT 240Gb SSHD: Seagate Desktop 4TB Låda: Corsair Graphite 600T

Permalänk
Medlem

Gurk,

Jag respekterar din åsikt men håller där emot inte med dig. Det är två helt skilda saker, det var du som kastade pajen, så du kanske bör läsa din predikan själv och visa respekt, innan du kräver den från andra.

Jag har inga problem med att erkänna att jag inte var nog påläst för att kunna ge hundraprocentiga motargument. Men någon så klok som du borde inte behöva bevisligen visa hur stor e-p*nis du har genom att dra ner någon annan med mindre kunskap än dig själv.

Istället för att kritisera det jag skrivit, som jag dessutom skrivit för att hjälpa andra utan att kräva någonting i gengäld, kunde du istället gett förslag på vad man skulle gjort istället, alternativt bidragit med yttligare tips och trix.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xNp^
Istället för att kritisera det jag skrivit, som jag dessutom skrivit för att hjälpa andra utan att kräva någonting i gengäld, kunde du istället gett förslag på vad man skulle gjort istället, alternativt bidragit med yttligare tips och trix.

Taget, topp på den!

Jag ska inte kritisera det du skrivet och jag ska komma med förslag på vad du ska göra:

Den passage som vi diskuterar, det är inte du som har kommit på detta så nu ger jag mig på den med full kraft (för 3e gången). Det är en lögn, den texten är ren och skär idioti och full med faktafel. Det är ett 8 år gammalt hoax.

Förslag på åtgärd: Ta bort hela rasket.

Anledning: Se länkar

Hoppas du förstår att jag faktiskt hjälper dig och alla andra som tar till sig av din (i övrigt välskrivna och utmärkta) guide genom att så hårt banka på varningstrumman. Hade mitt syfte varit att kritisera det du skriver hade jag givet mig på något som ditt intellekt har skapat, självklart är jag inte ute efter att ge mig på dig, du är bara budbäraren av en ganska humoristisk företeelse och krasst sett, klumpig feltolkning av en beskrivande text i en policy.

/G

Visa signatur

CPU: I7 4770K Grafik: Poseidon Platinum GeForce GTX 980Ti Moderkort: Asus Maximus VI Hero Z87 RAM: 16Gb Corsair Dominator Platinum CL9 Nätagg: Corsair HX1050 Gold SSD: Corsair Force GT 240Gb SSHD: Seagate Desktop 4TB Låda: Corsair Graphite 600T

Permalänk
Medlem

Tack Gurk,

Jag har tagit bort det ur guiden, så sätter vi den punkten där.

Har du några tips eller trix du kan dela med dig av till resten av forummedelmmarna här på sweclockers?

Permalänk
Medlem

Tackar!

Kan va hjälpfull

Visa signatur

dualcore e8400 * 8gb A-data gaming * Gigabyte GA-EP45-DS3L *
Powercolor 8800gt * Antec sonat * Samsung 500gb *
Member at www.gubbklubben.se

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xNp^
Tack Gurk,

Jag har tagit bort det ur guiden, så sätter vi den punkten där.

Har du några tips eller trix du kan dela med dig av till resten av forummedelmmarna här på sweclockers?

Javisst

---------------
Avinstallera - QoS Packet Scheduler:

Tjänsten tar framförallt CPU i vissa lägen, exempelvis märkbart när man spelar onlinespel och vill ha låga latenstider.

Kontrollpanelen -> Nätverksanslutningar -> Välj din anslutning/adapter -> välj i vänstra fältet att "ändra inställningar för den här anslutningen"

Välj att antingen avinstallera QoS eller att bocka ur att den skall användas så laddas den ur som modul.

---------------

---------------
Ställa in "Path MTU Discovery" på XP

Man kan låta TCP/IP själv hitta Max Transfer Unit mot en host, som på server operativen. Överföringar mellan två datorer (annat än på LAN) går fortare,paket kan fragmenteras och risken att behöva skicka om är mindre (märkbart i situationer när datorn skickar väldigt många paket - exempelvis torrents). - Flera "TCP/IP optimizers" gör detta tricket som i grund och botten är ett registerhack enligt följande:

Start -> kör -> regedit -> bläddra fram HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters

Skapa en REG_DWORD nyckel med namnet EnablePMTUDiscovery och värdet 1.
Mer info på: http://support.microsoft.com/kb/314053
---------------

Här är en förklaring från Microsofts KB

EnablePMTUDiscovery
Nyckel: Tcpip\Parameters
Värdetyp: REG_DWORD - Booleskt
Giltigt intervall: 0,1 (falskt, sant)
Standard: 1 (sant)
Beskrivning: Om den här parametern ges värdet 1 (sant) försöker TCP upptäcka MTU (Maximum Transmission Unit eller största paketstorlek) via sökvägen till en fjärrvärd. Genom att upptäcka sökvägs-MTU och begränsa TCP-segment till denna storlek kan TCP begränsa fragmentering av routrar längs sökvägen som förbinder nätverk med olika MTU. Fragmentering påverkar TCP-kapaciteten negativt och orsakar trafikökning. Om den här parametern ges värdet 0 används en MTU på 576 byte för alla anslutningar som inte går till datorer i det lokala undernätet.

Visa signatur

CPU: I7 4770K Grafik: Poseidon Platinum GeForce GTX 980Ti Moderkort: Asus Maximus VI Hero Z87 RAM: 16Gb Corsair Dominator Platinum CL9 Nätagg: Corsair HX1050 Gold SSD: Corsair Force GT 240Gb SSHD: Seagate Desktop 4TB Låda: Corsair Graphite 600T

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Frippe_30
Tackar och bockar för en bra hjälp till mej som är lite grön på detta. Nu har jag bara ett problem. Datorn hänvisar hela tiden till C-disken om jag ska göra installationer, detta gör att jag inte vågar släppa övriga familjemedlemmar till denna dator. Jag vill att det ska vara D-disken som blir första valet och att C-disken lämnas ifred. Hur gör jag detta?

Mvh Fredrik

Är det någon som kan svara på denna fråga? Det kanske redan är gjorti denna tråd och att det bara är jag som inte fattar vad ni skriver. Om så är fallet skulle jag bli glad om ni kan vara lite extra tydliga och skriva engång till.

God jul på er och tack för alla bra tipps i detta forum.

Visa signatur

Intel core i5 2500k @ 3.30GHz, 4X4GB DDR3, Asus GTX560Ti, SSD-Intel320 120GB, Antec Three Hundred, Corsair TX750M, P67A-D3-B3, Acer AL1916